Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η συμφωνία απέχει όσο και η ρήξη - Οι παρανοϊκές απαιτήσεις των δανειστών τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις

"ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην κυβέρνηση επικρατεί πλέον η άποψη πως κάποιοι μέσα από τους «θεσμούς» θέλουν να τορπιλίσουν μία συμφωνία με τους δανειστές που έφτασε πολύ κοντά και να αναγκάσουν την Ελλάδα να υποκύψει σε κάθε «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει. 

«Ε, δεν θα τους γίνει το χατίρι», έλεγε χθες κυβερνητική πηγή. Αυτό διαφάνηκε άλλωστε από την απόφαση που ελήφθη να μην συνεχιστούν άλλο οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά να αναζητηθεί πολιτική λύση στη Σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
«Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Τώρα ή θα υπάρξει πολιτική λύση ή τα πράγματα οδηγούνται σε ρήξη με ευθύνη των δανειστών», ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης και αυτό γιατί από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων αντί να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα των εργασιακών, του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ για να «ανοίξει» ο δρόμος της συμφωνίας, αυτοί βάζουν και άλλα θέματα στο τραπέζι και «ανοίγουν» τις απαιτήσεις τους.   
Συγκεκριμένα, ενώ είχε διαφανεί πως κάποια ζητήματα είχαν συμφωνηθεί ή βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, οι «θεσμοί» φέρονται να έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους. Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ξαφνικά οι δανειστές απαίτησαν και πάλι να είναι μεγαλύτερο από 2% και όχι στο 1,2 ως 1,5% που φαίνεται να είχε συμφωνηθεί.
Υπαναχωρήσεις εκδηλώνονται και σε φορολογικά ζητήματα με πιο χαρακτηριστικό αυτό με τους συντελεστές του ΦΠΑ και με την απαίτηση που εκφράστηκε να είναι πιο υψηλός από εκείνον που προτάθηκε αρχικά από τους ίδιους. Ο πήχης τέθηκε πιο ψηλά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε να συζητήσει. Συγκεκριμένα, τώρα ζητούν να υπάρξει ενιαίος ΦΠΑ στο 20% ενώ τον είχαν αρχικά προσδιορίσει στο 18-19% κόντρα στο 15-16% της κυβέρνησης.
Και σαν να μην έφταναν αυτά ήρθαν να ζητήσουν μειώσεις μισθών, διατήρηση των έκτακτων φόρων και επιβολή νέων, όπως επίσης και μέτρα για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους κατά 3 δισ. ευρώ γιατί αρχίζουν να… βλέπουν δημοσιονομικό κενό.
Αναλυτικότερα ζητούν να κοπούν οι μισθοί, σε επίπεδα 700-1000 ευρώ και να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν έκτακτοι φόροι και χαράτσια που υποτίθεται ότι θα καταργούνταν (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά 1%-5%, φόροι πολυτελείας κλπ), αλλά θα επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και όχι μόνο τους πλουσίους, για να καλυφθεί η υστέρηση στον προϋπολογισμό.
  
Την ίδια στιγμή και παρά το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα των 2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε τέσσερις μήνες, οι «θεσμοί» πιστεύουν πως πίσω από αυτό κρύβονται «στάση πληρωμών» 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες και νέα ελλείμματα που θα αποκαλυφθούν τον Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ξεπεράσουν τις 90 μέρες καθυστέρησης. Θεωρούν ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.
Έτσι, ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης, ύψους τουλάχιστον  3 δισ. ευρώ για το β΄εξάμηνο. Θεωρούν πως όποιες «εκπτώσεις» ή ελαφρύνσεις και αν προσφέρουν στην κυβέρνηση (π.χ πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος αντί 3% που ήταν ο στόχος στον προϋπολογισμό), αυτές έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί από το α΄εξάμηνο της χρονιάς και θα απαιτηθούν νέα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ στο β΄εξάμηνο, που θα καλύψουν οριακά μόλις τον προϋπολογισμό.
Η λογική λοιπόν αυτή, ή μάλλον οι παράνοια από πλευράς δανειστών, που σαφώς χαρακτηρίζεται από σκοπιμότητα, το μόνο που κάνει είναι να δικαιώνει την κυβέρνηση που λέει τέλος οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και πολιτική λύση ή αλλιώς ρήξη. Όπως αναφέρουν μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πολιτικά κριτήρια μπήκε η χώρα στο ευρώ και όχι με οικονομικά δεδομένα. 
Η εντολή λοιπόν που έχει δοθεί στην ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις (θα ξεκινήσουν σήμερα και πάλι) στο Brussels Group είναι να μην κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές». 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.