Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Tάφος του Όσιρη ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη των Θηβών

Πλήρες ταφικό συγκρότημα με πολλαπλούς διαδρόμους και θαλάμους ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη της Δυτικής Όχθης της Θήβας στην Αίγυπτο.
Μέσα στον τάφο, οι ερευνητές ανακάλυψαν χαραγμένη επιγραφή του Όσιρη και ανάγλυφο σε τοίχο με την εικόνα ενός δαίμονα να κρατά μαχαίρια.
Σύμφωνα με την EFE, το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο τάφος αποτελεί μια μικρότερη έκδοση του Osireion, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Seti Ι, στην πόλη της Αβύδου στο Λούξορ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο τάφος χρονολογείται στην 25η Δυναστεία (760 - 656 π.Κ.Χ ).
Το υπόγειο συγκρότημα αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα, που υποστηρίζεται από πέντε πυλώνες και μια κλίμακα που οδηγεί από το βόρειο τοίχο του κυρίως θαλάμου στον ταφικό θάλαμο. Χαραγμένη επιγραφή του Όσιρη, θεού των νεκρών, βρέθηκε στη μέση του κεντρικού θολωτού ναού, σύμφωνα με την RTVE.
Ο κύριος θάλαμος του τάφου.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Ευγενών, μια περιοχή που φιλοξενεί πάνω από 15 ανασκαμμένους τάφους υψηλών αξιωματούχων της αρχαίας Αιγύπτου, δήλωσε ο Abdel-Hakim Karar, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Άνω Αιγύπτου.
«Ο τάφος βρέθηκε μέσα στον ημιτελές τάφο «Kampp-327». Στο κέντρο του βρίσκεται άγαλμα του Όσιρη που απεικονίζεται να κάθεται σε ναΐσκο απέναντι από κλίμακα βάθους 9 μέτρων που οδηγεί σε άλλο δωμάτιο που διαθέτει επίσης έναν διάδρομο βάθους 6 μέτρων», είπε ο Karar.
Η κύρια είσοδος του τάφου (επάνω) και σχεδιάγραμμα της δομής του (κάτω).
«Στην αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, ο Όσιρης, ο Θεός της μετά θάνατον ζωής, δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Σεθ, ο οποίος ήταν ο Θεός της διαταραχής και του χάος. Ο Σεθ έκλεισε τον Όσιρη σε μια σαρκοφάγο και τον έριξε στον Νείλο όπου ανακάλυψε το σώμα του η αδελφή του Σεθ και σύζυγος του Όσιρη, Ίσις, η αιγυπτιακή θεά της μαγείας», εξηγεί ο Abdel Nour Halem el-Din, πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
H Ίσις συνέλεξε όλα τα κομμάτια του σώματος και τα έδεσε όλα μαζί. Ωστόσο, το μόνο μέρος του σώματος που δεν μπόρεσε να εντοπίσει στα νερά του Νείλου ήταν ο φαλλός, ο οποίος είχε φαγωθεί από ένα γατόψαρο. Γι’ αυτό τον λόγο η Ίσις δημιούργησε ένα χρυσό φαλλό και επανέφερε τον Όσιρη στη ζωή με ένα ξόρκι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ίσις έμεινε έγκυος από τον Όσιρη προτού επιστρέψει στο θάνατο. Αργότερα γέννησε τον ΄Ωρο, που αντιπροσωπεύει το νέο ξεκίνημα και την καταστροφή του κακού Σεθ.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.