Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σκοτώνουν με το ασφαλιστικό τα άλογα (εργαζόμενους) πριν ακόμα γεράσουν...


ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Ωρα να αραδιάσουμε τα κεκτημένα των συνταξιούχων αλλοτινών εποχών αλλά και του σήμερα όταν η "αγελάδα" του ασφαλιστικού όχι απλώς δεν έβγαζε γάλα αλλά έπινε με μανία και το γάλα που έρεε στη χώρα μας με τη μορφή των δανεικών.
Το ασφαλιστικό ήταν ένας από τις βασικότερους παράγοντες που οδήγησε στην κρίση και όχι αυτό που λέγεται ότι η κρίση προκάλεσε ανεπανόρθωτη και ανίατη βλάβη στο Ασφαλιστικό.
Τώρα που στέρεψαν τα δανεικά και εκτός των άλλων καλούμαστε να αποπληρώσουμε και ένα δυσθεώρητο χρέος ας κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση του τι πραγματικά συνέβη..Ετσι κι αλλιώς η αγελάδα (με τα δανεικά) που έδινε γάλα στους συνταξιούχους στέρεψε.Το ασφαλιστικό,όπως και η οικονομία μας χρεοκόπησε.Και να γιατί.
Με 210 δις ευρώ επιχορηγήθηκε από τον Κρατικό Προυπολογισμό το Ασφαλιστικό σύστημα την τελευταία δεκαετία για να δίνονται με χαμηλά, κατά βάση,όρια ηλικίας οι συντάξεις στο ύψος που δίνονταν ή εξακολουθούν, σε σημαντικό ποσοστό, να δίνονται. Οταν το χρέος είναι σήμερα 305 δις ευρώ.
Ο Κρατικός Προυπολογισμός (δηλαδή οι φορολογούμενοι) συνεισφέρει κάθε χρόνο στο Ασφαλιστικό με 14 δις ευρώ και ποσοστό 9% του ΑΕΠ όταν οι πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης ενισχύουν, μέσω του Προυπολογισμού τους, τις συντάξεις με 4,5% του ΑΕΠ..Η πτωχευμένη Ελλάς είναι ακόμη γαλαντόμα.
Σχεδόν όλοι οι τωρινοί συνταξιούχοι (με υψηλές η χαμηλές συντάξεις) συνεισέφεραν με τις εισφορές τους σε χαμηλό η μεσαίο ποσοστό στις συντάξεις που λαμβάνουν σήμερα..Σε αυτά δεν υπολογίζουμε εφάπαξ,μερίσματα κλπ του Δημοσίου καθώς τότε θα μιλάμε για πάρτυ που στήθηκε χάρις στα δανεικά. Και μάλιστα όταν η καταβολή εισφορών από δημοσίους υπαλλήλους είναι απλώς λογιστική(τις καταβάλλει το Κράτος). Ας όψονται οι παχυλοί μισθοί που ξεκίνησαν από το 1982 μέχρι το 2010 (μόνο τη δεκαετία 2000-2010 αυξήθηκαν κατά 122%)
Τα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις με βάση τον τελευταίο μισθό έφταναν το 120% σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Επαιρνε δηλαδή υπάλληλος τελευταίο μισθό 2000 καθαρά και τα καθαρά της σύνταξης ήταν 2400 ευρώ.
Πλουσιοπάροχα εφάπαξ που ζαλίζουν. Πρόσφατα διευθύντρια της πρώην Εμπορικής Τράπεζας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας εφάπαξ 600.000 ευρώ. Ευτυχώς απερρίφθη.
Οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ πλήρωναν εισφορές(όσοι πλήρωναν) και όταν έβγαιναν στη σύνταξη πριμοδοτούνταν με 210 ευρώ το μήνα.. *Οι αγρότες πλήρωσαν ελάχιστα η καθόλου .Αυτή είναι αλήθεια. Και εξοφλούσαν με τις συντάξεις τους τις όποιες εισφορές τους μέσα σε ένα χρόνο. Μετά πλήρωνε και συνεχίζει το Κράτος το οποίο χρηματοδοτεί τις συντάξεις σε ποσοστό 90%(9% μόλις αντιστοιχεί στις εισφορές των αγροτών).Αυξάνονται οι εισφορές τους αλλά ουδείς έχει πει ότι σήμερα ότι τις χαμηλές εισφορές τις πληρώνει μόλις το 48% των αγροτών.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες,έμποροι και επιτηδευματίες πλήρωναν χαμηλές εισφορές και ελάμβαναν μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Σήμερα όπως και παλαιότερα αρκετοί δεν πλήρωναν τις αναλογούσες εισφορές. Επαιρναν όμως σύνταξη...
Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 27 δις ευρώ.Το 78% προέκυψαν πριν από την κρίση..Ο Θεός των αδιάφορων και μπαταχτσήδων υπήρχε ανέκαθεν στη χώρα μας..Ακόμη και τις καλές εποχές.
Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 15 χρόνια ασφάλισης και χάρις στο ΕΚΑΣ έφταναν να παίρνουν περισσότερα από όσο άλλοι με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
Μέχρι το 1983 σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες έβγαιναν οι μητέρες ανηλίκων με 15ετία. Υπάρχουν συνταξιούχες που βγήκαν στη σύνταξη σε ηλικία 35 ετών. Μετά ήταν η 20ετία με τρία παιδιά. Και πρόσφατα η 25ετία με ανήλικο. Με την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση βγήκαν στη σύνταξη 50ρηδες(σες) περίπου 200.000 εν μέσω κρίσης(2011-2013). Χάρις στον μεταρρυθμιστή Λοβέρδο. Ευτυχώς μπήκαν αντικίνητρα και έτσι μέχρι να τελειώνει αυτή η επαίσχυντη ιστορία το 2019 δεν θα ζήσουμε άλλους ή θα ζήσουμε λίγους συνταξιούχους ετών 52.
Στα σώματα Ασφαλείας και το Στρατό οι συνταξιούχοι μετρούσαν ηλικία συνταξιοδότησης από τα 45 τους (λόγω αποστρατείας).
Προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ,Τράπεζες κλπ.Εξοδος στη σύνταξη από τα 46 τους (με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς) αλλά τις εισφορές μέχρι να μπουν σε κανονικό συνταξιοδοτικό καθεστώς τις επιβαρύνονταν τα Ταμεία..Μεγαλεία...
Και τώρα έρχεται η Κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό να φορτώσει αμαρτίες και ανοσιουργήματα 30 ετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μελλοντικούς συνταξιούχους και τωρινούς εργαζόμενους.
Η ιερά αγελάδα των σημερινών συνταξιούχων (που αρκετό γάλα ήπιε) να μη θιγεί. Να πληρώσει τις αμαρτίες αποκλειστικά και μόνον το κουτσό, λόγω της κρίσης, άλογο των νυν εργαζομένων και μελλοντικών συνταξιούχων. Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό όντως κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι δίκαιο καθώς βάζει στο εξής κανόνες και ανταμοιβή ανάλογα με το πόσα χρόνια πληρώνεις και πόσες εισφορές προσθέτοντας σε αυτά το Κράτος ως βάση μια εθνική σύνταξη για όλους. Αλλά γιατί τα βάρη μόνο στο κουτσό άλογο; Να επιμεριστούν τα μισά βάρη στους τωρινούς συνταξιούχους που ακόμη αρκετοί από δαύτους καλοπερνάνε (να μπει πλαφόν 1200 ευρώ καθαρά στις κύριες συντάξεις και όχι 2300) και τα άλλα μισά στους μελλοντικούς συνταξιούχους και νυν εργαζόμενους.
Αν η αγελάδα του ασφαλιστικού έχει στερέψει φανταστείτε πόσο έχει στερέψει η αγορά και όλοι μας. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν συντάξεις 1500 ευρώ όταν ο μισθός ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει τα χίλια;
Ποιος θα τα πληρώνει, όταν μάλιστα η αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους είναι 1 προς 1 (βιώσιμο είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα όταν η αναλογία είναι τουλάχιστον 5 προς 1).
Να μη σκοτώσουμε λοιπόν το κουτσό άλογο για να σωθεί η αγελ​άδα.Να τελειώνουμε με τις κόκκινες γραμμές στις κύριες συντάξεις. Το άλογο σέρνει το κάρο της οικονομίας και όχι η αγελάδα.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.