Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κανένα σπίτι στο σκοτάδι!

Το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Φώτη Δεληβοριά για αγώνα μέχρι τελικής πτώσης προκειμένου να μην πληγεί ούτε μία οικογένεια από το αντισυνταγματικό τέλος ακίνητης περιουσίας.

Κανένα σπίτι στο σκοτάδι!
Το αντισυνταγματικό μέτρο του τέλους ακίνητης περιουσίας που προσπαθεί το κράτος να εισπράξει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έφερε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο γραμματέας και επικεφαλής της κίνησης «Δύναμη Πολιτών», Φώτης Δεληβοριάς.
Μια εισήγηση που ψηφίστηκε ομόφωνα, με την αλλαγή μόλις ενός σημείου που υπογράμμισε ο δήμαρχος και αφορά την επανασύνδεση του ρεύματος από ηλεκτρολόγους ή άλλους υπαλλήλους του δήμου.
Ο δήμαρχος πρότεινε αντί των υπαλλήλων που δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υποχρεώσει να κάνουν κάτι διαφορετικό από την υπηρεσία τους να αναλάβουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την ενέργεια αυτή.
Άπαντες δήλωσαν πως θα παλέψουν για να μη μείνει στο σκοτάδι καμία οικογένεια που αντιμετωπίζει –ούτως ή άλλως στην εποχή που ζούμε- οικονομικό πρόβλημα και το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ακολουθεί αυτούσια η εισήγηση του κου Δεληβοριά:

Τα πρωτοφανή έκτακτα μέτρα που επιβάλλονται στον Ελληνικό λαό με το πρόσχημα της υπερχρέωσης της Ελληνικής οικονομίας, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα που οδηγούν τις ασθενέστερες τάξεις στην εξαθλίωση και την κοινωνία σε διάλυση.
Οι μαθητευόμενοι μάγοι της Κυβέρνησης, της Τρόικας, του ΔΝΤ και της ΕΕ αντί να θεραπεύσουν τα προβλήματα της οικονομίας, την οδηγούν με τις αποφάσεις τους σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση.
Ένα από τα πολλά εισπρακτικά μέτρα που επινοήθηκαν είναι και το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, που απειλεί με διακοπή ρεύματος όποιον δεν το πληρώσει.
Έγκριτοι νομικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως παράνομο και αντισυνταγματικό γιατί:
Α) Δεν τηρείται η από το σύνταγμα κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.
Δηλ. το τέλος αυτό δεν είναι ανάλογο με το εισόδημα του φορολογουμένου αλλά με την παλαιότητα και τις τιμές ζώνης των κτισμάτων άσχετα αν αυτά αποφέρουν κάποιο έσοδο στον ιδιοκτήτη.
Β) Παραβιάζεται η αρχή της διπλής φορολογίας σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να επιβάλλεται δύο φορές ο ίδιος φόρος στην ίδια φορολογητέα ύλη για την ίδια αιτία.
Γ) Παραβιάζεται η βασική συνταγματική διάταξη του σεβασμού της ζωής, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του πολίτη, τον οποίο υποβαθμίζει και καθιστά τη θέση του ασθενέστερη χάριν της επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας.
Η απειλή για στέρηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά απαράδεκτο εκβιασμό και κίνδυνο για την υγεία ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος ή δεν θέλουν υποκύψουν στον εκβιασμό.
Δ) Προσβάλλεται η ελευθερία των συναλλαγών και η αρχή της νομιμότητας του φόρου ( άρθρα 5 παρ. 1, 106 και 78 παρ.1 του Συντάγματος)
Στην σύμβαση που έχουν υπογράψει οι καταναλωτές με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται η είσπραξη άλλου φόρου πλην της ΕΡΤ και των Δημοτικών τελών κλπ.
Ήδη έχουν βγει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν (Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Αττική).
Επίσης Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ  ΕΕ,κ.ΕΝΤΙΓΚΕΡ (γερμανός) δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται η διακοπή ηλεκτροδότησης όταν κάποιος πληρώνει την αξία του ρεύματος, αλλά δεν έχει πληρώσει το χαράτσι.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας διατάξεως και προτείνουμε να υιοθετηθεί από το Δ.Σ. το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα αποφασίζει:
Να απαιτήσει από την κυβέρνηση την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου (Ν.4021/2011) ως άδικου, αντικοινωνικού και αντισυνταγματικού, προσφεύγοντας μαζί με άλλους Δήμους σε διαβήματα και σε δικαστικές ενέργειες που είναι αναγκαίες.
Να στηρίξει με κάθε τρόπο τους κατοίκους της περιοχής μας που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι.
Ο Δήμος να ενεργοποιηθεί και. να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του ( δικηγόρους, ηλεκτρολόγους κλπ) προκειμένου να στηρίξουν όλους όσους υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών.
Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπουν μπροστά κινητοποιώντας και τους δημότες ώστε να μη κοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανένα σπίτι και θα επιδιώξουν  την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε περίπτωση διακοπής.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο  θα συμπαρασταθεί στην συλλογική άρνηση πληρωμής του χαρατσιού οργανώνοντας ομάδες αλληλεγγύης  στους ανέργους και τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.