Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο Νέος Καλλικράτης προβλέπει ο δήμος Μαραθώνα να διαιρείται σε δύο δήμους

Ποιος ανώμαλος νους χωρίζει τις δημοτικές κοινότητες με τέτοιο αυθαίρετο τρόπο και χωρίς να ρωτούν τις τοπικές κοινωνίες. Η αναφερόμενη πρόταση για τον Βαρνάβα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Καμιά σχέση και καμιά συνάφεια με τις υπόλοιπες Κοινότητες (κυρίως λόγω μεγάλης απόστασης). Η πρόταση των δημοτών του Βαρνάβα (προ Καλλικράτη) ήταν και παραμένει η συνένωση σε νέο δήμο των δημοτικών κοινοτήτων Βαρνάβα, Καπανδριτίου, Αφιδνών Πολυδενδρίου & Αγ. Απόστολων, δηλαδή με κοινότητες με ιστορικούς δεσμούς, εγγύτητα γειτνίασης και που η ίδια η ζωή υποδεικνύει και καθορίζει στην καθημερινότητα της. Περιμένουμε άμεσες ενέργειες από την τοπική πρόεδρο του Βαρνάβα πριν είναι πολύ αργά!
Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον νόμο του Καλλικράτη έφερε στην επιφάνεια πλήθος αντιδράσεων και τοπικών αντιπαραθέσεων και στην ανατολική Αττικής.

Στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι πρώτες εισηγήσεις από κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να διαμορφωθεί το κλίμα των αλλαγών και στην Αν. Αττική μέχρι την ημέρα που το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, κάτι που υπολογίζεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, μέσα στον Μάιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις όποιες τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας σε συνδυασμό όμως με μια νέα… παράμετρο η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο που σκέφτονται τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!.
Έτσι φαίνεται ότι χωρίς αλλαγές θα προχωρήσουν σίγουρα οι Δήμοι Κορωπίου, Παιανίας – Γλυκών Νερών Ραφήνας – Πικερμίου και 3Β (Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης) ενώ σε όλους τους υπόλοιπους – λίγο ή περισσότερο – «παίζουν» ανακατατάξεις.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής
Η σημαντικότερη είναι, ίσως, αυτή που αφορά τον υπάρχοντα Δήμο Λαυρεωτικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του notioanatolika.gr ενδέχεται η Κερατέα να συνενωθεί με τον Κουβαρά και να αποτελέσουν έναν νέο δήμο ενώ το Λαύριο να παραμείνει μαζί με τον Άγιο Κωνσταντίνο!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έτσι θα δοθεί ένα τέλος στον σχεδιασμό έμπνευσης του Θεόδωρου Πάγκαλου ο οποίος βλέποντας τις αντιδράσεις των κερατιωτών στον ΧΥΤΑ ήθελε να αμβλύνει τη δυναμικότητα των αντιδράσεων της Κερατέας εντάσσοντάς την σε ένα μεγαλύτερο δήμο (της Λαυρεωτικής).
Ο Δήμος Μαραθώνα
Παρόμοια λογική αφορά και τον ενοποιημένο Δήμο Μαραθώνα αφού η ενοποίηση Μαραθώνα – Νέας Μάκρης (συμπεριλαμβανομένων του Γραμματικού και του Βαρνάβα) ήταν έμπνευσης του τότε δημάρχου Ιορδάνη Λοίζου ώστε να αποφευχθεί η αντίδραση για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Ο «σχεδιασμός» της κυβέρνησης λοιπόν κάνει λόγο για δύο δήμους σύμφωνα με τον νέο Καλλικράτη. Ο ένας θα περιλαμβάνει τον Μαραθώνα, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα και ο άλλος τη Νέα Μάκρη.
Ο Δήμος Σαρωνικού
Η… απομάκρυνση του Κουβαρά από τον Δήμο Σαρωνικού δεν αναμένεται να δημιουργήσει άλλες αλλαγές στον συγκεκριμένο ΟΤΑ και έτσι Καλύβια, Ανάβυσσος, Π. Φώκαια και Σαρωνίδα θα παραμείνουν υπό τη… σκέπη του, καθιστώντας τον μάλιστα πιο… ομοιογενή!
Ο Δήμος Μαρκοπούλου
Εντυπωσιακή αλλαγή θα θεωρηθεί αυτή στον Δήμο Μαρκοπούλου αφού οι πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια από Πορτοραφτιώτες να πείσουν το υπουργείο ότι η περιοχή τους μπορεί από μόνη της να αποτελέσει έναν δήμο λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης των τελευταίων ετών και λόγω «της διαφοράς αντίληψης μεταξύ των κατοίκων των δύο περιοχών».
Βέβαια κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει τόσο το Πόρτο Ράφτη όσο και το Μαρκόπουλο και πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό από μια κυβέρνηση η οποία ευαγγελίζεται ισχυρούς ΟΤΑ!
Ο Δήμος Παλλήνης
Αντιδράσεις όμως κατατίθενται και στον Δήμο Παλλήνης αφού θεωρείται ότι η Παλλήνη ως… πρωτεύουσα της ανατολικής Αττικής μπορεί να αποτελεί έναν και μόνο δήμο χωρίς τη συμμετοχή του Γέρακα και της Ανθούσας, περιοχών οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τον άλλο δήμο του ενιαίου σήμερα ΟΤΑ.
Παράλληλα υπάρχει και η άποψη – η οποία όμως δε θεωρείται και ιδιαίτερα ισχυρή - ότι δεν είναι δυνατόν ο Γέρακας να εκλέγει τον δήμαρχο και της Παλλήνης υπονοώντας σαφώς την κυριαρχία του Θανάση Ζούτσου.
Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας
Αλλαγές όμως θεωρείται ότι πρέπει να γίνουν και στον Δήμο Σπάτων – αρτέμιδας αφού θεωρείται ο ΟΤΑ της ανατολικής Αττικής με τη μεγαλύτερη διάσταση απόψεων των κατοίκων των δύο περιοχών. Αφενός οι Σπαταναίοι δεν επιθυμούν να παραδώσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή αφετέρου οι κάτοικοι της Αρτέμιδας θεωρούν ότι αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις δεδομένης της ανάπτυξης της περιοχής τους τα τελευταία χρόνια.
Ήδη από την Αρτέμιδα μεθοδεύεται παρέμβαση στο υπουργείο προκειμένου να γίνει κατανοητή, έτσι υποστηρίζεται, η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών αφού «οι Σπαταναίοι έχουν γυρισμένη την πλάτη στη θάλασσα» όπως χαρακτηριστικά λέγεται!
Το τι θα πράξει το υπουργείο και η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της ανατολικής Αττικής είναι κάτι που θα πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Και σίγουρα το επόμενο χρονικό διάστημα πολλά θα ακουστούν και ακόμα περισσότερα θα γραφτούν για τις προθέσεις όλων των πλευρών!
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.