Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Έχουμε επιτέλους τους πρώτους δασικούς χάρτες


Τους πρώτους δασικούς χάρτες όλης της χώρας αποκτούν ο Μαραθώνας, η Πεντέλη και η Νέα Πεντέλη για να ξεκινήσει στη συνέχεια από την Περιφέρεια Αττικής ο Γολγοθάς της αξιολόγησης των 3.000 αντιρρήσεων που διατυπώθηκαν τους προηγούμενες μήνες στο στάδιο της ανάρτησης. Οι αντιρρήσεις αυτές αφορούν 21.216 στρέμματα.

Είναι το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα για τη χώρα μας που έως σήμερα άφηνε απροστάτευτο τον δασικό της πλούτο, με αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση των φυσικών πόρων και την πλήρη σύγχυση σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα.

Η μηχανή θα χρειαστεί πολύ γρήγορα να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς θα ακολουθήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιφέρεια και συγκεκριμένα σε Ηλεία, Εβρο, Μαγνησία, Καβάλα και Δράμα αλλά και σε νέα τμήματα της Αττικής όπως είναι οι Δήμοι Κηφισιάς, Σταμάτας, Δροσιάς και Φυλής στην Αττική με τα δάση αυθαιρέτων.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει αφήσει πίσω της ολόκληρες περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου υπήρχαν δάση αλλά σήμερα είναι κτισμένες, όπως ο Αγιος Στέφανος, για τις οποίες στο παρελθόν το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει ότι θα αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστές περιπτώσεις αρκεί να αποδειχθεί ότι χτίστηκαν με ευθύνη της διοίκησης.

Η υπόθεση των δασικών χαρτών συνδέεται και με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, καθώς πολλά κτίσματα θα αποδειχθεί με την ανάρτηση των χαρτών ότι δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν γιατί είναι σε δασικές εκτάσεις. Στο μεταξύ, όμως, οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να έχουν καταβάλει τα νόμιμα πρόστιμα για να τα εξαιρέσουν από την κατεδάφιση!

Με βάση τις προβλέψεις του νόμου για τους δασικούς χάρτες, αρχές του 2012 θα πρέπει οι αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων της Περιφέρειας, στις οποίες παραδίδονται όλα τα αποδεικτικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου που υπέβαλλε τις αντιρρήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

Στη συνέχεια, με βάση τις αποφάσεις των επιτροπών θα συμπληρωθεί ο δασικός χάρτης και θα υποβληθεί εκ νέου στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας προς τελική κύρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.