Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Στη Βουλή οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ

Στη Βουλή οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ

Τις σημαντικότερες υποθέσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού τις οποίες ερεύνησε, το 2013, το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και στο απαντητικό έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών αναφέρονται οι 39 σημαντικότερες υποθέσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος το 2013.


Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τον προηγούμενο χρόνο διαβιβάζονται για πρώτη φορά στη Βουλή, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης πεπραγμένων του συγκεκριμένου έτους. Μαζί, διαβιβάστηκαν στη Βουλή και οι συνοπτικές εκθέσεις των ετών 2011 και 2012, στις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία για τις εκθέσεις του ΣΕΕΔ στους ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού.

Στις 39 περιπτώσεις του 2013 περιλαμβάνεται υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος από πρόεδρο Τοπικού Διαμερίσματος, μείωσης προστίμων σε περιπτώσεις αυθαιρέτων, διαγραφής βεβαιωμένων προστίμων, αναθέσεων έργων και προμηθειών.

Στον πίνακα με τις 39 υποθέσεις, μια θέση καταλαμβάνει η εξέταση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών για την πλήρωση θέσεων δημοτικών αστυνομικών στους 178 δήμους στους οποίους λειτουργούσε Δημοτική Αστυνομία. Μία από τις υποθέσεις έχει τίτλο «Εξέταση της διαδικασίας απογραφής και καταλογογράφησης των έργων τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων», ενώ μία άλλη αφορά «στην εξέταση της τήρησης της νομιμότητας κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων γεννήσεων στο Ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων κατά τα έτη 2011-2013».

Σε ό,τι αφορά στη συνοπτική έκθεση πεπραγμένων του 2012 του ΣΕΕΔ, που επίσης διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι πλέον του 45% των ελέγχων διενεργήθηκε σε υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και των επιχειρήσεών τους, και ότι τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν κυρίως στη δόμηση και χωροταξία, τα έργα, τις προμήθειες, την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και λοιπά θέματα.

Από τα δεδομένα των ελέγχων του 2012 προκύπτει ότι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού εμφανίζουν παραβατικότητα μεγαλύτερη του γενικού δείκτη που ήταν στο 14,02. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 συντάχθηκαν 193 εκθέσεις για ΟΤΑ Α΄ βαθμού και επιχειρήσεις τους, οι 35 εκθέσεις έγιναν με αναζήτηση ευθυνών και ο δείκτης παραβατικότητας προσδιορίζεται στο 18,13.

Επίσης, από τα στοιχεία του ΣΕΕΔ διαπιστώνεται ότι το 2012 αναζητήθηκαν ευθύνες για επτά δημάρχους. Παράλληλα, προκύπτει ότι περίπου το 73% των λειτουργών για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης προέρχεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά, δε, στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αιρετών οργάνων για τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Ανάμεσα στους σημαντικότερους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν από το ΣΕΕΔ το 2012 και αφορούν σε ΟΤΑ, υπάρχουν υποθέσεις για διαδικασίες απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ο έλεγχος της νομιμότητας των διαδικασιών λήψης και εξυπηρέτησης δανείου, η διερεύνηση ενεργειών δήμου που αφορούν στην παράνομη έκδοση βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας, με βάση τις οποίες συγκεκριμένα άτομα μεταδημότευσαν στον δήμο και, στη συνέχεια, προσελήφθησαν με συμβάσεις στον δήμο και σε νομικά του πρόσωπα και στο ΚΕΠ, καθώς και υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτου.

Στη συνοπτική έκθεση του ΣΕΕΔ για το 2011, τον μεγαλύτερο δείκτη παραβατικότητας, που κινείται στο 20, εμφανίζουν οι πρώην περιφέρειες. Όπως αναφέρεται δε στην έκθεση, η αυξημένη τιμή του δείκτη οφείλεται στην παραβατικότητα κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους σχετικά με την προστασία του δασικού περιβάλλοντος. Οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού εμφανίζουν, επίσης, παραβατικότητα μεγαλύτερη της τιμής του γενικού δείκτη.

Από τα δεδομένα που τηρεί το ΣΕΕΔ για το 2011 προκύπτει ότι το 62% των λειτουργών για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης προέρχεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αιρετών οργάνων για τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.Πηγή: 
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.