Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σταθμός διοδίων Αφιδνών

Διάβασα ότι τρεις δήμαρχοι ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των διοδίων κατά 60%. Αλλοτε μπορεί να το προσπέρναγα αδιάφορα, αλλά τώρα θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ τη δική μου μαρτυρία. Μέχρι τώρα υποστήριζα ότι δεν μπορούμε να έχουμε δρόμους της προκοπής αν δεν πληρώσουμε. Χρειάστηκε όμως να έλθω απέναντι σε μια αντιδεοντολογική συμπεριφορά για να παραδεχτώ ότι τελικά το κίνημα «Δεν πληρώνω» δεν έχει και τόσο άδικο, ή μάλλον δεν έχει καθόλου άδικο.
Την Κυριακή 10.11.2013 και ώρα 13.05.29 περάσαμε τα διόδια των Αφιδνών εκ λάθους. Στις 13.09.00, δηλαδή έπειτα από 4 λεπτά, κάναμε στροφή για να επιστρέψουμε και ζητήσαμε από την υπάλληλο να μην ξαναπληρώσουμε, γιατί μόλις είχαμε πληρώσει. Δείξαμε την απόδειξη και ...
ζητήσαμε μια στοιχειώδη κατανόηση. Η υπάλληλος όμως, προφανώς εκτελώντας εντολές, απάντησε ότι "έτσι γίνεται" και ζήτησε να ξαναπληρώσουμε.
Επειδή θεώρησα αυτή την τακτική όχι ενδεδειγμένη, και επιμένω σε αυτό, έστειλα επιστολή στην εταιρεία με κοινοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών. Το μεν υπουργείο Μεταφορών ποτέ δεν μου απάντησε -δεν με εκπλήσσει άλλωστε-, η εταιρεία όμως μου απάντησε αμέσως με την αιτιολογία ότι "υπάρχει η υποχρέωση καταβολής τέλους διοδίων για κάθε είσοδο στον αυτοκινητόδρομο, ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο αυτή προκλήθηκε".
Εγώ αυτή την επιχειρηματολογία αδυνατώ να την καταλάβω επειδή:
1. Είναι αντιδεοντολογική και αντίθετη προς κάθε αίσθημα δικαίου.
2. Δημιουργεί ψυχική διάσταση ανάμεσα στο κοινό και τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους δρόμους δαπάναις ημών.
3. Προπληρώνουμε για δρόμους που δεν έχουν καν ξεκινήσει, δρόμους κακοσυντηρημένους και με σκουπίδια στα ρείθρα.
Τι έπρεπε, λοιπόν, να κάνουμε; Να βγούμε από το αμάξι, να παρεμποδίσουμε τη ροή των οχημάτων και να αρχίσουμε να φωνάζουμε; Βία στην εύσχημη βία;
Αν αυτό συνέβαινε στο εξωτερικό, θα έβρισκα το δίκιο μου. Εδώ δίκιο έχουν όλοι οι άλλοι εκτός από τον πολίτη.
Σας διαβεβαιώ: αν δεν αποκλείονταν οι άλλοι δρόμοι, θα προτιμούσα να πάω στον προορισμό μου διανύοντας διπλή απόσταση παρά να υποχρεώνομαι να πληρώνω κάθε φορά διόδια για μη ανταποδοτικές υπηρεσίες. Είναι και θέμα αξιοπρέπειας».
Με τιμή, Χαρίκλεια Μυττά, φιλόλογος
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.