Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Ξεκινά ο νέος "μαραθώνιος" των προαπαιτούμενων για την οριστική χορήγησή τους

ΕΛΕΓΧΟΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ... ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ  
Ξεκινούν με πυρετώδεις ρυθμούς οι διεργασίες της "επόμενης ημέρας" για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, βάσει των αποτελεσμάτων του πλειοδοτικού διαγωνισμού που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των τεσσάρων κατόχων των τηλεοπτικών αδειών  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από κυβερνητικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο  υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ θα παραστούν επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Από την πλευρά των κατόχων των αδειών δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα παραστούν οι ίδιοι ή εκπρόσωποί τους, πιθανολογείται πάντως πως κάποιοι εξ αυτών θα παρόντες.
Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό κλιμάκιο, θα ενημερώσει τους νέους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία καθώς για την πολυπόθητη χορήγηση των αδειών μεσολαβούν ούτε λίγο ούτε πολύ 8 προαπαιτούμενα κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει. Αυτά είναι:
Πρώτα συντάσσεται το πρακτικό από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και στην συνέχεια καταρτίζεται ο Πίνακας των Επιλαχόντων. Αμέσως μετά περνάμε στην κρίσιμη φάση του ελέγχου του πόθεν έσχες.
 Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες.
Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί  εντός πέντε ημερών (πιθανότερα με αρχή την Δευτέρα) και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα με το πόθεν έσχες κάποιου εκ των πλειοδοτών;
Σε αυτή την περίπτωση υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων που έχει συνταχθεί, αφού πρώτα όμως ελεγχθεί και αυτού του πόθεν έσχες. Αμέσως μετά πραγματοποιείται η έγκριση των πλειοδοτών και το σχετικό πρακτικό υπογράφει ο γ.γ. Ενημέρωσης.
Στην επόμενη φάση έχει σειρά βέβαια και το «διά ταύτα», δηλαδή η καταβολή του τιμήματος.
Αυτή θα γίνει σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών (την υπογραφή δηλαδή του γ.γ. Ενημέρωσης), η δεύτερη εντός 12 μηνών και η τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.
Στην περίπτωση που κάποιος από τους πλειοδότες δεν κριθεί εκπρόθεσμος στην καταβολή της πρώτης δόσης , τότε η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων.
Βέβαια στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν αναφέρεται τι θα γίνει στην περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα στην δεύτερη ή τρίτη δόση κάποιου εκ των ιδιοκτητών των αδειών. Θα αφαιρεθεί η άδεια που θα έχει ήδη χορηγηθεί;
Τέλος η χορήγηση των αδειών θα πραγματοποιηθεί ενός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης με απόφαση του υπουργού Επικρατείας, ενώ σε ότι αφορά αυτούς που μειοδότησαν στον διαγωνισμό παραλαμβάνουν τις εγγυητικές τους επιστολές που καταθέσει εντός 60 ημερών.
Η επίσημη ανακήρυξη των πλειοδοτών θα γίνει στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας.
Σε ότι αφορά τις κινήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που θα μείνουν χωρίς σήμα ήδη το ALPHA και το STAR, μπορούν να πάρουν θεματική άδεια, ή περιφερειακή, ή να συνεχίσουν την εκπομπή τους μέσα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Επίσης, πιθανές είναι και οι συμμαχίες βέβαια με τους νέους ιδιοκτήτες.
Το MEGA έχει ανακοινώσει πάντως μέσω του Παναγιώτη Ψυχάρη ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμά του μέσω διαδικτύου και μέσω OTE TV και NOVA.
Αναφορικά με το «μαύρο» ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Digea «θα συμμορφωθεί» και πως αν δεν συμβεί αυτό «θα επέμβουν όσα όργανα χρειαστεί να επέμβουν από την πλευρά της πολιτείας».
«Τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας θα αναλάβουν τα δικά τους καθήκοντα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος», είπε πιο συγκεκριμένα.
Στο μεταξύ η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της αντέδρασε στο κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών υπογραμμίζοντας ότι «με την καινούργια πραγματικότητα θα οδηγηθούν στην ανεργία περί τους 1800 εργαζόμενους και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες στα κανάλια που θα κλείσουν ».
Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ακόμη «πως ξεκινά κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία σε όλους τηλεοπτικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) ως πρώτη αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πρακτική και τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αποφάσεις της και ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας»
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.