Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Όλοι πλέον μιλούν για αναδιάρθρωση μετά τα συγκλονιστικά στοιχεία

INDEPENDENT: "ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ"  
Μετά τα συγκλονιτστικά στοιχεία που ανέδειξε χθες, το defencenet.gr για το ελληνικό χρέος, όλοι πλέον στην Ευρώπη μιλούν για την απαραίτητη αναδιάρθρωσή του, για να μπορέσει να σωθεί η χώρα

Την άποψη πως το ελληνικό δράμα θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα, αν οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, εκφράζει μέσα από μακροσκελή του ανάλυση ο πολυβραβευμένος Βρετανός οικονομικός δημοσιογράφος Hamish McRae στον βρετανικό Independent, συμπορευόμενος με τα ευρήματα που αναδείχτηκαν από το defencnet.gr.
Όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι χωρίς διαγραφή μέρους του χρέους δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα να συνέλθει και να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, αφού είναι πρακτικά αδύνατον να βγει στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο μακροπρόθεσμα για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη.
Και κανείς δεν θέλει και δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια "αποικία" χρέους. To eυχάριστο είναι ότι φάινεται πλέον να το συνειδητοποιεί ο mainstream ευρωπαϊκός Τύπος.
Αυτά τα στοιχεία είδε ο αρθρογράφος του Independent για να καταλήξει στα κατάλληλα συμπεράσματα.
«Η εμπειρία μας από χώρες που βρίσκονται σε τέτοιο χάλι είναι ότι οι κατάσταση έχει δύο πλευρές: Είτε η κυβέρνηση θα υποχωρήσει μπροστά στους πιστωτές της είτε θα χρεοκοπήσει. Αυτό είναι που συμβαίνει συνήθως» σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής του Independent, αλλά σημειώνει ότι «το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι έχει στο παρελθόν κάνει και τα δύο: και έχει υποχωρήσει και έχει de facto χρεοκοπήσει και μάλιστα δύο φορές. Αυτή θα είναι η τρίτη διάσωση, αν τελικά συμβεί».Δύο είναι οι επιλογές: ή η υποχώρηση απέναντι στους δανειστές ή η χρεοκοπία.
Και ως ένας ακόμη Βρετανός ευρωσκεπτικιστής επισημαίνει ότι «τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν η Ελλάδα ήταν μια ανεξάρτητη χώρα», αν δηλαδή δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης.
«Οι χώρες χρεοκοπούν συχνά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχουν σημειωθεί παγκοσμίως 11 μεγάλες πτωχεύσεις, και περισσότερες από 100 από τα 1800. Η Αργεντινή το έχει κάνει 8 φορές, ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα 10. Κι ενώ οι περισσότερες ήταν στη Λατινική Αμερική, (αξίζει να σημειωθεί) από το 1800, η Αυστρία έχει χρεοκοπήσει 7 φορές, η Ισπανία 6, η Γερμανία και η Πορτογαλία από 4 η καθεμία. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει συνολικά 7 φορές, αν συμπεριλάβετε και τα δύο πακέτα διάσωσης» γράφει ο McRae.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει έτσι απλά γιατί είναι μέλος της ευρωζώνης
Ομως, «αυτό που άλλαξε είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον δημοσιονομικά ανεξάρτητη. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις το δικό σου νόμισμα τότε γίνεσαι κάτι σαν ένα είδος υπερ-περιφέρειας» σχολιάζει ο Βρετανός αναλυτής, καθώς «πλέον, μπορείς να χρεοκοπήσεις σε σχέση με τα χρέη σου, όπως έκανε το Ντιτρόιτ, αλλά δεν θα μπορείς να δανειστείς πεντάρα.
Ετσι, η ικανότητα σου να λειτουργείς εξαρτάται από την ικανότητά σου να αυξήσεις τη φορολογία ώστε να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις, και να αγοράσεις τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζεται μια κυβέρνηση. Δεν πληρώνεις κανένα επιτόκιο και κατά συνέπεια δεν πληρώνεις κανένα χρέος, αφού έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Ωστόσο, όσο η φορολογία μπορεί να καλύπτει μέρα με τη μέρα τα έξοδά σου, τότε μπορείς ακόμα να λειτουργείς».
«Αυτό» άλλωστε «ήταν και μια επιλογή για την Ελλάδα μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες. Μπορεί (στην ουσία) να ήταν χρεοκοπημένη, αλλά συνέχιζε (να λειτουργεί) ως μέλος της ευρωζώνης, σαν το Ντιτρόιτ που χρησιμοποιεί το δολάριο».
