Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

"Φέσι" 170 εκατ. ευρώ οι δήμοι στην ΕΥΔΑΠ

Σημαντικού ύψους απαιτήσεις υπάρχουν και με το Δήμο Μαραθώνα (τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει σε ανταλλαγή αγωγών), αλλά και με άλλους ΟΤΑ. Να σημειωθεί πως στους μεγαλύτερους δήμους του Λεκανοπεδίου έχει ξεκινήσει ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος στο πλαίσιο των «καλλικρατικών» αλλαγών.
Δεν πληρώνουμε την ΕΥΔΑΠ
Στο κίνημα «Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» φαίνεται ότι προσχώρησαν δεκάδες Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της Αττικής όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους προς την ΕΥΔΑΠ.

Η διοίκηση της εταιρείας υπολογίζει το τρέχον ποσό από απλήρωτες οφειλές στα 170 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 και 130 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008, αύξηση που σε μεγάλο ποσοστό καταδεικνύει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δήμοι που αν και έχουν προχωρήσει σε κατάρτιση συμβάσεων ρύθμισης των οφειλών τους με την ΕΥΔΑΠ είτε καθυστερούν στην καταβολή των δόσεων είτε αδυνατούν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με σοβαρές κυρώσεις. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση πέρυσι, δύο τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου Αργυρούπολης, μέσω των οποίων καταβαλλόταν η μισθοδοσία των εργαζομένων, είχαν δεσμευτεί από την ΕΥΔΑΠ.

Πρώτος στη λίστα των «κακοπληρωτών» εμφανίζεται να βρίσκεται ο Δήμος Αρτέμιδος καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, χρωστά περί τα 17 εκατ. ευρώ (!). Πρόσφατα ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη παρουσιάζοντας την οικονομική κατάσταση του νέου καλλικράτειου δήμου, έκανε λόγο για χρέος 3,4 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, ποσό που, όπως ανέφερε, «δείχνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε πληρώσει ποτέ για νερό».

Σημαντικού ύψους απαιτήσεις υπάρχουν και με το Δήμο Μαραθώνα (τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει σε ανταλλαγή αγωγών), αλλά και με άλλους ΟΤΑ. Να σημειωθεί πως στους μεγαλύτερους δήμους του Λεκανοπεδίου έχει ξεκινήσει ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος στο πλαίσιο των «καλλικρατικών» αλλαγών.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς από την πρώτη στιγμή έθεσε ως στόχο τον εξορθολογισμό των οικονομικών της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Μπάρδης τόνισε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους ότι θα επιδιωχθεί η άμεση είσπραξη των τεράστιων οφειλών των δήμων και κοινοτήτων προς την ΕΥΔΑΠ κατά τρόπο δίκαιο, ο οποίος δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ. Ήδη οι οικονομικές υπηρεσίες της εισηγμένης έχουν συντάξει τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις εξόφλησης, ανάλογα με το ύψος της οφειλής του κάθε ΟΤΑ, προκειμένου να μειώσουν το ύψος των απαιτήσεων.

Σε διαχειριστικό επίπεδο, η εταιρεία για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου που υφίσταται από την αδυναμία είσπραξης των απαιτήσεών της, προχωρήσει σε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις οι οποίες (με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις στις 30/9/2010) ανέρχονται σε 40,1 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγούν από την ΕΥΔΑΠ, οι όροι της σύμβασης παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης είναι τέτοιοι ώστε να εξασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την είσπραξη των απαιτήσεων από τον κύριο της παροχής.

Παρά τα θέματα που ανακύπτουν, προτεραιότητα της εταιρείας συνεχίζει να αποτελεί η επέκταση του δικτύου και των δραστηριοτήτων της. Πρώτος στόχος αποτελεί η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης υδάτων και λυμάτων στα νησιά (με έμφαση στο Αιγαίο), η αξιοποίηση των νερών της Ψυττάλειας που υπολογίζονται σε 750 εκατ. κυβικά και η ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο της εταιρείας
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.