Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ο Ηλίας Ψηνάκης αποκάλυψε στο Money Show τα σχέδιά του για τον Μαραθώνα και το Marathon Foundation

Το City Branding είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία πού ξεπερνά τα όρια της θητείας του δημάρχου. Πέρασε άκαρπος ο πρώτος χρόνος θητείας με πλήρη απραξία στην παραγωγή έργου. Στις καλένδες η αδυσώπητη καθημερινότητα με τα προβλήματα της. Στενάζουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινωνιών μαζί με τους πολίτες τους. Μην περιμένουμε λοιπόν χαΐρι με χαζομάρες, φρου-φρου κι αρώματα. Λείπει η στοιχειώδης σοβαρότητα πάρα τις ενδεχόμενα καλοπροαίρετες προθέσεις του προσώπου. Όνειρα θερινής νυκτός λοιπόν χωρίς ρεαλιστική βάση. Δημιουργία Μ.Κ.Ο με λεφτά του κράτους (δηλαδή δικά μας) και όχι ιδιωτών. Απορούμε ποιος θεόμουρλος θα  διακινδύνευση να επενδύσει κεφάλαια με βάση την "σοβαρότητα" του Ηλία. Εγώ πάντως ...με τίποτα. Εσείς μήπως?? MikeA

 
Στο Money Show που ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, και σε μια από τις πολλές αίθουσες που διεξαγόταν το Forum, μίλησε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, συζητώντας με νέους ανθρώπους, σπουδαστές, καθηγητές και δημοσιογράφους. Συζήτηση με τον Ηλία Ψηνάκη είχαν επίσης άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και άλλοι δήμαρχοι της χώρα, ενώ στο βήμα ανέβηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης των Γενικών Γραμματειών των δήμων Ελλάδας, Μιχάλης Χρηστάκης.
Ο Ηλίας Ψηνάκης αποκάλυψε τα σχέδια του για το δήμο Μαραθώνα και το ίδρυμα Marathon Foundation, αποκαλύπτοντας πως θέλει να δημιουργήσει ένα Μουσείο αφιερωμένο στον Μαραθώνιο, μίλησε για την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας, ενώ δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στο κράτος και το δημόσιο.
«Χαίρομαι που απευθύνομαι σε νέους ανθρώπους. Εσείς είστε το μέλλον της χώρας. Παραλαμβάνετε καμμένη γη, γιατί η δική μου γενιά τα έκανε «θάλασσα», αλλά υπάρχει δυνατότητα να συμβάλει στην αναγέννηση της χώρας. Προτεραιότητα είστε εσείς που θα παραλάβετε τη χώρα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά γιατί ξέρω πόσο ανεκμετάλλευτη είναι η χώρα μας σε όλους τους τομείς, ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επέλεξα τον Μαραθώνα γιατί ζω εκεί και έχει ένα διεθνές «Brand Name». Συνεργάστηκα με ανθρώπους από Λονδίνο, Βρυξέλλες και Χονγκ Κονγκ. Οι Κινέζοι ασχολήθηκαν πολύ με το όραμά μου, αλλά ήταν αρκετά απαισιόδοξοι λόγω του κακού συστήματος στο Δημόσιο. Μου είπαν να φτιάξω ένα ίδρυμα, όπου μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που θα κάνει διοργανώσεις εκεί και θα προάγει τον πολιτισμό και τον τουρισμό της χώρας, όχι μόνο της περιοχής του Μαραθώνα. Θα μπορεί να ανακουφίζει τους αναξιοπαθούντες. Θα προσφέρει τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη στις ευπαθείς ομάδες.
Το ίδρυμα το ονόμασα Marathon Foundation γιατί εγώ κάποια στιγμή θα φύγω, ο Μαραθώνας θα μείνει και θα παρακινήσει κι άλλους δήμους. Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε αμφικτιονίες με άλλους δήμους. Βάσει νόμου αν ενωθούμε με 3 δήμους ή και περισσότερους γινόμαστε σαν ένωση διεθνής οργανισμός. Μπορούμε να φτιάξουμε μια αμφικτιονία με έναν ελληνικό δήμο της Κύπρου, με έναν δήμο από την Τουρκία κι από την Ιταλία. Η Ελλάδα μόνο κέρδος θα έχει από αυτά τα κονδύλια, που θα αξιοποιηθούν σωστά. Επαναλαμβάνω όμως πως η γραφειοκρατεία και το κατεστημένο στην χώρα μας είναι το μεγάλο εμπόδιο.
