Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Σώστε το νερό, σώστε τον κόσμο – Παγκόσμια ημέρα νερού, ενώ καθημερινά 6.000 άτομα πεθαίνουν από την έλλειψή του

Σώστε το νερό, σώστε τον κόσμο – Παγκόσμια ημέρα νερού, ενώ καθημερινά 6.000 άτομα πεθαίνουν από την έλλειψή του
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που το απειλούν.

Ακόμη και σήμερα, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 900 εκατομμύρια άτομα, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.
Στη χώρα μας η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, αλλά υπάρχει ανάγκη να μπουν κανόνες για τη σωστή χρήση του, αρχίζοντας από τα νοικοκυριά και την εξοικονόμηση νερού.
Το μεγαλύτερο έλλειμμα ενημέρωσης εντοπίζεται στη γεωργία, όπου καταναλώνεται περίπου το 80% των υδατικών αποθεμάτων, ενώ λόγω σπατάλης και ανορθολογικής διάρθρωσης των καλλιεργειών αρδεύεται μόνον το 41,3% της καλλιεργούμενης έκτασης. Έως τώρα οι κυβερνήσεις ακολουθούσαν την εύκολη «λύση» της μεταφοράς νερού από μια περιοχή σε άλλη.
Επιστρέφουμε στη βρύση!
Την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (22/3) επέλεξε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το 2015 ως χρονικό σημείο εκκίνησης μιας νέας πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο. Πρόκειται για την εκστρατεία ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ, μια καινοτόμο προσπάθεια που στόχο έχει την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού. Τονίζεται το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις και σχολεία, με κατάλληλη προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε πολλαπλά επίπεδα, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου.
Η ιδέα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στην ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η σχέση μας με αυτό, προωθώντας τη χρήση του νερού βρύσης σε ευρεία κλίμακα. Βασικό εργαλείο της εκστρατείας αποτελεί η διαδραστική πλατφόρμα www.tapwater.gr στην οποία όλοι καλούνται να αποτυπώσουν -στον ειδικά διαμορφωμένο χάρτη- τα σημεία πρόσβασης σε νερό βρύσης (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, επιχειρήσεις εστίασης, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους χώρους με αθρόα παρουσία πολιτών) και ως εκ τούτου να αποτελέσουν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της προσπάθειας και της εξέλιξής της.
Η εκστρατεία εγκαινιάστηκε με τις διήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν την Παρασκευή, συνεχίστηκαν το Σάββατο, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα έναν εορτασμό ουσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.