Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Επιβολή τέλους πρασίνου και στον Βαρνάβα.


 Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα κ. Π. Τσιμίνης, είπε ότι δεν έχει αντίρρηση ως προς την επιβολή του τέλους αλλά με την συμπλήρωση του και για την συντήρηση και διάνοιξη των αγροτικών οδών για τον Βαρνάβα.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦ. 177/2011
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της με αριθμό
10/23-5-2011 τακτικής συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Περί επιβολής τέλους πρασίνου.
(59/2011 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής).
Στο Μαραθώνα και στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, (κτίριο 1 εντός των εγκαταστάσεων της
Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου), την 23η του μηνός Μαΐου του έτους 2011, ημέρα της εβδομάδας
Δευτέρα και ώρα 19:00 μ.μ., ήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος,
σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, και μετά την από 11061/16-5-2011 πρόσκληση του
Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέργιου Τσίρκα. Και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο είκοσι επτά (27) μελών βρέθηκαν παρόντα είκοσι πέντε (25) μέλη.
Αναφέρονται οι Παρόντες Απόντες

Παρών ο Δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος, ο οποίος προσκλήθηκε με τις
νόμιμες διατάξεις.
Παρόντες και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων κ.κ.: Γεώργιος Κοροβέσης
(Γραμματικό) και Παναγιώτης Τσιμήνης (Βαρνάβας), οι οποίοι στα ειδικά θέματα που αφορούσαν τις τοπικές και δημοτικές τους Κοινότητες (άρθρα 80 και 81 του Ν.3852/2010) μετείχαν στην συνεδρίαση με δικαίωμα ψήφου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ν. Μάκρης καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα ήταν απόντες.
Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης.
Ο Πρόεδρος και ο Δήμαρχος καλωσόρισαν τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλειο
Μεγαγιάννη, ως νέο μέλος του Σώματος και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του
ευχήθηκε καλή δουλειά.
Προτάθηκαν επτά (7) εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, από τα οποία τα
τέσσερα : Περί κατανομής πρόσληψης εγκεκριμένου προσωπικού με σχέση εργασίας ι.δ.ο.χ και καθορισμός ειδικοτήτων.- Περί λήψης απόφασης για διοικητική αποβολή βάσει του άρθρου 178 παρ.4 του Ν. 3463/2006- Περί μερικής ανάκλησης της υπ΄αριθμ. 107/2011 Α.Δ.Σ, ως προς το απορριμματοφόρο MAGIRUS ΚΗΙ 3009.- Περί συζήτησης για την αγωνιστική κινητοποίηση της 30-4-2011. Αδυναμίες και λάθη. Καθορισμός επομένων βημάτων για την υλοποίηση των στόχων, όπως περιγράφονται στο ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να συζητηθούν, και τα υπόλοιπα τρία (3) κατά πλειοψηφία:
Περί έγκρισης της μελέτης του έργου: «Επισκευή Πεζοδρόμου Παραλίας της Δημοτικής
Κοινότητας Μαραθώνα».- Περί επικύρωσης της υπ΄αριθμ. 21/2011 αποφάσης της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα και εξεύρεσης λύσης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.- Περί εξωδικαστικού συμβιβασμού και καθορισμού αποζημίωσης που οφείλει ο Δήμος Νέας Μάκρης λόγω υπέρμετρης ρυμοτόμησης της ιδιοκτησίας με κ.α.κ 011908 α στο Ο.Τ της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος..
Επίσης το 23ο τακτικό θέμα προτάχθηκε και συζητήθηκε μετά τη συζήτηση και
ψήφιση του 1ου τακτικού θέματος.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο, ο οποίος εισηγήθηκε
το 7ο τακτικό θέμα, ως εξής:
Η οικονομική επιτροπή του Δήμου με την υπ’ 59/2011 απόφασή της,
εισηγείται σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή τέλους πρασίνου. Η απόφαση της οικ. Επιτροπής έχει ως εξής:
« Η νέα Δημοτική Αρχή έχοντας σαν κύριο μέλημα να ανταπεξέλθει στα νέα
δεδομένα που προέκυψαν με την συνένωση των δήμων και με γνώμονα πάντα την βελτίωση της ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής μας προσπαθεί για την βελτίωση των υπαρχόντων οικονομικών πόρων, καθώς και την δημιουργία νέων οικονομικών πόρων.
Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 14 του Ν. 1828/1989, με απόφαση του
δημοτικού συμβουλίου μπορεί να επιβάλλονται τέλη ή εισφορές για υπηρεσίες ή τοπικά έργα της περιοχής τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά ή οι εισφορές αυτές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το ύψος των τελών ή εισφορών, οι υπόχρεοι στην καταβολή τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με την ίδια απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.
Προτείνουμε την επιβολή του τέλους πρασίνου το οποίο ήδη υπάρχει στην
Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 196/1999 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Μάκρης και όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 370/2007 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Μάκρης και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες Μαραθώνα, Γραμματικού & Βαρνάβα, του νέου Δήμου Μαραθώνος το οποίο θα αφορά, την συγκέντρωση και αποκομιδή των κλαδιών, την προστασία του φυσικού περιαστικού δάσους, την πυροπροστασία, την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και παρατηρητηρίων, την δημιουργία φυτωρίου για την παραγωγή φυτών και δενδρυλλίων, που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδάσωση, αλλά και στην
δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.
Το τέλος αυτό θα επιβαρύνει κάθε παροχή ύδρευσης και θα ανέρχεται σε 5,60€ ανά λογαριασμό που εκδίδεται για τις απαιτήσεις από λογαριασμούς ύδρευσης έτους 2011 και εφεξής. Κάθε νέα παροχή ύδρευσης θα επιβαρύνεται εφάπαξ με 24€ μετά την σχετική έγκριση νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμαι να γίνει δεκτή η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου για την επιβολή τέλους πρασίνου όπως παραπάνω στην εισήγηση αναλυτικά περιγράφεται και καλώ την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει την εισήγηση μου.
Η Οικονομική Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε:
Κατά πλειοψηφία Μειοψηφούντων των Θεοδωρίδη Στέφανο και Τζιλάβη Βασίλειο με την παρατήρηση ότι θεωρούν ότι δεν υπάρχει αρκετό πράσινο σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες ακόμα και στην Ν.Μάκρη και θέλουν να καταργηθεί εντελώς
.Εγκρίνει την εισήγηση του Δήμαρχου και Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και συγκεκριμένα:
α.- Εγκρίνει την επιβολή τέλους πρασίνου το οποίο ήδη υπάρχει στην Δημοτική
Κοινότητα Νέας Μάκρης και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες Μαραθώνα,
Γραμματικού και Βαρνάβα του νέου Δήμου Μαραθώνος, που θα επιβαρύνει κάθε
παροχή ύδρευσης και θα ανέρχεται σε 5,60€ ανά λογαριασμό που εκδίδεται για τις απαιτήσεις από λογαριασμούς ύδρευσης έτους 2011 και εφεξής, καθώς επίσης κάθε νέα παροχή ύδρευσης θα επιβαρύνεται εφάπαξ με 24€.
