«Δουλειές» με το Ιράν ψάχνονται να ανοίξουν οι Σκοπιανοί και το πρακτορείο ειδήσεων της ισλαμικής δημοκρατίας (IRNA), πανηγυρίζει για αυτές τις επαφές μεταξύ Ιράν και «Μακεδονίας».

Σύμφωνα με το IRNA, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Μπράνκο Αζέσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν είναι «σημαντικός παίκτης στην περιοχή» και έχει ένα αξιοσημείωτο μερίδιο στην περιφερειακή οικονομία με την πλούσια αγορά των 80 εκατομμυρίων του πληθυσμού του.

Όπως βλέπετε οι απελπισμένοι Σκοπιανοί όχι μόνο φέρνουν το Ιράν στα Βαλκάνια, αλλά του αναγνωρίζουν και ρόλο «σημαντικού παίκτη». Ο Σκοπιανός συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Γολαμχοσεΐν Σαφέι στα Σκόπια την Πέμπτη και αναφέρθηκε σε «ιστορική φιλία μεταξύ των δύο χωρών». Σε ποια ακριβώς «ιστορική φιλία» δεν αποσαφηνίζεται.
Εξαιτίας λοιπόν αυτής της «ιστορικής φιλίας», το Ιράν είπε μπορεί να είναι ένας κατάλληλος οικονομικός εταίρος για τη «Μακεδονία».
Υπάρχουν όμως και πιο ενδιαφέροντα. Ο Σκοπιανός Αζέσκι, αφού ανέφερε ότι το 70% των εξαγωγών του κρατιδίου του γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι τα Σκόπια χρειάζονται «νέες αγορές» στη βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο και υπογράμμισε πως για να εισέλθει το κρατίδιό του σε αυτές τις αγορές χρειάζεται τη βοήθεια του Ιράν.

Δηλαδή, οι Σκοπιανοί θέλουν να κάνουν δουλειές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή με το Ιράν. Ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση του Ισραήλ σε αυτά.
Ο Ιρανός από την πλευρά του περιέγραψε τα Σκόπια ως «πύλη εισόδου» του Ιράν στα Βαλκάνια και ότι οι ιρανικές επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια «ως βάση» για να εξάγουν τα προϊόντα τους στην περιοχή.