Το επιβεβαίωσε κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, έδωσε εξηγήσεις για τις υπαναχωρήσεις στις οποίες αναγκάστηκε η ελληνική κυβέρνηση.
«Μιλάμε για παράταση προγράμματος, συζητάμε όμως για το χαρακτήρα του προγράμματος» είπε και παραδέχθηκε ότι οι δανειστές θέτουν prior actions από την πλευρά τους και εμείς θέτουμε το θέμα του χρέους.
Είπε μάλιστα πως το θέμα του χρέους τέθηκε με σαφήνεια στην πρωινή σύσκεψη στις Βρυξέλλες.
Οσο για το την σύνοδο Κορυφής «η Αθήνα, αναμένει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για το τι θα γίνει επόμενες ώρες και ημέρες. Αν πρέπει να κλείσει η συμφωνία πρέπει να δούμε τι θα γίνει» είπε αναφορικά με τα επόμενα βήματα.
Στο ερώτημα αν τα μέτρα είναι υφεσιακά, ο ίδιος παράγοντας απάντησε: «Το ερώτημα είναι το κατά πόσο επιλέγεις να μειώσεις συντάξεις και μισθούς. Η μάχη που δώσαμε, ήταν να εξασφαλίσουμε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να παίρνουμε μέτρα για τον προηγούμενο στόχο».
Στο ερώτημα αν οι προτάσεις της Αθήνας είναι τροποποιητικές του γνωστού 47σέλιδου κειμένου ή νέο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως «στα εργασιακά η θέση μας δεν έχει αλλάξει. στο κείμενο που εστάλη». Επέμεινε ότι «η κατεύθυνση είναι να μεταφερθούν τα βάρη από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, στα πιο υψηλά». Υποστήριξε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε να μη θιγούν συντάξεις, να μην περάσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να μην υπάρξουν προτάσεις για να ενταχθεί στο συντελεστή ΦΠΑ 23% η ενέργεια και η εστίαση και στο 11% τα φάρμακα.
Ως προς τα νησιά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως κατετέθη «η ίδια πρόταση και για τα νησιά όπως και με το προηγούμενο κείμενό μας». Σημειώνει μεν ότι πλέον «παύει να υπάρχει η εξαίρεση των νησιών, επειδή όμως είναι σοβαρό θέμα και σε συζητήσεις με ΕΕ και με θεσμούς και υπάρχει θεμελιωμένο επιχείρημα για τη νησιωτικότητα, είμαστε αποφασισμένοι να το διεκδικήσουμε». Διευκρίνισε δε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τα εισοδήματα».
Αναφορικά με την συνάντηση Τσίπρα-Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την ελληνική πρόταση, του εξήγησε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια της ρευστότητας και του ζήτησε να αυξηθεί το όριο έκδοσης ομολόγων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε στον Ελληνα Πρωθυπουργό ότι «πρέπει γρήγορα να κλείσει η συμφωνία πριν τελειώσει το πρόγραμμα ώστε να μην υπάρχει θέμα με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» και τόνισε: «Όσο είστε σε πρόγραμμα η ΕΚΤ θα σας υποστηρίζει. Αλλά, πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε η ΕΚΤ να συνεχίζει να στηρίζει».
Η συνάντηση Τσίπρα-Ρέντσι δεν κράτησε πολύ , περίπου 15-20′ και ήταν σε καλό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρόταση της ελληνικής πλευράς αλλά και την πρόταση σε σχέση με το χρέος.
Αναφορικά με το πώς υποδέχθηκαν την πρόταση της Αθήνας, η ίδια πηγή υποστήριξε: «Ολοι δέχονται ότι αυτή η πρόταση είναι μια πρόταση που να μπορεί να βασιστεί μια συμφωνία πάνω της». Εξήγησε δε πως αυτό που μετέστρεψε την στάση των θεσμών ήταν η περιγραφή των δημοσιονομικών στόχων. iefimerida
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.