Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα χθεσινά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα χθεσινά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών Ο χθεσινός καταποντισμός της Άγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές και η ραγδαία αύξηση του δεξιού AfD με το να κερδίζει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους των χριστιανοδημοκρατών αποτελεί ήττα για την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ η οποία θα είναι πολύ αποδυναμωμένη στη νέα Βουλή, αλλά και η συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών περιορίζει κατά πολύ πλέον τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για υπέρ της Ελλάδος ανατροπή των συσχετισμών.

Ήδη αυτό που προκάλεσε απογοήτευση ήταν η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς ότι δεν θέλει να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση. Άλλωστε ο λόγος της μόνιμης εκλογικής συρρίκνωσης του SPD τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς επειδή συμπράττει ως «ουρά» σε κυβερνητικά σχήματα των Χριστιανοδημοκρατών
Η αριστερά, την οποία στήριξε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει κανέναν απολύτως σοβαρό ρόλο αντίθετα είχαμε πάλι άνοδο των Φιλελευθέρων. Αυτοί όμως που έκλεψαν την παράσταση ήταν το δεξιό AfD.
Οι πρώτοι θα συμμετέχουν κατά τα φαινόμενα στην κυβέρνηση και είναι γνωστό ότι θα είναι ακόμα σκληρότεροι ως προς το ελληνικό ζήτημα και ζητούν ακόμα και grexit εάν δεν ανταποκριθούμε στην σκληρή διαχείριση που θα μας ζητήσουν.
 Εάν δε απαιτήσουν το υπουργείο Οικονομικών, όπως εικάζεται, στο πλαίσιο της διανομής υπουργρείων σε μία κυβερνητική συνεργασία, τότε πολλοί εκτιμούν ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ελλάδα καθώς πρόκειται για «φρέσκους» Σόιμπλε
Η ισχυροποίηση του AfD κρύβει μεγάλους κινδύνους για την Ελλάδα, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και στο προσφυγικό. Οι δεξιοί ζητούν επίσης έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αναμένεται να πιέσουν την Μέρκελ καις το προσφυγικό, ζητώντας να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες και να κάνει επαναπροωθήσεις οι οποίες θα έχουν στόχο την Ελλάδα
Οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα κρατήσουν πολύ καιρό. Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Μέρκελ θέλει συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, που δείχνουν αρνητικοί, ενώ τυχόν ναυάγιο στην προσπάθεια να φτιαχθεί κυβέρνηση «Τζαμάικα», όπως λέγεται η σύμπλευσή της με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, βάζει στο τραπέζι ακόμη και σενάριο επαναληπτικών εκλογών!
Αυτό ίσως να είναι και καλό σενάριο για την Ελλάδα μήπως και συρρικνωθούν οι Φιλελεύθροι
Η καθυστέρηση κρύβει τον κίνδυνο να καθυστερήσει δραματικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αφού πρέπει όλες οι πλευρές να περιμένουν τις διεργασίες στο Βερολίνο.
Πάντως θα είναι η πρώτη φορά που μια αξιολόγηση θα αργήσει με υπαιτιότητα καθαρά των δανειστών
Όλη η Ευρώπη δεν νιώθει καθόλου καλά με τις χθεσινές εκλογικές εξελίξεις
Ο πρωθυπουργός απέστειλε στην κυρία Μέρκελ ένα προσεκτικό τηλεγράφημα, αφήνοντας να φανεί με τρόπο η ανησυχία της Αθήνας, καθώς ζητά να υπάρξει κοινή προσπάθεια για τις ευρωπαϊκές αξίες, που προφανώς κινδυνεύουν:
«Συγχαρητήρια στην Άγκελα Μέρκελ για την νίκη της στις γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Τσίπρας.
Η έλευση του Γ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και οι συναντήσεις που θα έχει ο επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.