Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η κίνηση του Βαρουφάκη που έκανε έξαλλο τον Ντάισελμπλουμ! Πως παραβίασε τους κανόνες;

Ήταν κάτι παραπάνω από ενόχληση...
ήταν  δυσθυμία, αλλά και εκνευρισμός για την παραβίαση των άγραφων κανόνων που ισχύουν στην Ευρωζώνη και την οικονομική διπλωματία.


Το άρθρο του Dow Jones Newswires δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τι ακριβώς συνέβη στα δύο Eurogroup πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά καταγράφει και τον εκνευρισμό των υπουργών Οικονομικών για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ήδη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε προκαλέσει τους πάντες όταν είχε δηλώσει πως η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα – δήλωση που ούτε ο Μάριο Ντράγκι, ούτε οι λοιποί παράγοντες της Ευρωζώνης ξέχασαν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ συνομίλησε με τον κ. Βαρουφάκη και τον προειδοποίησε πως τέτοιες δηλώσεις απειλούν να επιταχύνουν τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Και όλα αυτά εις επήκοον των αξιωματούχων της Ευρωζώνης που μεταφέρουν στο πρακτορείο τη στιχομυθία. «Ο Ντράγκι τον κάλεσε να είναι προσεκτικός», δήλωσε ένας αξιωματούχος που ήταν στη συνάντηση της Δευτέρας. «Απρόσεκτες δηλώσεις δεν είναι καλές για τις τράπεζες».

Σύγκρουση κουλτούρας

Οι προειδοποιήσεις του Ντράγκι δείχνουν μια σειρά από περιστατικά κατά τα οποία το παράτολμο ύφος της νέας αριστερής κυβέρνησης -και ιδιαίτερα του κ. Βαρουφάκη- έχει παραβιάσει τους άγραφους κανόνες ευπρέπειας στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

«Είναι μια σύγκρουση κουλτούρας», αναφέρει ο αξιωματούχος. «Είναι 18 υπουργοί Οικονομικών που κάθονται με έναν διαφορετικό, ριζοσπάστη ακαδημαϊκό οικονομολόγο που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν κυβερνητική θέση».

Στον κλειστό κόσμο των γραφειοκρατών της Ευρωζώνης, οι προσωπικές σχέσεις έχουν σημασία, αναφέρει το Dow Jones. Τα προβλήματα σπάνια δημοσιοποιούνται και οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, συχνά μέσα από απόκρυφους κανόνες που σφυρηλατήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, σημειώνει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Dow Jones, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Παντοάν παρακάλεσε τον κ. Βαρουφάκη να αμβλύνει τη ρητορική του. «Αυτό δεν είναι η άσκηση με το δίλημμα του φυλακισμένου», δήλωσε, σύμφωνα με αξιωματούχο, σε μια αναφορά στο γνωστό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων που εξηγεί γιατί δύο λογικά μέρη μπορεί να επιλέξουν να μη συνεργαστούν μεταξύ τους.
Η κάμερα και η ενόχληση

Το πρακτορείο κάνει λόγο για αρνητικό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας. Η συνάντηση ξεκίνησε περίεργα, αναφέρει. Ο κ. Βαρουφάκης μπήκε με καθυστέρηση 20 λεπτών, ενώ τον ακολουθούσε μια κάμερα καθώς μιλούσε ο Ντράγκι, αναφέρουν αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διέκοψε τον Ντράγκι και ζήτησε θυμωμένα από τον καμεραμάν να φύγει.

Η είσοδος του κ. Βαρουφάκη δεν έκανε καλή εντύπωση σε αρκετούς αξιωματούχους. Ένας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αποτελούσε άλλο ένα παράδειγμα της αγάπης του για προβολή στα ΜΜΕ.

Όταν ήταν η σειρά του να μιλήσει, ο κ. Βαρουφάκης πρόσφερε μια μακρά ομιλία, σε μεγάλο βαθμό όμως χωρίς τα στοιχεία ή τις συγκεκριμένες προτάσεις που χρειάζονται οι υπουργοί Οικονομικών για να πάρουν αποφάσεις, αναφέρουν αξιωματούχοι. Η ομιλία, ουσιαστικά η ίδια που έδωσε και την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε δεκτή «με διαφορετικούς βαθμούς απογοήτευσης και ενόχλησης», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Διαρροές στους δημοσιογράφους

«Κανένας από τους ομολόγους μου δεν έχει καταλάβει μέχρι τώρα τι θέλει πραγματικά η Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη. «Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα και αν η ίδια η Ελλάδα γνωρίζει».

Πριν τη συνεδρίαση ο κ. Ντάισελμπλουμ παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη ένα σχέδιο της δήλωσης που θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα από το Eurogroup μετά τη συνάντηση. Έλεγε ότι η Ελλάδα θα ζητούσε παράταση του προγράμματος διάσωσης και θα τηρούσε μια σειρά όρων του προγράμματος διάσωσης, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Καθώς η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη -και πριν οι περισσότεροι υπουργοί δουν το σχέδιο δήλωσης- οι βοηθοί είδαν tweets από δημοσιογράφους που περιέγραφαν τη δήλωση επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση την είχε απορρίψει. Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση την είχε μοιράσει στα ΜΜΕ πριν καν συζητηθεί, κάτι που εξόργισε ορισμένους υπουργούς, αναφέρει το πρακτορείο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος εκείνο το βράδυ και αποφάσισαν να τερματιστεί η συνάντηση.Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.