Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Βαθαίνει το ρήγμα στους κόλπους της ΚΕΔΜΑ. Επιστολή - απάντηση, σε καυστικό ύφος, της Αναστασίας Ευαγγελίου - Ρίζου προς τον πρόεδρο Γιώργο Νησιώτη

Αναστασία Ευαγγελίου - Ρίζου: «… ο πρωταρχικός υπαίτιος αυτής της μορφής του Φεστιβάλ, που δεν μπορεί, κατά την κατ’ επανάληψη εκπεφρασμένη μου άποψη προς εσάς, να θεωρηθεί «Φεστιβάλ», είστε εσείς κ. Νησιώτη»

«Απάντηση στο από 13/7/2017 έγγραφο* του Προέδρου της ΚΕΔΜΑ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Έκπληξη μού προκάλεσε το μέιλ που απευθύνατε στα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΜΑ. Και αυτό γιατί ο πρωταρχικός υπαίτιος αυτής της μορφής του Φεστιβάλ, που δεν μπορεί, κατά την κατ’ επανάληψη εκπεφρασμένη μου άποψη προς εσάς, να θεωρηθεί «φεστιβάλ», είστε εσείς. Η ένστασή μου πάντα στις συζητήσεις μας εξικνείτο από το γεγονός της απλής εμπορευματοποίησης του φεστιβάλ, με την έννοια ότι εστιάζατε μόνο στην παραχώρηση του χώρου έναντι τιμήματος και μόνο, αδιαφορώντας για την ποιότητα και την ποικιλία των δράσεων, καθώς και για την χωροθέτησή τους, εντάσσοντας προϊόντα υποκουλτούρας στο πρόγραμμα, όπου με δυσκολία προσπάθησα να κρατήσω μια ποιότητα.

Ειδικά, όσον αφορά στα μουσικά σχήματα, ήσασταν απόλυτος, προφασιζόμενος το οικονομικό κόστος και απορρίπτοντας έτσι, από μόνος σας, τις μουσικές εκδηλώσεις που είχα προγραμματίσει για τους πολίτες μετά από σημαντική μείωση του κόστους τους, για τις δημοτικές ενότητες του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης (ΜΑΤΙ).

Συγκεκριμένα:
1. Νάντια Καραγιάννη για τις δύο δημοτικές Ενότητες με κόστος 2.900€ εκάστη, συμπεριλαμβανομένης της ηχοφωτιστικής κάλυψης, της αμοιβής όλων των μουσικών, το ΙΚΑ και τους φόρους που αναλογούν.

2. Μουσική εκδήλωση στο ΜΑΤΙ (Λιμανάκι) με τίτλο «… μια Νύχτα στην Αύρα του Καλοκαιριού… Μια βραδιά με Μουσικές και Τραγούδια, Ήχους και Μυρωδιές Καλοκαιριού, για την Θάλασσα, για τα Ταξίδια της Καρδιάς μας».
Οι μουσικοί:
Χρήστος Τσιαμούλης: ούτι - φωνή
Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσσο
Χρήστος Καλκάνης: κλαρινέτο
Καίτη Κουλλιά: φωνή
Γιώργος Καλκάνης: πιάνο - φωνή  
Το κόστος της παράστασης 2.500€ πλέον ΦΠΑ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η ηχητική εγκατάσταση.
Ουδέποτε ήλθαν τα θέματα στο Δ.Σ. και απλώς διαγράφηκαν από το πρόγραμμα (υπάρχουν οι προσφορές στο μέιλ της ΚΕΔΜΑ από το Μάιο).

- Όσον αφορά στην έγκαιρη έκδοση του εντύπου προγράμματος, σας θυμίζω ότι το πρόγραμμα ήταν ολοκληρωμένο στις 2 Ιουνίου, με κάποιες ελλείψεις που αφορούσαν σε φωτογραφίες και τιμές εισιτηρίων (το έχω αποστείλει στο μέιλ του τυπογράφου για το τελικό στήσιμο). Έκτοτε, δεδομένης και της εισαγωγής μου στο νοσοκομείο δεν γνωρίζω γιατί προέκυψε τόση καθυστέρηση.

