Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ζωντανά οι δηλώσεις του Μπ. Ομπάμα και της Ά. Μέρκελ από το Βερολίνο (βίντεο)


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια των κοινών του δηλώσεων στο Βερολίνο, έχοντας δίπλα του την Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο εξέφρασε την ελπίδα του για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι περισσότερο από τελωνειακές συμφωνίες» τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ στέλνοντας μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Αμερικής.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».

Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο, ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» συνέχισε η κυρία Μέρκελ και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή της: «Ευχαριστώ κ.πρόεδρε για μια υπέροχη συεργασία».

«Μου λείπουν τα oktoberfest» εξομολογήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας πως αυτή είναι η έκτη επίσκεψή του στην Γερμανία και ευχήθηκε να επιστρέψει στη χώρα, ειδικά αφού αποχωρήσει από την προεδρία για να απολαύσει ως πολίτης το περίφημο φεστιβάλ Οκτόμπερφεστ. Αναφερόμενος στην Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσα να έχω μια πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη σύμμαχο».

«Σας ευχαριστώ για τη δέσμευση στη συμμαχία μας. Ευχαριστώ το γερμανικό λαό για την αξιοθαύμαστη συνεργασία. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε την επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυες με το λαό του Βερολίνου», είπε ο Ομπάμα.

Φυσικά το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Όλοι κερδίζουν, ειδικά σε καιρούς που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες» συνέχισε ο κ. Ομπάμα.

Η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερη επιτεύγματα στη ιστορία και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα πρέπει να τα καλλιεργούμε και να τα προστατεύουμε είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έστειλε το μήνυμα ότι σε αντίθεση με τη διαιρεμένη Ευρώπη των περασμένων αιώνων, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μας θυμίζουν πως πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού.

Οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Παρισίων πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι συνεχάρη την Ανγκελα για την προεδρία της.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Ουκρανίας. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο κυρώσεων» επισήμανε ο κ.Ομπάμα.

«Όσο για το Ισλαμικό Κράτος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «νομίζω ότι τους έχουμε θέσει υπό πίεση. Προσπαθούμε να τους εξολοθρεύουμε. Μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κινούμαστε προς την απελευθέρωσης της Μοσούλης. Το ΝΑΤΟ Θα συνεχίσει την εκπαίδευση δυνάμεων για την απελευθέρωσης της περιοχής

«Σχετικά με τη Συρία, είναι σαφές ότι τα πλήγματα από το καθεστώς Ασαντ και τη Ρωσία θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Στόχος είναι η μακρά ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από τη σύνοδο του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αυξάνουν τη βοήθεια σχετικά με τους πρόσφυγες και θέλω να συγχαρώ την Ανγκελα και τη συμπόνια για την πρόκληση, δεν ήσασταν μόνοι και δεν μπορεί καμία χώρα να επωμιστεί το βάρος μόνη» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ δεν είχα λευκά μαλλιά, αλλά μπορώ να πω ότι αν θέλεις να οικοδομήσεις μία δυναμική κοινωνία τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά. Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά» έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ζωντανά οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Άγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο:

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.