«Δεν μπορώ να σας δώσω καμία απολύτως ελπίδα, αλλά αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει υπόψη σοβαρά την κατάσταση όσον αφορά την Αμμόχωστο και προσπαθεί να εξετάσει οποιοδήποτε δυνατό μικρό βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της επιτροπής αναφορών και επικεφαλής του κλιμακίου της επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο, Cecilia Wikström.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μαζί με τον δήμαρχο Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό, στο πολιτιστικό κέντρο της Αμμοχώστου στη Δέρυνεια, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η κ. Wikström είπε ότι δεν μπορεί να δώσει οποιανδήποτε ελπίδα ότι αυτή η επίσκεψη θα λύσει τη διαμάχη που υπάρχει και αυτή την κατάσταση.
Είπε, επίσης, ότι όταν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες θα ετοιμάσουν μία έκθεση για την επίσκεψη αυτή, στην οποία θα αναφέρονται στο τί έχουν βιώσει και στο ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, κάνοντας κάποιες εισηγήσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μόνο ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ευρώπη.
Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι δυστυχώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία μερικές φορές χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως μέσο εκβιασμού για την επίτευξη μιας λύσης ξένης προς τον κυπριακό λαό, και υπογράμμισε πως η Αμμόχωστος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού.
Η διάσκεψη δόθηκε στην παρουσία πλήθους Αμμοχωστιανών.
Εκτός από την κ. Wikström (Σουηδία), στο κλιμάκιο συμμετέχουν οι Alberto Cirio (Ιταλία), Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), Igor Šoltes (Σλοβενία), Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), Δημήτρη Παπαδάκης (Κύπρος), και Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος). Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετέχουν αυτεπάγγελτα.