β.- Παραπέμπει το θέμα για τελική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο Δήμαρχος τόνισε ιδιαίτερα ότι ο Δήμος θα επιστρέψει στο πενταπλάσιο το
τέλος, με τις υπηρεσίες του στους Δημότες του και ήδη με την εφαρμογή του στην
Δημοτική Κοινότητα Ν. Μάκρης, υπάρχει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, έχουν
γίνει αναδασώσεις, επεκτάσεις πρασίνου και αναπλάσεις σε μεγάλο αριθμό.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πιοτόπουλος είπε συμφωνεί απόλυτα με την
εισήγηση του Δημάρχου, το ποσό δεν είναι ετησίως ιδιαίτερα μεγάλο για τις
υπηρεσίες που θα παρέχει ο Δήμος στους δημότες του.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Χ. Στάμος δήλωσε ότι ψηφίζει την εισήγηση, διότι θα
συμβάλλει και στην συντήρηση και λειτουργία των υπηρεσιών, μηχανημάτων και
οχημάτων που απασχολούνται στο πράσινο.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Στεφανίδης λαμβάνοντας το λόγο μεταξύ
των άλλων πρότεινε να μην επιβληθεί τέλος πρασίνου στην Δημοτική Κοινότητα
Μαραθώνα και στις τοπικές κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα και να καταργηθεί το τέλος πρασίνου και στην Δημοτική Κοινότητα Ν. Μάκρης.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα κ. Π. Τσιμήνης, είπε ότι δεν
έχει αντίρρηση ως προς την επιβολή του τέλους αλλά με την συμπλήρωση του και για την συντήρηση και διάνοιξη των αγροτικών οδών για τον Βαρνάβα.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού κ. Γ. Κοροβέσης, είπε τα τέλη είναι αντιαναπτυξιακά και άδικα και όσον αφορά την Τοπική Κοινότητα Γραμματικού υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Β. Τζιλάβης δήλωσε ότι η παράταξη του έχει
τοποθετηθεί και στην Οικονομική Επιτροπή και πιστεύει ότι δεν γίνεται σωστή
διαχείριση και συντήρηση του πρασίνου, δεν μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά
επιβολή τέλους και προτείνει να καταργηθεί το τέλος και από την Δημοτική
Κοινότητα Νέας Μάκρης, θέση την οποία διατύπωσαν και οι κ.κ.: Σ. Θεοδωρίδης, Ν.Ιωνάς, Φ. Δεληβοριάς, και Π. Στάμου, ο οποίος επίσης ανέφερε μεταξύ των άλλων το τέλος είναι δυνητικό και όχι υποχρεωτικό.
Κατόπιν ο Πρόεδροςκάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. να αποφασίσουν.
3
ΑΔΑ: 4Α3ΠΩΛΜ-Σ
Τα μέλη του Δ.Σ., έπειτα από διαλογική συζήτηση, και αφού έλαβαν υπόψη
τις νόμιμες διατάξεις, την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, που έλαβαν το λόγο επί του θέματος
αποφασίζουν κατά πλειοψηφία:
(μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ:
· Ν. Στεφανίδη, ο οποίος ψήφισε την πρόταση του
· Ν. Ιωνά, Φ. Δεληβοριά, Κ. Τσίρκα, Στ. Θεοδωρίδη, Β. Τζιλάβη,
Μπαϊρακτάρη Σ, Ι. Ζαγάρη και Π. Στάμου).
Την επιβολή του τέλους πρασίνου το οποίο ήδη υπάρχει στην Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 196/1999 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Μάκρης και όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 370/2007 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Μάκρης και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες Μαραθώνα, Γραμματικού & Βαρνάβα, του νέου Δήμου Μαραθώνος το οποίο θα αφορά, την συγκέντρωση και αποκομιδή των κλαδιών, την προστασία του φυσικού περιαστικού δάσους, την πυροπροστασία, την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και παρατηρητηρίων, την δημιουργία φυτωρίου για την παραγωγή φυτών και δενδρυλλίων, που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδάσωση, αλλά και στην δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.
Το τέλος αυτό θα επιβαρύνει κάθε παροχή ύδρευσης και θα ανέρχεται σε 5,60€ ανά λογαριασμό που εκδίδεται για τις απαιτήσεις από λογαριασμούς ύδρευσης έτους 2011 και εφεξής. Κάθε νέα παροχή ύδρευσης θα επιβαρύνεται εφάπαξ με 24€ μετά την σχετική έγκριση νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 177/2011 και θα αποσταλεί
σύμφωνα με το άρθρο 225 του Ν. 3852/2010 στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ για έλεγχο νομιμότητας.
Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, λύεται η συνεδρίαση.
Γι’ αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως παρακάτω.

Ακριβές απόσπασμα
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.