Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Αθηνά Πριμικίρη: Συμμετοχή ελληνικών Σχολείων στη Δράση Mission X: Train Like an Astronaut

Οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα της προηγμένης γνώσης, την καινοτομία και τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία για την αποτελεσματική λειτουργία των οικονομιών τους.
Η εξερεύνηση του διαστήματος ήταν πάντα μία αστείρευτη πηγή γνώσης προς όφελος του ανθρώπου, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή. Η προώθησή της έχει ως αποτέλεσμα την απρόσκοπτη ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας. Από εκπαιδευτικής άποψης, το διάστημα τα έχει όλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα απίστευτα γόνιμο πλαίσιο, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μαθητών για τον κόσμο που μας περιβάλλει, να τους εμπλέξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις επιστήμες της μάθησης, να τονώσει την κατάκτηση της επιστημονικής μεθοδολογίας και να αναπτύξει την κριτική σκέψη που χρειάζονται για να διαχειριστούν το μέλλον τους. Το Διάστημα κατά τεκμήριο είναι το απόλυτο διαθεματικό μέσον για τη διδασκαλία της Ιστορίας, Γεωγραφίας, Φυσικών Επιστημών, Περιβάλλοντος, Αγωγής Υγείας, Λογοτεχνίας,  Θρησκείας και Μουσικής.
Η MissionX:Train Like an Astronaut είναι μία Διεθνής Εκπαιδευτική Πρόκληση, που εστιάζεται στην καλή φυσική κατάσταση και διατροφή από την παιδική ηλικία και ενθαρρύνει τους μαθητές 5-12 ετών να ζουν και να τρέφονται σαν εξερευνητές του διαστήματος και να «εκπαιδεύονται όπως ένας Αστροναύτης». Ομάδες μαθητών απ’ όλο τον κόσμο, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος αυτού, μαθαίνουν για τις αρχές της υγιεινής διατροφής και άθλησης, συναγωνίζονται βαθμολογικά μεταξύ τους ολοκληρώνοντας ασκήσεις και ενθουσιάζονται από το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα καθώς και από τις δικές τους μελλοντικές εκπαιδευτικές προοπτικές.
Κεντρικός διαχειριστής του προγράμματος είναι η NASA, που συνεπικουρείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency/ESA) και άλλους Διαστημικούς Οργανισμούς, Πλανητάρια και Πανεπιστήμια. Αξιοποιώντας το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station/ISS), ως το σημείο αναφοράς μιας διεθνούς συνεργασίας, το Πρόγραμμα προωθεί έναν πιο υγιή και πιο δραστήριο τρόπο ζωής δείχνοντας στους μαθητές πώς οι αστροναύτες διατηρούνται σε φόρμα πριν, κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων αλλά και μετά. Αξιοποιεί τους αστροναύτες ως πρότυπο, για να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει και να εμφυσήσει στους μαθητές από την παιδική τους ηλικία έναν δια βίου υγιή τρόπο ζωής μέσω της σωματικής άθλησης και της υγιεινής διατροφής. Το πρόγραμμα αποβλέπει στην καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους και της παιδικής παχυσαρκίας. Είναι μία συνεργατική προσπάθεια μεταξύ διεθνών εταίρων και μαθητών, που παρέχει στα παιδιά και   στους δασκάλους, μέσω της ιστοσελίδας του,  εκτενείς πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό για την εφαρμογή του, για να είναι τόσο διασκεδαστικό όσο και διαδραστικό. Η Δράση καλλιεργεί όχι μόνο την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών αλλά και την ισότητα μεταξύ των φύλων. Το πολυεθνικό πλήρωμα του ISS αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης θεματικών σχετικών με τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα, παραδείγματα συνεργασίας και συνύπαρξης ανδρών και γυναικών, που ο καθένας έχει διαφορετική αποστολή αποβλέποντας πάντα στην ειρηνική χρήση του διαστήματος. Όπως κάθε διαστημική αποστολή η Δράση έχει τη Μασκότ της, τον Astro Charlie, το λογότυπό της, τη σημαία της (που χαρίζεται στο Σχολείο και το Δήμο), το τραγούδι της, τις βεβαιώσεις των συμμετεχόντων, μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αναμνηστικά δωράκια των μαθητών από τη NASA. Οι συμμετέχοντες δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.
