Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Αποσύνδεση κατοικίας - επαγγέλματος Χωρίς αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
Στην αναδιατύπωση του άρθρου 14 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης, που αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ αποδέχθηκε την αποσύνδεση της κατοικίας από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της, προκειμένου να μην υπάρξει η οποιαδήποτε σύγχυση ή ασάφεια για το θέμα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Το σχέδιο ΠΔ «Περί Χρήσεων Γης» ήταν σε δημόσια διαβούλευση από τις 21 Δεκεμβρίου ώς τις 29 Φεβρουαρίου. Στη διαβούλευση κατατέθηκαν 661 σχόλια, επί των 17 άρθρων του σχεδίου, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν την εκτός σχεδίου δόμηση.

Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, «για το άρθρο 14 το οποίο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πολιτών και φορέων που διατύπωσαν, συνολικά, 212 σχόλια, προτείνεται η αποσύνδεση της κατοικίας από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της, την οποία και αποδεχόμαστε για την άρση οποιασδήποτε σύγχυσης και ασάφειας. Γίνετα σαφές ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση (κατοικίας).»

Με το ΠΔ εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της Αποκλειστικής Κατοικίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά από νομολογία του ΣτΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να διαφυλάσσεται, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, το «περιβαλλοντικό κεκτημένο» ορισμένων περιοχών που έχουν αναπτυχθεί ως κηπουπόλεις.

Μέχρι σήμερα, δύο μόνο περιοχές κατοικίας ήταν θεσμοθετημένες, οι περιοχές Αμιγούς Κατοικίας και Γενικής Κατοικίας.

Με την πρόταση τουΥΠΕΚΑ προστίθεται μία νέα, τρίτη κατηγορία, η Αποκλειστική Κατοικία, με μόνη επιτρεπόμενη χρήση την κατοικία.

Όπως επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις χαρακτηρισμένες περιοχές Γενικής Κατοικίας, το ΥΠΕΚΑ προτείνει την «ελάφρυνσή» τους από τις άλλες χρήσεις, προσδιορίζοντας ανώτερο πλαφόν εμβαδού για χρήσεις, καταστημάτων, υπεραγορών κ.ά. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει ανώτερο όριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρία Καλτσά, τόνισε ότι το υπουργείο πραγματοποιεί εντατικές έρευνες προκειμένου να εντοπίσει όσους προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, χτίζοντας μετά τον Ιούλιο του 2011.

«Θα βρεθούν προ εκπλήξεως», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού, όπως είπε, γίνονται ήδη συγκριτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε χάρτες στο 100% των περιοχών.

Οριοθετημένοι οικισμοί

Ακόμα, δημιουργείται η κατηγορία χρήσεων γης Oριοθετημένων Οικισμών για τις χρήσεις που επιτρέπεται να εγκαθίστανται στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθος, τη δυναμικότητά, το βαθμό προστασίας τους κ.ά.

Μέχρι σήμερα, οι οικισμοί δεν είχαν επιτρεπόμενες χρήσεις με συνέπεια οι χρήσεις γης να ορίζονται έπειτα από σχετικές νομολογίες του ΣτΕ, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και ανέφερε ως παράδειγμα τους φούρνοους που η χρήση τους δεν επιτρεπόταν στους οικισμούς.

Ενοποίηση παραγωγικών δραστηριοτήτων

«Στη συγκυρία που ζούμε προτάθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικότερο προς τις επενδύσεις, να ενοποιηθούν οι δραστηριότητες σε μια γενική κατηγορία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ευρύτερης επιλογής ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, π.χ σήμερα κάποια περιοχή χαρακτηρίζεται βιομηχανική, κάποια άλλη ως ζώνη χονδρεμπορίου και κάποια άλλη ως επιχειρηματικό πάρκο» ανέφερε.

«Η ύπαρξη μιας ενιαίας κατηγορίας θα βοηθήσει για παράδειγμα, και στην οικονομική συγκυρία, αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιομηχανική, θα μπορεί να κατασκευαστούν αποθήκες ή ακόμη και εγκαταστάσεις του τριτογενούς τομέα. Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερες χρήσεις

Προτείνεται επίσης μια ξεχωριστή γενική κατηγορία «Ιδιαίτερων Χρήσεων» που αφορά σε εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεις γεωργικών, δασικών εκμεταλλεύσεων, λοιπές εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κλπ. Με τον τρόπο αυτόν συστηματοποιούνται οι αστικές υποδομές, ενώ, επιπρόσθετα, θα μπορούν να προσδιοριστούν οι χώροι ΧΥΤΑ.

Έτσι, κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, θα υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας επιλογής των χρήσεων και των εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για τη λειτουργικότητα και την επάρκεια σε κοινωνικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη.

Επιπροσθέτως, κωδικοποιούνται σε ένα παράρτημα άλλες χρήσεις και λειτουργίες για παράδειγμα, ορίζονται ως «χώροι συνάθροισης κοινού» τα θέατρα, οι κινηματογράφοι κλπ, γίνεται σαφές τί ορίζεται ως «χώρος κέντρων διασκέδασης-αναψυχής», «αθλητικές εγκαταστάσεις» , «επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης», «κατάστημα».

Η κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται για να αποφευχθούν παρερμηνείες και να υπάρξει ομοιόμορφη και ενιαία αντιμετώπιση των λειτουργιών από όλες τις πολεοδομικές υπηρεσίες εφαρμογής.

Προστίθενται νέες γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων όπως είναι οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας που αφορούν σε περιοχές που προστατεύονται με ειδικές διατάξεις (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, NATURA, κλπ.).

Με την ολοκλήρωση της οριστικής επεξεργασίας των σχολίων της διαβούλευσης και του περιεχομένου του σχεδίου ΠΔ, το διαμορφωμένο σχέδιο ΠΔ θα σταλεί στα πολιτικά κόμματα, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, για την τελική του έγκριση.

Καλντέρα Σαντορίνη

Όσον αφορά την περιοχή της Καλντέρας, στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε με υπουργική απόφαση η αναστολή εκδόσεων οικοδομικών αδειών, ωστόσο, από την αναστολή εξαιρούνται μελέτες που αφορούν στην προστασία των πρανών, εργασίες συντήρησης και έργων κοινής ωφέλειας.

Ανεστάλη, επίσης, η έκδοση οικοδομικών αδειών και σε περιοχές ανατολικά του νησιού της Θηρασιάς προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών με τους παλαιούς όρους δόμησης.

Παράλληλα, εισάγεται ενιαίο όριο κατάτμησης 8 στρεμμάτων σε όλο το νησί, όπως επίσης και στη Θηρασιά, πλην των περιοχών ανατολικά της Καλντέρας και της Δυτικής Θηρασιάς, όπου η αρτιότητα για τουριστικά καταλύματα και τουριστικές κατασκηνώσεις ορίζεται σε 10 και 15 στρέμματα, αντίστοιχα.

Επίσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία επαναπροσδιορίζεται στο 150 τ.μ. στα κατά περέκκλιση οικοδομήσιμα γήπεδα και στα 200 τ.μ. στα κατά κανόνα οικοδομήσιμα γήπεδα μέγιστου ύψους 4,5 μ.

Πηγή: 
----------------------------
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.