Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί η επιλογή του Π.Παυλόπουλου ως υποψηφίου ΠτΔ είναι πρόκριμα για λύση στο επόμενο Eurogroup

ΠΟΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
 H χθεσινή εμπλοκή στο Eurogroup απέβη τελικά και καθοριστική για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η απόφαση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα να αναβάλει για σήμερα την επιλογή υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μία λογική. Αν υπήρχε χθες λύση στο Eurogroup o υποψήφιος πρόεδρος θα ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αν υπήρχε μπλοκάρισμα - όπως και έγινε - η λύση θα ήταν άλλη. Ο λόγος ακούσει στο όνομα του Ζ.Κ.Γιουνκέρ του προέδρου του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να να φύγει από Επίτροπος ο Δ.Αβραμόπουλος γιατί θα έχανε την πλειοψηφία η κεντροδεξιά πτέρυγα με την ανάδειξη πλέον νέου αριστερού επιτρόπου πιθανότατα του Δ.Παπαδημούλη.
Κάτι που δεν το ήθελε ούτε η Α.Μέρκελ, η οποία δεν αποκλείεται χθες να πίεσε και για αυτό το λόγο: Να μην χάσει η κεντροδεξιά την πλειοψηφία στην "κυβέρνηση" της ΕΕ.
Ο Α.Τσίπρας αν έπαιρνε χθες την λύση τότε θα προχωρούσε στη επιλογή Δ.Αβραμόπουλου ως νέου ΠτΔ. Μετά την χθεσινή εξέλιξη απλά το "διαπραγματεύθηκε".
Και εξασφάλισε την στήριξη του Ζ.Κ.Γιουνκέρ τις επόμενες ημέρες δίνοντάς του ως αντάλλαγμα την πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Τόσο απλά!
Αφού ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ πρώτα δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να πάρει η κυβέρνηση των μέγιστο των όσων θέλει.
Ετσι ή αλλιώς ο Δ.Αβραμόπουλος έχει αναλάβει ένα κρίσιμο πόστο για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δύσκολα μπορεί να βρεθεί ένα άτομο με τόση εμπειρία για τη θέση αυτή, δηλ. να έχει διατελέσει και ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ και η χώρα του να έχει σοβαρά προβλήματα λαθρομετανάστευσης.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι δευτερεύοντες παράγοντες που οδήγησαν στην επιλογή του Π.Παυλόπουλου ως υποψηφίου ΠτΔ.
Ο ένας ήταν η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας και του Π.Λαφαζάνη κάτι που ήδη έχει καταδειχθεί από το defencenet.gr
Γιατί επιλέχθηκε ο Π.Παυλόπουλος: Δεν έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές έχοντας αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση Α.Σαμαρά και το Μνημόνιο. Δεύτερος λόγος ότι είναι στέλεχος της "καραμανλικής" ομάδας με την οποία ο Α.Τσίπρας έχει καλή σχέση.  πτέρυγας. Και τρίτος λόγος ότι είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας-συνταγματολόγος.
Το ότι επιλέχθηκε ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά έχει να κάνει με την παράδοση από το 1995 όταν ο Κ.Στεφανόπουλος που βρισκόταν στον αντίποδα του κυβερνώντος κόμματος εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχίσθηκε το 2005 με την εκλογή του Κ.Παπούλια κατόπιν προτάσεως της ΝΔ.
Την παράδοση αυτή συνεχίζει ο Α.Τσίπρας με την επιλογή του Π.Παυλόπουλου.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Υπήρξε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1996 έως το 2014. Πιο αναλυτικά:
1996: Βουλευτής Επικρατείας (τοποθετημένος στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου)
2000: Βουλευτής Α' Αθηνών (59.810 σταυροί, τρίτη θέση)
2004: Βουλευτής Α' Αθηνών (πέμπτη θέση)
2007: Βουλευτής Α' Αθηνών (43.417 σταυροί, τέταρτη θέση)
2009: Βουλευτής Α' Αθηνών (28.164 σταυροί, τρίτη θέση)
Μάιος 2012: Βουλευτής Α' Αθηνών (11.550 σταυροί, έβδομη θέση)
Ιούνιος 2012: Βουλευτής Α' Αθηνών (λίστα, έβδομη θέση)
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 προτάθηκε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.