Και σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος του Independent επισημαίνει το έστω και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που είχε σημειωθεί, την ελάχιστη πτώση των εκτοξευμένων ποσοστών ανεργίας και την έστω και ισχνή ανάπτυξη της οικονομίας. Και ίσως αυτά τα στοιχεία είναι «ο λόγος για την έπαρση του υπουργού Οικονομικών» Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζει φλεγματικά ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Ωστόσο, η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, το όποιο πλεόνασμα «εξαφανίστηκε για λόγους που δεν είναι εντελώς σαφείς, αλλά ίσως συνδέονται με την οικονομική παράλυση που νιώθουν οι περισσότεροι Έλληνες» σχολιάζει ο McRae ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη μαζική εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να εξαρτώνται απόλυτα από τον ELA και κατά συνέπεια «να μην μπορέσουν να είναι σε θέση να προσφέρουν εγγυήσεις σε περίπτωση συμμετοχής τους στο δημόσιο χρέος και η όποια συμμετοχή τους να καθίσταται άνευ αξίας».
Αυτό σημαίνει, κατά τον αρθρογράφο του Independent, ότι ένα από τα εργαλεία στα οποία σύντομα θα καταστεί η κυβέρνηση να καταφύγει να είναι ο έλεγχος κεφαλαίων, «καθιστώντας έτσι το ευρώ σε νόμισμα δύο ταχυτήτων, με “καλά” ευρώ που μπορούν να περνούν τα σύνορα και με “κακά” (ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες που δεν μπορούν».
«Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Κύπρο» υπενθυμίζει και σχολιάζει πως «άρα υπάρχει προηγούμενο».
Δεν έχει ξαναγίνει χώρα-μέλος του ευρώ να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις
«Ωστόσο», σπεύδει να επισημάνει, «αυτό που δεν έχει ξαναγίνει είναι μια χώρα -μέλος της ευρωζώνης να μην μπορέσει να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους της». «Κάτι τέτοιο έχειν συμβεί σε πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν χρεοκοπήσει, αλλά όχι σε κράτη» τονίζει ο McRae, επισημαίνοντας ότι άλλο ΗΠΑ και άλλο Ευρώπη. Παράλληλα, τονίζει ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει κόψει μισθούς και συντάξεις, αλλά ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί στη θέση να μην τους πληρώσει καθόλου. Και σε αυτό το σημείο επιλέγει να επισημάνει δηλώσεις πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών που διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα θα κοιτάξει πρώτα να είναι συνεπής με την καταβολή μισθών και συντάξεων και κατόπιν με την αποπληρωμή των χρεών και πως αν τεθεί δίλημμα ή το ένα ή το άλλο, τότε θα αφήσει απλήρωτους τους δανειστές.
Ωστόσο, κατά τον MacRae, «δεν τίθεται θέμα: Η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ακόμη κι αν δεν πληρώσει καμία δόση».
Κατά συνέπεια, αυτό που κατά πάσα πιθανότατα θα συμβεί εντός των επόμενων ημερών είναι πως «θα βρεθεί ένα είδος συμφωνίας που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λειτουργεί, κάνοντας συμβιβασμούς που θα ανταποκρίνονται σε αυτό που ορίζει στο εσωτερικό της ως τις “κόκκινες γραμμές” της. Η Ελλάδα θα κρατήσει για την ώρα το ευρώ, και δεν θα υπάρξει επίσημη χρεοκοπία. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει και δημοψήφισμα, ώστε να λάβει και τη λαϊκή έγκριση για αυτό που θα είναι μια αντιλαϊκή συμφωνία».
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αλλά εξ ίσου βέβαιο είναι πως δεν θα δώσει οριστική λύση
Αλλά κατά τον οικονομικό συντάκτη του Independent, «αυτή η συμφωνία θα κρατήσει μόνο μερικούς μήνες, το πολύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Η οικονομία θα ανακάμψει πολύ λίγο, αλλά όχι αρκετά, ώστε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι ο γύρισε ο τροχός».
Ετσι, αυτό που κατά τον McRae είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα συμβεί στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον είναι ότι θα υπάρξει στη χώρα ένα είδος «πολιτικής εξέγερσης και η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της θα πρέπει τότε να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν της επίσημης διαγραφής του ελληνικού χρέους, κάτι που νομικά δεν είναι ακόμη εφικτό. Ετσι, η λύση (που θα έρθει) μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα δώσει ένα οριστικό τέλος στο (ελληνικό) δράμα».


Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.