Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΒΑΡΝΑΒΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!...


Μια «κριτική» …ανατομία των φετινών εκδηλώσεων
Φώτο αρχείου
             Με πολλή περίσκεψη και προβληματισμό γράφουμε το παρόν σημείωμα. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί για χρόνια. Είναι αλήθεια, ότι οι καλοκαιριάτικες γιορτές (συνδυαζόμενες κυρίως με τοπικές θρησκευτικές γιορτές-πανηγύρεις) με κορύφωση το Δεκαπενταύγουστο (τη «Λαμπρή» του καλοκαιριού) υπήρξαν από αιώνων κύριο συστατικό στοιχείο του κοινωνικού πολιτισμού των χωριών μας που ήταν «στο αίμα» μας (θα λέγαμε σήμερα στο DNA μας). Εμείς το παραλάβαμε από τους παλιότερους και θα το παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές....
Ήταν κάποτε οι εκδηλώσεις αυτές όχι μόνο ψυχαγωγικές, θρησκευτικές-κατανυκτικές αλλά κυρίως κοινωνικές που ενδυνάμωναν τον ιστό της οικογένειας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και τελικά της ψυχολογικής ανάτασης των ξωμάχων της ζωής που κατάφερναν τις στιγμές αυτές να «συγχρωτιστούν» με το ντόπιο   αρχοντολόϊ  (εκμεταλλευτικό ως επί το πλείστον το υπόλοιπο χρονικό διάστημα) ως ίσοι προς ίσους, να ξεδώσουν για λίγο, να συναντηθούν  για …«προξενιά» και παντρολογήματα, να τακτοποιήσουν τις μεταξύ τους συναλλαγές…
            Τα τελευταία όμως, 30-40 χρόνια οι τοπικές αυτές γιορτές άλλαξαν άρδην χαρακτήρα. Μέχρι το 1975 είτε «κρατήθηκαν με τα δόντια», είτε ατόνησαν, είτε και εξαφανίστηκαν. Μετά την λεγόμενη Μεταπολίτευση υπήρξε μια «φωτεινή» δεκαετία (1975-1985) με πρωτεργάτες τους τοπικούς ή τους ξενιτεμένους πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι κυρίως σε βάση ανιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς, μπορούμε να πούμε έκαναν μικρά θαύματα. Αναβίωσαν παλιές παραδοσιακές γιορτές που είχαν σβήσει, έφεραν στα χωριά μας αξιόλογα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, έκαναν επιμορφωτικά σεμινάρια, λαογραφικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια για την τοπική Ιστορία και τον Πολιτισμό,  με προσωπικές θυσίες και συλλογικό-ενωτικό πνεύμα.
Μετά ξεκίνησε το «πολιτιστικό» μπάχαλο, για να χρησιμοποιήσουμε λαϊκή γλώσσα… Οι περισσότεροι Σύλλογοι των χωριών μας –κυρίως στην Αθήνα και μεγάλες πόλεις- μεταβλήθηκαν σε κομματικά παραμάγαζα των βουλευτάδων, νομαρχαίων και λοιπών παραγόντων που τους τροφοδοτούσαν με τον πακτωλό των ευρωπαϊκών (δηλ. των «Κουτόφραγκων») και εθνικών (δηλ. των συνεπών Ελλήνων φορολογούμενων) χρημάτων και έκαναν  γιορταστικές φιέστες με μόνο αντάλλαγμα το λιβάνισμα των ερίφηδων αυτών ή την παροχή της εκλογικής  ψήφου τους…
Τεράστια η λίστα τέτοιων χορηγιών με γαλοντόμες παροχές 1έως 10 εκατομμύρια δραχμές από τον αλήστου μνήμης Υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Πάχτα σε Συλλόγους  που ήσαν είτε «πεθαμένοι» (ανενεργείς), είτε παντελώς ανύπαρκτοι (χωρίς καν Καταστατικά), αλλά πρόθυμα κομματικά «λιβανιστήρια»…   Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι Δήμοι που κατασπατάλησαν αλόγιστα (σε ημέτερους ατζέντηδες της μίζας και της αρπαχτής) ιλιγγιώδη κονδύλια που πήγαν κυριολεκτικά στο αέρα. Πλήρωνε αβέρτα το έρμο το Κράτος (δηλ. εμείς) και οι ατυχείς πολίτες και δημότες …απολάμβαναν τα «αγαθά» της ψευτοκουλτούρας, των καψουροτράγουδων της συμφοράς και εν γένει των πολιτιστικών σκουπιδιών. Και όλα αυτά τα πολιτιστικά εγκλήματα, επιτελούνταν  χωρίς να υπάρχει ίχνος εθελοντικής ανιδιοτελούς προσφοράς (όλα γίνονται επί πληρωμή …«εις υγείαν του κορόϊδου»), εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Και ήρθε η εποχή της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της βασανιστικής για όλους μας «Μνημονιακής» καταιγίδας. Αντί να υπάρξει συμμάζεμα, νοικοκύρεμα, περισυλλογή και έξαρση εθελοντικής δράσης και ανιδιοτελούς προσφοράς μερικοί (με πρωταγωνιστές και πάλι τους Δήμους) συνέχισαν το «βιολί, βιολάκι»… Ας επικεντρωθούμε όμως στον δικό μας Δήμο του Μαραθώνα και ειδικότερα του ορεινού Βαρνάβα που έχουμε γνώση και πληροφόρηση.
Δεν πρόκειται εδώ, να μπούμε σε λεπτομέρειες. Ούτε σκοπός του παρόντος σημειώματος είναι να προσωποποιήσουμε και να κατηγορήσουμε κάποιους για το είδος των εκδηλώσεων που τους αρέσει ή αρέσει στο φιλοθεάμον κοινό που απευθύνονται. Μόνο που οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, πολύ περισσότερο οι Δήμοι –που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα- πρέπει να έχουν υποχρεωτικά πρώτα και κύρια παιδαγωγικό, μορφωτικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό ρόλο να επιτελέσουν με τις Εκδηλώσεις αυτές. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα παρατηρούμε σε αρκετές περιπτώσεις ή να συνεχίζουν να σπαταλούν ό,τι έχει απομείνει στο «ταμείο» ή κατεβάζουν το πολιτιστικά επίπεδο πολύ χαμηλά, επιβαρύνοντας την δύσκολη θέση του δεινά χειμαζόμενου σήμερα συνέλληνα και συμπολίτη. Το φετινό καλοκαίρι, θαπρεπε να κάνουμε πολιτιστική …«αγρανάπαυση» για οικονομικούς λόγους

Μ. Αποστολόπουλος

Σχετικό:

ΟΙ "ΠΑΤΡΩΝΕΣ" του “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ 2012”

---------------
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.