Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

«Προεόρτια» οικονομικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου «Προεόρτια» οικονομικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ
Η ΕΕ θα αντιδράσει σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα προστατευτισμού, προειδοποιεί τις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Financial Times.
«Αν κάποιος ενεργεί εναντίον των συμφερόντων μας ή εναντίον των διεθνών εμπορικών κανόνων, τότε έχουμε τον δικό μας μηχανισμό για να αντιδράσουμε», προειδοποιεί ο Κατάινεν από τις στήλες της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.
Μολονότι εξηγεί πως η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο οποίος θα ήταν «καταστροφικός» για την παγκόσμια οικονομία, ο Φινλανδός Κατάινεν υπόσχεται πως οι 28 θα απαντήσουν αν οι Αμερικανοί υψώσουν φράγματα προστατευτισμού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δικηγόροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι εμπορικοί εταίροι είναι έτοιμοι να καταθέσουν προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε περίπτωση που ανέβουν οι τόνοι με τους Αμερικανούς.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφθασε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 με υπόβαθρο τις επίμονες ανισορροπίες με την Κίνα και την Ευρώπη, προσφέροντας πυρομαχικά στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που απειλεί να θεσπίσει τελωνειακούς φραγμούς.
Οι ΗΠΑ άφησαν πρόσφατα να φανεί η οργή τους έναντι της Γερμανίας, χώρας με την οποία έχουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.
Κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι επωφελείται από ένα υποτιμημένο ευρώ, που ευνοεί τη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθιστώντας τις εξαγωγές της περισσότερο ανταγωνιστικές.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.