Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Παπά Κοσμάς του Συκαμίνου: Ένας ακούραστος «εργάτης» της ιεροσύνης και της προσφοράς

του Ανδρέα Κάτσενου
Μέσα στη καθημερινότητα της δουλειάς, περιδιάβηκα και το χωριό του Συκαμίνου, όπου ξαφνικά το μάτι μου έπεσε σε μια σκαλωσιά, έξω από τον Ιερό Ναό των Αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου πάνω της ήταν κρεμασμένος  ένας ρασοφόρος, βουτηγμένος στον ασβέστη που προσπαθούσε να κολλήσει με τάξη ψηφιδωτά.

Σταμάτησα, πλησίασα κοντά και είδα μια γνώριμη φιγούρα. Τον παπά Κοσμά να δημιουργεί με περίτεχνο τρόπο ένα ολόκληρο ψηφιδωτό έξω από το ναό. Τον χαιρέτησα κι ευγενικά μου αποκρίθηκε. Γνωριστήκαμε και δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε ότι είχαμε και κοντινές  καταβολές, αλλά και κοινό γνώριμο τον Γέροντα Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης π. Νικηφόρο. Έτσι άρχισε η κουβέντα μας. Έφερε στο νου του τη διαδρομή του όταν  από 14 χρόνων έφυγε στην Αθωνική Πολιτεία για να διακονήσει την Παναγιά. Κι αργότερα από το Περιβόλι της Παναγιάς στην επιστροφή του στην Πολιτεία των απλών  πιστών. Με κέρδισε το χαμόγελό του. Μα πάνω από όλα η καθαρότητα του προσώπου του. Η αγνότητα της ψυχής του. Ο λόγος του παρηγοριά κι ελπίδα.
Τέτοιοι ιερείς φωτεινά παραδείγματα που αντιστέκονται σθεναρά, με έργο, στην παρακμιακή κατρακύλα της κοινωνίας υπάρχουν πολλοί και σε τούτη την περιοχή με τα πολλά μοναστήρια. Ιερείς και μοναχοί αφανείς, ταπεινοί εργάτες της Εκκλησίας του Χριστού, που διακονούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς. Ιερείς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και δίνουν την μάχη τους καθημερινά για την πίστη και του Χριστού την Εκκλησία την Αγία. Πολυσχιδείς που θέλουν να αφήσουν έργο στις επόμενες γενιές.
Ο Πατήρ Κοσμάς είναι ένας από αυτούς. Από το Πωγώνι των Ιωαννίνων, στην Αθήνα όπου μεγάλωσε τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές και μετά στα Παλιάμπελα Αιτωλοακαρνανίας, επτά χρόνια αγκαλιάζοντας με πατρική στοργή τα παιδιά με ειδικές ικανότητες, για να καταλήξει στο Συκάμινο του Δήμου Ωρωπού και τον ενοριακό Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης να διακονεί.
Πολυτάλαντος, δεν αφήνει στιγμή να μην εργάζεται για την ολοκλήρωση του Ναού, πέρα από το ποιμαντορικό του έργο. Έφτιαξε ένα πανέμορφο Εξομολογητήριο, Αγιογράφησε την Παναγία τη Πορταρίτισσα, την Αγία Σκέπη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας  και τώρα ντύνει με ψηφιδωτά το εξωτερικό μέρος του ναού.
Το έργο του όμως συνεχίζεται, καθώς έχει βάλει στόχο να ξαναχτίσει την εκκλησία των Αγίων Σαράντα και να  βελτιώσει όλα τα ξωκλήσια της περιοχής. Πέντε ναούς, συνολικά, με τη βοήθεια των πιστών και τις προσφορές αγάπης των απανταχού Συκαμιναίων.
Είναι μια πραγματική ευλογία ο ερχομός του παπά Κοσμά στη περιοχή. Η δε επιλογή του από τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλο από τις πιο αξιόλογες.
Ο ίδιος δεν επιθυμεί καμία προβολή. Είναι κατηγορηματικός σε αυτό. Εργάτης του Θεού θέλει να παραμείνει και μνημονεύει με ταπεινότητα τον Σεβαστό του Ποιμενάρχη Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο, για την αμέριστη στήριξή και συμπαράστασή του σε κάθε προσπάθεια την οποία ευλογεί πατερικά.
Είναι βέβαιον ότι ο παπά Κοσμάς,  θα αφήσει στην περιοχή  θεάρεστο έργο σε μια περίοδο που η Εκκλησία βάλλεται από τους δήθεν προοδευτικούς όταν οι πιστοί γυρίζουν στις εκκλησιές αναζητώντας παρηγοριά και δύναμη για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα που βιώνουν. Να βρουν απάγκιο σε άγιες μορφές και να ξαναβρούν το δρόμο της ζωής.






Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.