- Για την ποιότητα του μέχρι πρότινος λειτουργούντος Πολιτιστικού Καλοκαιριού, δεν νομίζω ότι μπορείτε να εκφέρετε γνώμη και κρίση, γιατί δεν είχατε άμεση αντίληψη. Απλώς σας ενημερώνω επ’ αυτού ότι κρατούσε μια ποιότητα, μια αισθητική και μια ποικιλία, τουλάχιστον για όσο χρόνο ήμουν υπεύθυνη με αυτό, γιατί η βασική μου επιδίωξη ήταν η όλη δράση να συντελέσει σε μια πολιτιστική  αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής, αποφεύγοντας ό,τι είχε σχέση με την εμπορευματοποίηση και τη λαϊκίστικη πολιτική, με το δήθεν άνοιγμα του χώρου της Τέχνης στις ευρύτερες μάζες, πολιτική που το μόνο που κάνει είναι απλώς να αναπαράγει τις ανάγκες του κοινού για ψυχαγωγία, χωρίς να τις διευρύνει και να ανυψώνειτο πνευματικό και αισθητικό επίπεδό του…

- Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εισιτήρια του ΔΗΘΕΜΑ, δεν νομίζω ότι το Δ.Σ. της ΚΕΔΜΑ μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε πολιτική άλλη από αυτή που αποφασίζει το συμβούλιο του Νομικού Προσώπου. Και φυσικά για την παραχώρηση του χώρου, ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα, δεδομένου ότι δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός, μια και χρηματοδοτείται από το Δήμο, άρα  δύναται να χρησιμοποιείται από δημοτικούς φορείς.

- Σε σχέση με τη συγκρότηση Επιτροπής για το Φεστιβάλ, έχω να παρατηρήσω ότι δεν είναι απλή υπόθεση, όπως ούτε η διοργάνωση αυτή καθ’ εαυτή ενός Φεστιβάλ είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει γνώση, όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό, δεξιότητες μάνατζμεντ, ανθρώπους που πρωτοπορούν και προσθέτουν αξία στη δημιουργική διαδικασία διευθετώντας την κίνηση των ιδεών και των πόρων και συνδυάζοντας αποτελεσματικά ιδέες, πρόσωπα και οργανωσιακές λειτουργίες.
Πέραν των γενικών δεξιοτήτων αυτών που πρόκειται να ασχοληθούν με τη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι απαραίτητη και η γνώση των κάτωθι:
• Γενικά θεωρητικά στοιχεία (Ιστορία, εξέλιξη και έννοια των φεστιβάλ)
• Τάσεις αγοράς και ζήτησης
• Κίνητρα και  πλεονεκτήματα
• Ρόλοι και επιδράσεις στην κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό
• Προφίλ φορέα και σκοπός διοργάνωσης
• Πλαίσιο και στυλ προγραμματισμού
• Χώροι διεξαγωγής
• Λειτουργίες των φεστιβάλ
• Μάνατζμεντ και μάρκετινγκ των φεστιβάλ.
• Δυνατότητα εξωστρέφειας και σύνδεσής του με Δίκτυα, που θα εξασφαλίζουν τη προβολή, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

- Ασφαλώς, δεν παραγνωρίζω την κινητήρια δύναμη που είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης. Προ τριμήνου είχα καταθέσει πρόταση για ένα σχετικό πολιτιστικό πρότζεκτ με διεθνή χαρακτήρα (απόφαση και του Δ.Σ. του ΔΗΘΕΜΑ) στο Γραφείο Δημάρχου, το οποίο δυστυχώς, δεν έτυχε της προσήκουσας προσοχής και δεν αξιολογήθηκε η δυναμική του... Η συνέχεια επ’ αυτού όταν έχω νεώτερα…

