Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τα μπλόκα κόβουν την Ελλάδα σε… αγροτεμάχια – Σκληρή μάχη κατά του Ασφαλιστικού

mloka-agrotes-ethnikes-odoi-750
Στους δρόμους βγήκαν με τα τρακτέρ τους αγρότες, όπως και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι τόσο για το ζήτημα του ασφαλιστικού όσο και για το φορολογικό.

Σε «θέση μάχης» στο σημείο βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές κάνουν λόγο για 700-, εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων χτυπά στα Τέμπη, όπου περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «στρατοπεδεύσει» απειλώντας να κλείσουν το δρόμο, κόβοντας τη χώρα στα δύο.
Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «κατασκηνώσει» από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο τελωνείο του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής είχε δηλώσει ότι οι αγρότες δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων, όμως ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι από αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσουν κλείσιμο των συνόρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα «και δίνουμε προθεσμία μέχρι το Σάββατο στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για φορολογικό και ασφαλιστικό». Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον κλείσιμο του τελωνείου.
Αντιδρούν και οι βουλευτές
Ήδη πάντως, βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσφορία τους για «απανωτά πλήγματα στον αγροτικό κόσμο», που από την πλευρά του δεσμεύεται για συνέχιση των κινητοποιήσεων με την υποστήριξη ΚΚΕ και ΝΔ, δοκιμάζοντας σε μία κρίσιμη καμπή την κυβερνητική συνοχή.
Ενδεικτική είναι η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα στη Βουλή εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές. Σύμφωνα με το cretalive.gr o κ. Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι «τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ κι αυτά τα αστεία με τις εισφορές των επαγγελματιών εγώ δεν ψηφίζω!» ενώ επέκρινε τα κυβερνητικά στελέχη «που φέρνουν τέτοια νομοσχέδια και υπολογίζουν με προχειρότητες και στοιχεία της πλάκας αυτά τα πράγματα». Σύμφωνα με τον κ. Μιχελογιαννάκη «ο Τσίπρας με 153 βουλευτές μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση εάν ακούσει τους βουλευτές, αλλά διευκρίνισε πως εάν προχωρήσουν σε αυτά τα μέτρα, "είναι λάθος και εγκλήματα».
Ο χάρτης με τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα
Κομβική η σύγκρουση στα Τέμπη, προεόρτια στη Ροδόπη
Η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων χτυπά στα Τέμπη, όπου περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «στρατοπεδεύσει» απειλώντας να κλείσουν το δρόμο, κόβοντας τη χώρα στα δύο.
Εν τω μεταξύ, αντιμέτωπος με την οργή του αγροτικού κόσμου βρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έμεινε εγκλωβισμένος στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή για περισσότερες από 12 ώρες, με τους αγρότες να πολιορκούν το κτήριο και τα πνεύματα να είναι κάτι παραπάνω από τεταμένα. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Αποστόλου απεγκλωβίστηκε μετά την παρέμβαση των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια με τους συγκεντρωμένους, ενώ έγινε χρήση και χημικών.
Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «κατασκηνώσει» από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο τελωνείο του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής είχε δηλώσει ότι οι αγρότες δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων, όμως ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι από αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσουν κλείσιμο των συνόρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα «και δίνουμε προθεσμία μέχρι το Σάββατο στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για φορολογικό και ασφαλιστικό». Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον κλείσιμο του τελωνείου.
«Ραντεβού» στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, στις Σέρρες, έδωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.
Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, έστησαν μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς.
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος. Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.
Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς, οι οποίοι «έδεσαν» τα πρώτα καϊκια στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης.
Ακόμη:
Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν οι αγρότες της Κρήτης, συμβολικά, το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και ανέβασαν στα σκαλοπάτια, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, ένα τρακτέρ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Όπως υποστηρίζουν, θεωρούν ότι τα νέα μέτρα της φορολογίας και της ασφάλισης των αγροτών «αποτελούν ταφόπλακα του κλάδου και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστούν».
Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από αγρότες του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες.
Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της.
Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.
Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.
Μπλόκα αγροτών στήθηκαν από το μεσημέρι στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.
Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.
Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη 50 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας Ματζαβράκου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη Λακωνίας, ουσιαστικά στην καρδιά του λακωνικού κάμπου.
Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς.
Άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.
Στα Ιωάννινα επέστρεψαν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 18:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.
Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.