Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

NY Times: Η Ελλάδα και η Γερμανία ζουν μια ιδεοληπτική σχέση

Τι συνέβη μέσα σε λίγους μήνες και οικοδομήθηκε ένα κλίμα που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της καχυποψίας, της ίντριγκας, του παρασκηνίου – όλα αυτά μαζί με μια έντονη χροιά ιδεοληψίας και από τις δύο πλευρές; Η δημοσιογράφος των New York Times, Άλισον Σμέιλ γράφει από το Βερολίνο.

Η πρώτη αλλαγή στις απόψεις των Γερμανών, σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης οπότε και ο παραδοσιακός θαυμασμός τους για την αρχαία Ελλάδα -απότοκη της κληρονομιάς του Γκαίτε-, μετατράπηκε σε σκληρό ρεαλισμό για τα χρήματα που θα έπρεπε να δώσουν για να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στο ευρώ.
Συνεχής εκνευρισμός
«Στο Βερολίνο, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί καθημερινά βιώνουν έντονο εκνευρισμό λόγω της απροθυμίας της Αθήνας να κρατήσει τις συμφωνίες της με τους διεθνείς δανειστές με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να βγει από το ευρώ μέσω ατυχήματος. Οι λιγότεροι σοβαροί ασχολούνται με το πότε ο Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα, ενώ άλλοι δείχνουν γραφήματα του ελληνικού χρέους που προκαλούν πανικό», αναφέρει η δημοσιογράφος και συνεχίζει:
«Εδώ και εβδομάδες ο Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης έφτασαν να πυγμαχούν καθημερινά. Ωστόσο, όταν η Μέρκελ κάλεσε τον Τσίπρα στο Βερολίνο, έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές. Μόνο που οι καλές σχέσεις δεν κράτησαν πολύ. Το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα και η απαίτηση για αποζημιώσεις από τη ναζιστική κατοχή, άλλαξαν ξανά το κλίμα. Το επιχείρημα για τις αποζημιώσεις έχει αντέξει για δεκαετίες. Η κυβέρνηση της Μέρκελ επιμένει πως το θέμα έχει κλείσει, αναγνωρίζοντας την ''ηθική ευθύνη'' της Γερμανίας για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους ναζί».
Ακόμη και ο Γκάμπριελ
Τη στιγμή, δε, που αρκετά πολιτικά στελέχη στη Γερμανία τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ των αποζημιώσεων, αίσθηση προκάλεσε η άποψη του Σίγκμαρ Γκάμπριελ που είπε πως: «Ειλικρινά, θεωρώ πως είναι οι ηλίθιο. Οι Έλληνες δείχνουν να ενδιαφέρονται να αλλάξουν πολιτική, αλλά αυτό δεν γίνεται με τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα δημιουργεί νέα δεδομένα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Ο Έλμαρ Μπροκ του κόμματος της Μέρκελ αναφέρει πως «ήταν η απειλητική χειρονομία», ενώ ο Μάρτιν Σουλτζ προειδοποίησε την Ελλάδα να μην επιδιώξει αλληλεγγύη από την Μόσχα».
Από την μεριά του, όμως, ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν ζητάει αυτοσυγκράτηση: «Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος από τον γερμανικό Τύπο. Πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μην γινόμαστε υστερικοί. Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνικά ΜΜΕ».
Τα δύο λάθη
Κατά τον Μπάστιαν, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποπέσει σε δύο λάθη που επιτείνουν την ένταση. Πρώτον, έλαβε εντολή όχι για να αλλάξει την Ευρώπη, αλλά την Ελλάδα. Δεύτερον, δεν γίνεται να ακολουθεί μια συγκρουσιακή προσέγγιση προς τη Γερμανία, καθώς είναι η χώρα που έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα για το πακέτο διάσωσης. Άρα, θα πρέπει να την έχει στο πλευρό της και όχι απέναντι.
Για τον 67χρονη συνταξιούχο κοινωνική λειτουργού, Πηγή Μουρμούρη, που ζει εδώ και 40 χρόνια στο Βερολίνο, η κατάσταση έχει ξεφύγει και η ίδια νιώθει αγανάκτηση. «Αισθάνθηκα άσχημα γιατί έπρεπε να δικαιολογήσω τον εαυτό μου και αυτό δεν είναι καλό συναίσθημα. Όμως, από την άλλη, δεν είναι εύκολο να ξεχάσεις την αλαζονεία και την ''ανωτερότητα'' των γερμανικών ΜΜΕ. Πριν από λίγο καιρό πήγαμε σε ένα καρναβάλι και ο οικοδεσπότης μάς αγνόησε επιδεικτικά όταν έμαθε πως είμαστε Έλληνες. Όλο αυτό δεν προωθεί την ευρωπαϊκή ενότητα. Αντί το ευρώ να μας ενώσει, ο ένας τα βάζει με τον άλλον».
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.