Συνοψίζοντας αναφέρομαι εκ νέου στους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ενός φεστιβάλ σύμφωνα με τους ειδικούς, ώστε να τους λάβουμε σοβαρά υπόψη: οι ηγετικές ικανότητες των διοργανωτών, η εστίαση σε συγκεκριμένο στόχο, η ανάπτυξη σχέσεων με την κοινότητα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων, οι μέθοδοι και οι πηγές χρηματοδότησης και η ιστορία του.
Στην κορυφή της επιτυχίας κατατάσσονται τα φεστιβάλ εκείνα που παράγουν το δικό τους πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο υπολογίζεται βάσει των παραγωγών και των προγραμμάτων, της προσέλκυσης πολιτιστικά ετερόκλητων κατηγοριών κοινού, της θεμελίωσης νεόδμητων ή της ανακαίνισης υφιστάμενων υποδομών για παραστατικές και εικαστικές τέχνες ή και πολυμεσικών εκδηλώσεων και της ανακάλυψης εξαιρετικών συνδυασμών ή ταλέντων. Εδώ σημειώνω (από προσωπική εμπειρία) ότι για τα πολιτιστικά φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, η αξιολόγηση δεν γίνεται με βάση το πλήθος των επισκεπτών, αλλά βάσει του αντικτύπου τους στους ειδικούς και τους διαμορφωτές γνώμης. Η επιτυχία ενός φεστιβάλ μεταφράζεται επίσης και ως βαθμός ανταπόδοσης στους χορηγούς,  την κοινότητα και εν γένει τον τόπο διεξαγωγής του.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η συσταθησομένη επιτροπή δεν μπορεί να απαρτίζεται από τυχαίους… Θεωρώ ότι θα πρέπει πρωτίστως να μιλήσουμε για θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή, -θα ήταν μια κάποια σωστή λύση και κίνηση- αναλόγου εμβελείας και πείρας, ο οποίος και να ορίσει την Επιτροπή βάσει κριτηρίων, και εμείς, ως Δ.Σ., θα εγκρίνουμε ή θα απορρίψουμε τις εισηγήσεις της.
Για περαιτέρω ιδέες και απόψεις επιφυλάσσομαι…
Ευχαριστώ!

Αναστασία  Ευαγγελίου - Ρίζου
Αντιπρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνος
Πρόεδρος Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνος».


(*) «Φεστιβάλ Μαραθώνα 2018

Σύσταση επιτροπής διοργάνωσης Φεστιβάλ Μαραθώνα 2018 στα πρότυπα του Ημιμαραθωνίου, όπου θα βρεθούν χορηγοί προκειμένου το Φεστιβάλ να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις περισσότερες εκδηλώσεις προς τους Δημότες και επισκέπτες του Δήμου.
Το φεστιβάλ όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά και στο παρελθόν το πολιτιστικό καλοκαίρι ήταν ουσιαστικά μια παραχώρηση των εγκαταστάσεων σε εταιρίες παραγωγής θεάματος.
Επίσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και εκτυπωθεί το πρόγραμμα τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την πρώτη εκδήλωση κάτι το οποίο θα αποτρέψει και λάθη στην εκτύπωση λόγο πίεσης χρόνου.
Τα σωματεία καθώς και το ΔΗΘΕΜΑ που τους παραχωρείτε ο χώρος δωρεάν θα έχουν εισιτήριο  έως 5 ευρώ και πάλι με την προϋπόθεση που θα αναγράφεται στο διαφημιστικό υλικό ότι η καταβολή του αντιτίμου θα είναι προαιρετική.
Διαφημιστικές καταχωρήσεις θα γίνονται στην σελίδα της ΚΕΔΜΑ και στο σαιτ του Φεστιβάλ μόλις ολοκληρωθεί, περιμετρικά του αμφιθεάτρου, και στο έντυπο υλικό.
Η μεταφορά των θεατών από και προς το  χώρο των εκδηλώσεών θα πρέπει επίσης να θεωρείτε δεδομένη.
Θα είναι θέμα στο επόμενο Δ.Σ., και αυτές είναι κάποιες σκέψεις προτάσεις, το κάθε μέλος θα καταθέσει τις δικές του ακόμη και ηλεκτρονικά εάν πρόκειται να απουσιάζει, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθεί απόφαση η οποία βεβαίως μπορεί στο μέλλον να τροποποιηθεί - συμπληρωθεί.
Παρακαλώ να κοινοποιηθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Νησιώτης Γιώργος
Πρόεδρος ΚΕΔΜΑ».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.