Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Δήμος Μαραθώνα. Παραχωρεί την διαχείριση νερού στην ΕΥΔΑΠ

Τέρμα τα ποτίσματα του κήπου η σταγόνα στοιχίζει...


Στην ΕΥΔΑΠ αναμένεται να περάσει εντός των επόμενων μηνών το δίκτυο της ύδρευσης με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται. Πολύ σύντομα θα έχουμε προφανώς τέλος στις συνεχείς διακοπές του νερού και αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου.
Διότι, όπως είναι λογικό, ως εταιρία η ΕΥΔΑΠ θα προσπαθήσει να καλύψει το συντομότερο τις απώλειες που θα έχει στο νερό με τις τρύπες που υπάρχουν στο πεπαλαιωμένο δίκτυο.
«Θεωρώ ιστορική τη σημερινή μέρα για το δήμο, καθώς το προσύμφωνο είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας που με σύνεση και σοβαρότητα ξεκινήσαμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ιορδάνης Λουίζος στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο όπου εγκρίθηκε με πλειοψηφία το προσύμφωνο προγραμματικής σύμβασης της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Μαραθώνος.
«Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις αρχικές μας εκτιμήσεις, βγάζοντας από τις πλάτες του δήμου μας ένα τεράστιο και μη διαχειρίσιμο χρέος που προσεγγίζει τα 33 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο κος Λουίζος και ανέφερε τους έξι λόγους, για τους οποίους είναι θετική αυτή η συμφωνία:.
  1. Ο δήμος απαλλάσσεται από όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις, δηλαδή του ποσού των  9.758.067,43€.
  2. Παγώνει το χρέος των 22.761.670,09€, το οποίο θα μηδενιστεί σε τεράστιο βάθος χρόνου, χωρίς ο δήμος να βγάλει ένα ευρώ από το ταμείο του.
  3. Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που μοναδική υποχρέωση του δήμου θα είναι να πληρώνει μόνο την τρέχουσα κατανάλωση στην ΕΥΔΑΠ,  ο δήμος θα αποκτήσει ένα σταθερό έσοδο από τη χρήση του δικτύου που στη συνέχεια θα παραχωρήσει στην ΕΥΔΑΠ.
  4. Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα απαλλαγεί από το συνολικό κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ύδρευσης, της χρήσης και κυρίως της συντήρησης των μηχανημάτων ύδρευσης, τα οποία θα είναι υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ.
  5. Με το δικαίωμα χρήσης του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ, η τεράστια πλειοψηφία των δημοτών μας θα τύχει χαμηλότερου τιμολογίου από την ΕΥΔΑΠ, καθώς θα ισχύει το τιμολόγιο των κεντρικών καταναλωτών.
  6. Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να χρησιμοποιεί τα δικά της επενδυτικά προγράμματα, τη δική της τεχνογνωσία, ώστε να βελτιώσει στο μέγιστο το υφιστάμενο δίκτυο και να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες ενός δικτύου που γηράσκει συνεχώς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην πόλη και τους δημότες της. Χρίζει άμεσης συντήρησης και αντικατάστασης.

Κόντρες… επιπέδου

Πολλά ακούστηκαν από την αντιπολίτευση για το θέμα, θετικά , αρνητικά και άλλα που δεν έχει ουσία να αναφέρουμε.
Σαφώς και υπάρχουν ολοκαίνουργια δίκτυα (όπως του Νέου Βουτζά) που πρέπει να τα διαπραγματευτούμε την ΕΥΔΑΠ κατά την παραχώρηση του δικτύου μειώνοντας το κόστος.
Για ποιο λόγο να γίνεται όμως διαφοροποίηση στα τιμολόγια της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα. Για ποιο λόγο πρέπει ο κάτοικος του Μαραθώνα να πληρώνει πάγιο 80-100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ για να αφήνει το νερό να τρέχει όλη μέρα και ο νεομακρινός για να ποτίσει τον κήπο του να πληρώνει 600-1000€ το καλοκαίρι…
«Πως θα πεις στον αγρότη που έχει 7-10 στρέμματα ότι πρέπει να πληρώσει τώρα το νερό που ποτίζει;», αναρωτήθηκε κάποια στιγμή ο Στέφανος Θεοδωρίδης, ο οποίος ενδεχομένως να μην έχει παρακολουθήσει την παγκόσμια πραγματικότητα, τη λειψυδρία και να θεωρεί πως δεν είναι κίνητρο για τον οποιοδήποτε να ανοίγει τη βρύση το πρωί και να την κλείνει το βράδυ όταν δε θα πληρώσει τίποτα…
Ο Βασίλης Τζιλάβης ζήτησε αναβολή του θέματος για να εξεταστεί καλύτερα, γεγονός με το οποίο συμφώνησε η αντιπολίτευση εκτός των Στεφανίδη και Μπαϊρακτάρη που απείχαν.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.