Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ξεκάθαρη στήριξη των πολιτών στη στρατηγική της κυβέρνησης: "Πείτε όχι στους εκβιασμούς" - 20 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ

ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ  
Η πλειονότητα των πολιτών εγκρίνει τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να μην σκύψει το κεφάλι στις απαιτήσεις και στις αξιώσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Η θετική άποψη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκύπτει και από νέα δημοσκόπηση που δείχνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να προηγείται με σχεδόν 20% σε σχέση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά που επιμένει να υπερασπίζεται την πολιτική του μνημονίου και να προχωράει σε κινήσεις διάλυσης του κόμματος με αστείες επιλογές σε κρίσιμες θέσεις.
Όπως προέκυψε από νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το 56,5% των πολιτών θεωρεί «σωστή» τη διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας, το 9,5% απάντησε (αυθόρμητα) ότι «δεν είναι σταθερή, συνεπώς είναι κάποτε σωστή και κάποτε λανθασμένη» και το 7% δεν απάντησε. Μόνο το 27% των πολιτών θεωρεί «λανθασμένη» την πολιτική της κυβέρνησης.
Εξάλλου, το 60% κρίνει πως ήταν επιτυχία της κυβέρνησης «η πρόσφατη συμφωνία της με τα όργανα της ΕΕ να παραταθεί η δανειακή σύμβαση της χώρας με τους δανειστές έως τον προσεχή Ιούνιο» (η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους να εφαρμοστεί), ενώ το 19,5% αποτιμά πως πρόκειται για αποτυχία. «Ούτε επιτυχία, ούτε αποτυχία» απάντησε το 20,5% αυθόρμητα.
Το 56,5% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεών». Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (72,5%) δηλώνει ότι συμφωνεί με την άποψη πως «η κυβέρνηση θα καθυστερήσει την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους».
Σε ένα άλλο ωστόσο ερώτημα η απόφαση της κυβέρνησης έχει σχεδόν την καθολική αποδοχή των πολιτών. Κι αυτό είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων που πρέπει να διεκδικηθούν από τη Γερμανία για τις θηριωδίες που προκάλεσαν οι Ναζί κατά την κατοχική περίοδο στην Ελλάδα. 
Συγκεκριμένα σε ποσοστό 82% κρίθηκε θετικά η σύσταση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Το υπόλοιπο ποσοστό (το 18%) διαφώνησε κυρίως ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται και όχι ως προς την ουσία του θέματος.
Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση και αυτό είναι το θέμα των μεταναστών. Στο 63% των πολιτών η απελευθέρωση μεταναστών από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας έκανε αρνητική εντύπωση. Είναι ένα θέμα που έχει αναδείξει το defencenet.gr ως «μελανό» της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ικανοποίηση για την στρατηγική της κυβέρνησης των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για τον Aplha. Στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το 40,2% των ερωτηθέντων και ΝΔ το 21%.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, το Ποτάμι με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,8%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8%, η Τελεία με 1% και Άλλο Κόμμα με 3,3% των ερωτηθέντων.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 94,2% των ερωτηθέντων απαντάει ότι δεν τις επιθυμεί, ενώ μόνο το 4,8% βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο. 
Αυτό μεταφράζεται στο ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση που έφεραν οι πολιτικές των μνημονίων και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να τις ανατρέψει τερματίζοντας τη λιτότητα και δίδοντας την ελπίδα στους νέους ανθρώπους. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν πει «όχι» σε όσους εκβιάζουν και απειλούν. 
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.