Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Το ΔΝΤ το παίζει τώρα... Καλός Σαμαρείτης: Προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαια δανείων έως το 2040

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ  
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswires να προτείνει για το δημόσιο χρέος, η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο προς τους Ευρωπαίους μέχρι το 2040 και το επιτόκιο να μειωθεί στο 1,5% για δεκαετίες προκειμένου η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης πώς το ΔΝΤ στις συνομιλίες που έχουν ανοίξει για το θέμα του χρέους ζητά επίσης από τους Ευρωπαίους τα δάνεια της Ελλάδας να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080. Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι μόνο παράταση της αποπληρωμής αλλά και σημαντική ελάφρυνση.

Δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι που το ΔΝΤ το παίζει καλός Σαμαρείτης, αλλά η πρόταση αυτή είναι πολύ φιλόδοξη για να γίνει δεκτή από τους Ευρωπαίους και ειδικά το Βερολίνο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ειδικά θα πρέπει στο άκουσμα της να έχει ήδη βγάλει σπυριά αφού με εξαιρετική δυσκολία συζητά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν και τις συζητήσεις επιχειρεί με διάφορους τρόπους να της υπονομεύσει.
Το παραδέχονται άλλωστε και από την Ουάσιγκτον. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι θέσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος είναι πολύ μακριά, και ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να πετύχει μία καλή ρύθμιση για το χρέος που μέχρι τώρα παραμένει στα λόγια.
Μέσα από το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που προωθεί στη Βουλή για ψήφιση, φέρνει φορο-τσουνάμι, αλλά και τη νομοθέτηση του «κόφτη» δαπανών. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο είναι «επί ποδός» για τις τελικές διαβουλεύσεις, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες με όλα τα προαπαιτούμενα υλοποιηθέντα.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει αύριο στις 10 το πρωί τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ώστε να αποφευχθούν τυχόν… μουρμούρες.
Την ίδια ώρα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται εξόχως διστακτικοί για τη δέσμευση που αφορά στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, το οποίο παραμένει «αγκάθι».
Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως πρόκειται για ένα ζήτημα που «το παρακολουθούμε με προσοχή», με δεδομένες τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου.
Η εκτίμηση στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι ότι θα υπάρξει μια επιθετική πρόταση εκ μέρους του Ταμείου, την οποία θα επιχειρήσουν να εξισορροπήσουν οι Ευρωπαίοι. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Αθήνα δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να χαλάσει τις σχέσεις με τους συμμάχους της, με αποτέλεσμα να τηρεί στάση αναμονής.
Μάλιστα με στόχο να δώσει ώθηση στις συζητήσεις για το χρέος λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου στη Ρώμη για τη συνάντηση των Eυρωπαίων ηγετών σοσιαλιστών. Εκεί, θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.