Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Φόρος ακίνητης περιουσίας προκαλεί όλεθρο στην Ελλάδα

"Είναι θεσμικό και ηθικό καθήκον μας να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους", ανέφερε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος στους SETimes.

28/11/2011
Στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει μετρητά, ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας που πρόκειται να εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Της Μαρίας Παραβάντη για τους Southeast European Times στην Αθήνα -- 28/11/11
photoΟ Νίκος Φωτόπουλος, επικεφαλής της ένωσης εργαζομένων ΔΕΗ της Ελλάδας, συνελήφθη από την αστυνομία στην Αθήνα την Πέμπτη (24 Νοεμβρίου). [Reuters]
Υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας οφείλει 3,8 εκατ. ευρώ, εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα στις 16 Νοεμβρίου. Το υπουργείο αρνείται πως χρωστάει το συγκεκριμένο ποσό και δυσαρεστημένοι πολίτες και συνδικαλιστές κατέλαβαν γραφεία της επιχείρησης κοινής ωφέλειας ανά την Ελλάδα την Πέμπτη (24 Νοεμβρίου). Καθώς τα ΜΑΤ επιχείρησαν να διαλύσουν τα πλήθη, δεκάδες δήμαρχοι εναντιώθηκαν στην απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο για επιβολή έκτακτου φόρου ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
"Είναι θεσμικό και ηθικό καθήκον μας να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους", ανέφερε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος στους SETimes.
"Έχουμε ζητήσει από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) να μην λάβει αντισυμβατικά, αυθαίρετα και καταχρηστικά μέτρα κόβοντας το ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά σε όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας", ανέφερε ο Λουίζος.
"Ο Μαραθώνας θα στηρίξει τους κατοίκους του, και ζητάμε από τις Αρχές της ΔΕΗ να μην προβούν σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση από το ανώτερο δικαστήριο", πρόσθεσε.
Έχοντας χαρακτηριστεί "αντισυνταγματικός" και "αντικοινωνικός", ο φόρος -- ο οποίος υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο, χρήση και θέση του ακινήτου -- έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλα τα μέτωπα. Η ΔΕΗ και ο συνδικαλιστικός φορέας της (ΓΕΝΟΠ) αρνούνται να κόψουν το ρεύμα σε σπίτια φτωχών, ανέργων, αναπήρων και οικονομικά "στενεμένων", και των δημάρχων της Αττικής που έχουν εναντιωθεί δημόσια στην απόφαση.
Η νομιμότητα του φόρου θα αποφασιστεί την Παρασκευή. Ο Λουίζος είναι ένας από τους πολλούς δημάρχους της Αττικής που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με ομολόγους ενάντια στην απόφαση. Είναι αισιόδοξος και πιστεύει πως το αποτέλεσμα των ενεργειών τους θα ωφελήσει τους πάντες.
"Βρισκόμαστε σε επαφή με όλες τις τοπικές κυβερνητικές Αρχές και είμαστε αισιόδοξοι πως με συντονισμένες προσπάθειες θα έχουμε θετική έκβαση", ανέφερε ο Λουίζος.
Ωστόσο, στις 21 Νοεμβρίου ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δεν εμφανίστηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση με αρκετούς δημάρχους της Αττικής για να συζητήσει το θέμα, υποστηρίζοντας πως θα συναντηθεί με δημάρχους μόνο υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.
Οι δήμαρχοι περισσότερων από 15 πόλεων ανέφεραν πως θα επιδιώξουν περαιτέρω ενέργειες.
Εν τω μεταξύ, έξω από το δημαρχείο στη Νέα Ιωνία βρίσκεται ένα πανό το οποίο αναφέρει "Δεν έχω - δεν μπορώ να πληρώσω". Η Νέα Ιωνία αποτελεί δήμο κυρίως της εργατικής τάξης και ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στην απόφαση. Στην ιστοσελίδα του δήμου, δίνονται οδηγίες για το πως να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού χωρίς τον πρόσθετο φόρο ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με συνδικαλιστή της ΔΕΗ, το κράτος οφείλει στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού 141 εκατ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
"Δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα στα σπίτια φτωχών, ανέργων, συνταξιούχων, χαμηλόμισθων", έχει αναφέρει επανειλημμένως ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.
Σε πρόσφατη εξέλιξη την προηγούμενη βδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο φόρο, αποκλείοντας συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από την πληρωμή, όπως χαμηλοεισοδηματίες, ανέργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αναλυτές προειδοποιούν πως θα προκύψει νέο πρόβλημα -- για να αποδείξεις πως ανήκεις σε μια από αυτές τις "ειδικές" ομάδες. Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα έπειτα από απόφαση Πρωτοδικείου να εξαιρέσει ζευγάρι από την Καλαμάτα να πληρώσει το φόρο με δικαστική απόφαση η οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να τους κόψει το ρεύμα.
"Είναι τελείως γελοίο", ανέφερε ο συνταξιούχος Ιωάννης Βρεττός στους SETimes περιμένοντας στη μεγάλη ουρά έξω από κατάστημα της ΔΕΗ στα Άνω Πατήσια, στο κέντρο της Αθήνας.
"Πρώτα μας κόβουν τη σύνταξη, μετά προσθέτουν αυτό το φόρο και περιμένουν από τον κόσμο να μπορέσει να τον πληρώσει σε δυο μήνες;"
"Είναι ανεύθυνοι", πρόσθεσε ένας άνδρας πιο πίσω στην ουρά. "Πρόσθεσαν το φόρο αλλά έχουν κάνει τόσα πολλά λάθη στους λογαριασμούς μας, χρεώνοντάς μας περισσότερα από όσα πρέπει να πληρώσουμε".
Την ώρα που οι Έλληνες σπάνε το κεφάλι τους για το πως θα βρουν μετρητά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς που μαζεύονται και τους νέους φόρους, οι τράπεζες άρχισαν να χορηγούν δάνεια για φόρους, τα οποία ονόμασαν "προγράμματα φορολογικής διευκόλυνσης".
Όταν επικοινώνησαν μαζί τους οι SETimes, οι τραπεζικοί που εκδίδουν τα δάνεια αυτά αρνήθηκαν να μιλήσουν επίσημα.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.