Ευτυχώς έχω καλούς συνεργάτες που τους ακούω πιστά σε όλες τις συμβουλές τους, όπως ο κύριος Χρηστάκης, που είναι το Α και το Ω της αυτοδιοίκησης. Θέλω να χτίσω ένα μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Έκανα μια εκδήλωση και τίμησα όλους τους πρέσβεις για την προσφορά τους στην Ελλάδα και κυρίως για τον Μαραθώνιο. Αυτό που κατάλαβα είναι πως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμούν την Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν. Ακόμα και εσάς τα παιδιά μέσω υποτροφιών.
Αλλά από ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί αν περιμένουμε από το κράτος τότε εσείς οι νέοι θα αναγκαστείτε να φύγετε για το εξωτερικό. Η Ελλάδα αναβλύζει πολιτισμό και η βαριά της βιομηχανία πρέπει να είναι ο τουρισμός. Αυτό το γνωρίζουν στο Εξωτερικό. Υπάρχουν ξένοι επιχειρηματίες που θέλουν να δώσουν χρήματα, με διαφάνεια, μη κερδοσκοπικό, αλλά δεν θέλουν να εμπλακεί το δημόσιο».
Σε εκείνο το σημείο ο Ηλίας Ψηνάκης έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο της Ένωσης Γενικών Γραμματέων των δήμων της χώρας, Μιχάλη Χρηστάκη, ο οποίος δήλωσε: «Τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν πριν από την κρίση και το περιβάλλον ήταν πολυσύνθετο για να παράγεις αποτέλεσμα στο πολιτικό πεδίο με πολύ μεγάλη δυσκινησία στο υπηρεσιακό κομμάτι. Δημιουργήθηκε, όμως, μια επιστημονική ένωση με σκοπό να προσφέρει τεχνογνωσία και να την μοιράζει στους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς. Μέχρι σήμερα το «Money Show» αφορούσε επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια, είπαμε, λοιπόν, να τα συνδέσουμε αυτά με τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, φτιάχνοντας το Forum «Αυτοδιοίκηση και Επιχειρηματικότητα».
Οι Μη κυβερνητικές και κερδοσκοπικές Οργανώσεις να συνεργαστούν με τους δήμους. Θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δράσεις των δημοτικών φορέων, όπως το αναπτυξιακό κομμάτι των λιμανιών, την ανακύκλωση απορριμάτων και άλλα πολλά. Η καινούργια δύναμη είναι ο τουρισμός και η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης και οι νέες υποδομές. Ο πολιτισμός, όμως, είναι μια παραγωγική δύναμη ανάπτυξης, αν αξιοποιούσαμε σωστά τον πολιτισμό μας θα μας επέφερε σαν χώρα 4% στον ΑΕΠ.
Ο Ηλίας Ψηνάκης κινείται σε αυτό το πλαίσιο, θέλει να απεγκλωβιστεί από την κλασσική διαδικασία υιοθετώντας το city branding, να προωθήσει δηλαδή το όνομα της πόλης του, κάνοντας την επισκέψιμη με ποιοτικές προδιαγραφές. Το ίδρυμα θα συνδέει την έννοια του Μαραθώνα, μέσω του ευ αγωνίζεσθαι, με τον πολιτισμό. Θέλει τον Μαραθώνα να τον κάνει παγκόσμιο όνομα, μέσα από πολλές και ποιοτικές δράσεις. Αυτό όμως θα επηρεάσει θετικά όλη τη χώρα. Γιαυτό ιδρύθηκε το Marathon Foundation, για να προχωρήσουμε στην λογική του «City branding». Στόχος είναι η ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού.
Ο Ηλίας είναι οραματιστής και χαίρομαι που συνεργαζόμαστε. Θέλουμε να κάνουμε τον Μαραθώνιο σημείο αναφοράς της Ελλάδας. Σε όλο τον πλανήτη γίνονται κάθε μέρα 6 Μαραθώνιοι δρόμοι. Είμαι πεπεισμένος πως αν όλοι μας έχουμε μια θετική διάθεση για συνεργασία με στόχο το κοινό καλό κι όχι το προσωπικό συμφέρον, τότε θα επωφεληθούμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σωστά, μεθοδευμένα και στοχευμένα».
Στο τέλος της ομιλίας ο Ηλίας Ψηνάκης κι ο Μιχάλης Χρηστάκης ευχαρίστησαν θερμά το κοινό, συζήτησαν μαζί του, ενώ παρουσιάστηκαν οι δράσεις του δήμου Μαραθώνα το τελευταίο διάστημα.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.