Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Με θρησκευτική λαμπρότητα το Πολυδένδρι υποδέχτηκε την Ιερά Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας

Συμπληρώθηκαν  εκατό χρόνια από το γενέσιον του θαύματος στο χωριό Το Πολυδένδρι του Δήμου Ωρωπού υποδέχτηκε, χθες, Παρασκευή  την Ιερά Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από της γενέσεως του  του  θαύματος, όταν στο χωρίο το 1917 έπεσε επιδημία ευλογιάς.

Εκατό χρόνια μετά, μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και θρησκευτική κατάνυξη  η Τοπική Εκκλησία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, σύσσωμος ο ιερός κλήρος της περιοχής,  οι πολιτικές και στρατιωτικές  Αρχές της περιοχής και οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου υποδέχτηκαν την Ιερά Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στο ίδιο σημείο του χωριού με δάφνες και κωδωνοκρουσίες από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, την οποία μετέφερε από την Αγία Βαρβάρα Αττικής ο Επίσκοπος κ.κ. Αγαθάγγελος και η συνοδεία του.
Εν συνεχεία σχηματίστηκε πομπή η οποία κατευθύνθηκε, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της ΚΕΔΩ και συνοδεία στρατιωτικού αγήματος από την 180 Μοίρα ΧΟΚ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου τελέστηκε Μέγας  Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο.
Είναι η πρώτη φορά όπου η Ιερά Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας εξέρχεται του ομώνυμου Ναού του Δήμου Αττικής, μετά από σχετική άδεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για να ευλογηθεί το Χριστεπώνυμο εκκλησίασμα του Πολυδενδρίου.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν  ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθ. Μπούρας και ο πρώην Βουλευτής κ. Ν. Καντερές.  Επίσης ο  Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δ. Βελτανιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στ. Γκικάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Δ. Σωτήρχου- Τοτόμη, κ.κ. Γ. Μαντάς και Δ. Σωτήρχος, ο Πρόεδρος του Τοπικού κ. Σπ. Βασιλάκος, ο Διευθυντής Πυροβολικού Ταξίαρχος κ. Εμμ. Μαντονανάκης και ο Διοικητής της 180 Μοίρας ΧΟΚ Αντισυνταγματάρχης κ. Χρ.  Καραθανάσης.
Σήμερα Σάββατο τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό ΝΑΑΌ ΤΟΥ  Αγίου Δημητρίου παρουσία πλήθους πιστών.
Το ιστορικό της γενέσεως του θαύματος
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων του Πολυδενδρίου, τις οποίες συνέλεξε το 1986 ο εφημέριος του χωριού, στα 1917 έπεσε επιδημία ευλογιάς στο χωριό. Πολλοί αρρώστησαν κι οχτώ απ’ αυτούς πέθαναν ενώ ήσαν κι άλλοι ετοιμοθάνατοι. Δύο από τους νεκρούς ήσαν απ’ το Γραμματικό γι’ αυτό όλοι υποθέσανε ότι η αρρώστια ήρθε από κει. Όλοι πανικοβλήθηκαν. Πολλοί πήραν τα βουνά. Η χωροφυλακή απέκλεισε τά σπίτια στα οποία υπήρχαν άρρωστοι, καθώς και τους γύρω δρόμους, για να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Άλλοι έπιασαν το πηγάδι της πλατείας και τις βρύσες του χωριού για να εμποδίσουν τους αρρώστους να μολύνουν το νερό. Οι δυστυχείς άρρωστοι πήγαιναν στη δεξαμενή έξω από το χωριό για να πάρουν νερό. Τους νεκρούς δεν τους διάβαζαν στην Εκκλησία. Ο εφημέριος του χωριού ο παπα-Γιάννης ο Τσάκας κρυφά διάβασε μερικούς.
Κάποιος γέροντας διηγείται: «Κάποιον από τους νεκρούς τον πήγα εγώ σέρνοντας από το σπίτι στην Εκκλησία, νύχτα και τον θάψαμε. Μετά εγώ πήρα την κάπα του και κοιμήθηκα αλλά δεν κόλλησα την αρρώστια» .Πάνω στα μνήματα ρίχνανε ασβέστη για να μη μεταδοθεί η επιδημία.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση της απελπισίας και του πανικού, όπως διηγήθηκε η Άννα Βασιλάκου, ένα μικρό παιδί, ίσαμε 10 χρονών, ο Παναγιώτης Σπυρ. Σωτήρχος είδε σε όραμα στο εικονοστάσι την Αγία Βαρβάρα, η οποία του είπε: «Να έρθετε να με πάρετε για να διώξω την αρρώστια». Τότε ο παπα-Γιάννης με τους επιτρόπους της εκκλησίας πήγαν στο Αιγάλεω, στο ναό της Αγίας Βαρβάρας κι από κει με αυτοκίνητο έφεραν την θαυματουργή εικόνα της μέχρι τη διασταύρωση του χωριού.
Εκεί οι χριστιανοί την υποδέχθηκαν με ευλάβεια, συγκίνηση και κλάματα, ενώ όλος ο δρόμος ήταν στρωμένος με δάφνες. Πέφτανε στην εικόνα και φώναζαν: «Βοήθησέ μας Αγία Βαρβάρα! Διώξε την αρρώστια.» Έπειτα λιτάνευσαν την εικόνα γύρω απ’ το χωριό κι αμέσως-Θαύμα φοβερό!-η επιδημία έπαυσε. Όχι μόνο δεν αρρώστησαν άλλοι, αλλά και όλοι οι άρρωστοι έγιναν καλά.
Από τότε, αυθόρμητα κι από ευγνωμοσύνη καθιερώθηκε στο Πολυδένδρι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας σαν αργία. Έφτιαξαν εικόνα της Αγίας και οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου πανηγυρίζουν με λαμπρότητα το θαύμα αυτό στις 15 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που κατέφθασε στο χωριό τους η εικόνα της Αγίας, σαν απεσταλμένη του Σωτήρος Χριστού. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από  της γενέσεως του θαύματος.






Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.