Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Στη Βουλή η υπόθεση με τις 72 οικογένειες της Νέας Μάκρης

Ακόμη ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει- μεταξύ εκατοντάδων άλλων- ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και αφορά την υπόθεση με τις 72 οικογένειες στη Νέα Μάκρη από τις οποίες η Εκκλησία διεκδικεί τις περιουσίες τους.

Το θέμα έφερε και στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης ο οποίος με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό επισημαίνει: «Κύριε Υπουργέ
Στην περιοχή «Γεροτσακούλι» της Νέας Μάκρης Αττικής ζουν εδώ και δεκαετίες (κάποιοι περισσότερο από έναν αιώνα) 72 οικογένειες που αριθμούν 305 μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τομεάρχη Ανατολικής Αττικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Καραγεωργίου Δημήτρη και κατόπιν ενδελεχούς ενημέρωσης επί του θέματος από το «Σύλλογο Αποκατάστασης Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεροτσακούλι Αγ. Ανδρέα δήμου Νέας Μάκρης» («καλλικράτειος» δήμος Μαραθώνος πλέον) προκύπτουν τα εξής ιστορικά στοιχεία ως σύντομη αναδρομή:
   Η Ιερά Μονή Πεντέλης, ο αρχικός ιδιοκτήτης της περιοχής, είχε πουλήσει την έκταση αυτή (4.500 στρέμματα που συμπεριλαμβάνουν τα αγροτεμάχια που βρίσκονται τα σπίτια των οικογενειών) από το Μάρτιο του 1930. Αυτό αποδεικνύεται από δύο συμβόλαια (υπ’αριθμ. 6165 και 6166 της 06/03/1930), από τη μελέτη δε της μερίδας της Ι.Μ.Πεντέλης προκύπτει ότι ουδέποτε έκτοτε δεν ξαναπεριήλθε στην ιδιοκτησία της η συγκεκριμένη έκταση. Εδώ και 30 περίπου χρόνια, που η αξία της γης στη συγκεκριμένη περιοχή άρχισε να ανεβαίνει ραγδαία λόγω τουριστικής άνθησης, η Εκκλησία εμφανίστηκε να διεκδικεί εκ νέου τη γη αυτή επικαλούμενη φιρμάνια της Τουρκοκρατίας, ιδιωτικά της και πιθανόν πλαστογραφημένα αρχεία, Μεγάλους Κώδικες κτλ…

   Η Εκκλησία, χωρίς κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας στα χέρια της, επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα του 1932 που αναφέρεται με ασάφεια στην περιοχή (δε συνοδεύεται από αντίστοιχο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα) και το Μεγάλο Κώδικα της Ιεράς Μονής Πεντέλης, δηλ. τα ιδιωτικά της αρχεία που καταγράφει τα περιουσιακά της στοιχεία που δεν αποτελούν βεβαίως απόδειξη, σύμφωνα με την απόφαση υπ’αριθμ. 26/2002 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Αυτό δεν την εμπόδισε βεβαίως να ασκήσει αγωγές εναντίον των κατοίκων μεμονωμένα, οι οποίοι μη αντέχοντας το κόστος αυτού του δικαστικού αγώνα για τη δικαίωση τους αναγκάζονται ουσιαστικά «εκβιαστικά» να προχωρούν σε συμβιβασμούς δεχόμενοι τους όρους της Εκκλησίας που τους ζητά οικονομικά ανταλλάγματα για να μένουν στα σπίτια τους!

   Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικούσε αυτή την έκταση επί δεκαετίες, ερχόμενο το 1998 σε συμφωνία με την Εκκλησία (ν. 1811/1988-νόμος «Τρίτση») που παραχώρησε όλη τη δασική κι αγροτολιβαδική της περιουσία στο Ελληνικό κράτος. Ακόμη κι αν δεν είχε πουλήσει, δηλαδή, το 1930 τη συγκεκριμένη περιοχή σίγουρα δεν είναι πια ιδιοκτήτης της. Τελικώς, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι όλη η έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο κι ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει σε αυτή κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα, με την υπ’αριθμ. 2579/2006 απόφασή του. Την απόφαση αυτή η Εκκλησία προσπάθησε να προσβάλει με τριτανακοπή, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε εκ νέου από το Εφετείο, οπότε και σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η απόφαση έχει ισχύ απόφασης Αρείου Πάγου.

   Ήδη ο Δήμος Μαραθώνος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27/02/2015 έλαβε απόφαση (υπ’αριθμ. 45/2015) στήριξης του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων. Παλαιότερα, και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων των κατοίκων με την υπ’αριθμ. 70/07 Πρακτικό Νο8 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Παρά όλα τα παραπάνω όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε στην αστήρικτη κι απαξιωτική για την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη κίνηση να δηλώσει την έκταση αυτή στο Κτηματολόγιο ως δική της, αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1)   Έχει υπάρξει πρόβλεψη ώστε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής να ξεκαθαρίσει πλέον οριστικά με νομοθετική ρύθμιση με βάση τη δικαστική απόφαση και με γνώμονα το κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει μια κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών της σε περιπτώσεις σαν αυτή, όπου αποδεικνύεται το δίκαιό τους;
2)   Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι κάτοικοι εδώ και πολλά χρόνια κατέβαλαν "ενοίκια" στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διατηρούν το δικαίωμα να διαμένουν στα σπίτια τους. Θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα «ενοίκια» αυτά;»
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για την υπόθεση αυτή έχει δεσμευθεί και ο δήμαρχος Μαραθωνά κ. Ηλίας Ψινάκης ο οποίος έχει δείξει μεγάλη κατανόηση στο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών. Μάλιστα στις συναντήσεις του με τον μαχητικό πρόεδρο του Συλλόγου Αποκατάστασης Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεροτσακούλι κ. Νίκο Σοφιανόπουλο έχει εξηγήσει πως ο Δήμος Μαραθώνα θα σταθεί στο πλευρό τους. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Πάντζας ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δεχθεί στη Βουλή τον κ. Σοφιανόπουλο και δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει νομοσχέδιο που να λύνει το χρόνιο αυτό πρόβλημα.


Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.