Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Α.Τσίπρας: «Πιο κοντά στην επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας» - Λύση στο προσκήνιο αλλά και έτοιμη για όλα η κυβέρνηση (Upd-Vid)

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ  
(Ανανέωση 00:18) Για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την αισιοδοξία του. «Βρισκόμαστε πιο κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συγκρατημένα αισιόδοξο το κλίμα στα σαλόνια και τους διαδρόμους των Βρυξελλών από τις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Αυτή είναι η αίσθηση που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία τονίζουν μια ενδεικτική, όχι θεαματική, αλλά επί της ουσίας αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας και δανειστών η οποία μεταφράζεται και από όσα συζητήθηκαν μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση μιας ώρας, που είχαν σήμερα το μεσημέρι.
Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν να μη βγουν στον τύπο περισσότερες λεπτομέρειες για όσα συζητήθηκαν μεταξύ τους, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε για άλλη μια φορά τη θέση της ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ότι για να το πετύχει αυτό θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια
Μάλιστα η Α.Μέρκελ δήλωσε πως το ενδεχόμενο να ξεμείνει η Ελλάδα απο ρευστό δεν αποτελεί επιλογή: "Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της" είπε πιο συγκεκριμένα, δείχνοντας τις κατευθύνσεις που συζητήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Παράλληλα και εκτός των δεσμεύσεων αναφορικά με τη ρευστότητα, υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε συγκεκριμένα θέματα.
Αυτά ήταν: το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016 στο 1,2 - 1,5%, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ συμφωνήθηκε να μετατραπεί σε ανεξάρτητη Αρχή η γ. γ. Δημοσίων Εσόδων και να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το κλίμα σταδιακής προσέγγισης μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου ενστερνίζεται και ο οικονομολόγος του Bloomberg, Μαξίμ Σμπαχί, ο οποίος προχώρησε και σε μια σύγκριση των όσων έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται έχουν ήδη συμφωνηθεί.
«Μια σύγκριση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις διάφορες λίστες που έχουν διαρρεύσει και τις συστάσεις των δανειστών δείχνει ότι οι δύο πλευρές ήδη συμφωνούν στις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνοψίζοντας, το σχετικό δημοσίευμα του "Bloomberg" αναφέρει ότι οι τρεις τομείς συμφωνιών έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη γενικότερη διοικητική μεταρρύθμιση.
Βέβαια, παρά το καλό κλίμα που διαρρέεται μετά το ραντεβού του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η κυβέρνηση διατηρεί ανέπαφες τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ, ενώ προς διευθέτηση είναι το αίτημα της Αθήνας να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, με υπέρβαση των τεχνικών λεπτομερειών στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από το EuroWorking Group των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα και στην συνέχει να εξασφαλιστεί και η συμφωνία των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup.
Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας, έχει πάρει πλέον στους ώμους του το θέμα της πολιτικής πρώτα συμφωνίας με συζητήσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τεχνικών διευθετήσεων με στόχο την επίτευξη μιας ενδιάμεσης λύσης έτσι όπως αυτή έχει περιγραφεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, λύσης η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου.
Αυτό πάντως που βγαίνει ως πλήρη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών είναι η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τέλος Απριλίου καθώς ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η ΕΕ μπορούν να σπαταλήσουν άλλο χρόνο. Κάθε παράταση θα βλάψει όχι μόνο την ελληνική Οικονομία αλλά και την ευρωπαϊκή στο σύνολό της.

Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.