Για τη διάχυση της δράσης έχει δημιουργηθεί ως ανοιχτός εκπαιδευτικός πόρος η ιστοσελίδα trainlikeanastronaut.org, που αποτελεί τη βάση δεδομένων αυτής. Προσφέρει έναν μοναδικό αποθηκευτικό χώρο για την εκπόνηση πολύπλευρων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εμφανίζει έναν έντονα πολυεθνικό χαρακτήρα καθώς διαφορετικές χώρες μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους αναφορικά με τις δικές τους εμπειρίες. Η ιστοσελίδα είναι η πύλη για την παγκόσμια αλληλεπίδραση όλων των συμμετεχόντων κρατών, των ομάδων που συμμετέχουν, των εκπαιδευτικών που το εφαρμόζουν και των μαθητών.
Η MissionX έχει τύχει από το 2011 μέχρι σήμερα της καθολικής αποδοχής 104.709 μαθητών σε όλο τον κόσμο απλώνοντας τις δραστηριότητές της σε 39  χώρες.
Η ελληνική αποτύπωση στη Δράση MissionX
Σχ. Έτος Μαθητές Εκπαιδευτικοί Σχολεία Δήμοι Πόλεις
2014-2015      417           14       3       3       3
2015-2016      734           37     11     11       5
2016-2017      891           49     23     23     17
Ενδιαφέρον είναι ότι στη Δράση συμμετείχε εφέτος και ένα σαββατιανό Σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του Μονάχου Γερμανίας ενταγμένο στην ελληνική ομάδα.
Εν ολίγοις, το MissionX:Train like an Astronaut προκαλεί τους μαθητές να είναι σωματικά πιο δραστήριοι, τους ευαισθητοποιεί για τη σημασία της δια βίου υγείας και καλής φυσικής κατάστασης, τους διδάσκει πώς αυτή διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη θέληση του ανθρώπου για εξερεύνηση, υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης και ελπίζει να τους εμπνεύσει και να τους παρακινήσει μέσα από τη γοητεία του Διαστήματος και των διαστημικών πτήσεων να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στον τομέα της Eπιστήμης, της Tεχνολογίας, της Mηχανικής και των Mαθηματικών (Science, Technology, Engineering, Mathematics/STEM).
Με τις σκέψεις αυτές και σύμφωνα με τα αποδεδειγμένα οφέλη που  έχουν οι μαθητές από την εφαρμογή του σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων να συμμετέχουν και για το 2017-2018 στην παγκόσμια αυτή εκπαιδευτική πρόκληση.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται  επιμορφωτική συνάντηση των Country Lead των χωρών που συμμετέχουν στη Δράση. Εφέτος η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στη νήσο  Ανδένες της Νορβηγίας (δύο μοίρες εντός του Αρκτικού κύκλου) από 6-9 Ιουνίου 2017. Κατά την παραμονή μας στο Διαστημικό Κέντρο της Νορβηγίας, η ελληνική σημαία κυμάτιζε ισότιμη με τις σημαίες των άλλων χωρών–μελών της Δράσης, που οι εκπρόσωποί της παρευρέθηκαν στην επιμορφωτική συνάντηση 2017.  Είναι η ανταμοιβή όλων των συμμετεχόντων στη Δράση MX, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Η συνδρομή του ελληνικού δημοσίου στην όλη προσπάθεια είναι ανύπαρκτη. Τα έξοδα καλύπτονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό της Country Lead. Στη φετινή αποστολή, λόγω του υπερβολικά μεγάλου κόστους,  έγινε σύμπραξη με τον εκπαιδευτικό Οργανισμό, Ελληνογερμανική Αγωγή–Σχολή Παναγέα-Σάββα Α.Ε.

Η σημαία που στέλνεται στα συμμετέχοντα Σχολεία (95 Χ 62 εκ. )

Η ελληνική σημαία κυματίζει στο διαστημικό κέντρο της Νορβηγίας (Andoya Space Center)
Συμμετοχή  ελληνικών Σχολείων

Εκπαίδευση στο Διαστημικό Κέντρο της Νορβηγίας (Andoya Space Center)

Προσομοίωση διαστημικής πτήσης στο Spaceship Aurora

ΣΥΝΤΟΜΟ  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Αθηνά Πριμικίρη είναι Δασκάλα του Δημοσίου με 33 χρόνια υπηρεσίας, πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, αριστεύσασα στο Μεταπτυχιακό «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα» του Πανεπιστημίου Πειραιά.  Επεξεργάστηκε το θέμα «Επιχειρηματικές δεξιότητες στον χώρο της Εκπαίδευσης: μία σύγχρονη προσέγγιση». Country Lead της Ελλάδας στην παγκόσμια εκπαιδευτική πρόκληση  MissionX: Train Like an Astronaut και Ambassador στην καινοτόμο ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση. 

http://www.apopsi-tora.gr

Teachers4Europe.gr
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.