Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Gyotaku: Μια παράξενη τεχνική “αποτύπωσης” σε χαρτί με αληθινά ψάρια!

perierga.gr - Gyotaku: Μια παράξενη τεχνική "αποτύπωσης" σε χαρτί με αληθινά ψάρια!Πριν από την ανακάλυψη των φωτογραφικών μηχανών οι Ιάπωνες αποτύπωναν στο χαρτί τα ψάρια τους χρησιμοποιώντας μελάνι, ξεπατικώνοντας στην ουσία ένα αληθινό ψάρι πάνω σε ρυζόχαρτο!
Η τεχνική ονομάζεται Gyotaku, όπου Gyo σημαίνει ψάρια, και Taku αποτύπωση. Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι Ιάπωνες ψαράδες έπαιρναν χαρτί, μελάνι και πινέλα στη θάλασσα προκειμένου να αποτυπώσουν τα εντυπωσιακά ψάρια που έπιαναν, τα οποία πουλούσαν στη συνέχεια στις αγορές. Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, οι αλιείς άρχισαν να προσθέτουν τις λεπτομέρειες των ματιών και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, δημιουργώντας μια μοναδική μορφή τέχνης.

Σήμερα η τεχνική αυτή έχει αναβιώσει και πολλοί καλλιτέχνες αποτυπώνουν στο χαρτί τα ψάρια, χρησιμοποιώντας αληθινά! Η διαδικασία είναι απλή. Το ψάρι καθαρίζεται, στεγνώνεται και τοποθετείται σε μία βάση όπου βάφεται με τα ανάλογα χρώματα. Παραμένει εκεί να στεγνώσει και όταν είναι έτοιμο ο καλλιτέχνης τοποθετεί επάνω του ένα ρυζόχαρτο πιέζοντας καλά. Στο χαρτί μένει το αποτύπωμα που είναι πανοποιότυπο με το μοντέλο. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιαπωνία και οι κελλιτέχνες δημιουργού εξαιρετικά έργα…
perierga.gr - Gyotaku: Μια παράξενη τεχνική "αποτύπωσης" σε χαρτί με αληθινά ψάρια!
perierga.gr - Gyotaku: Μια παράξενη τεχνική "αποτύπωσης" σε χαρτί με αληθινά ψάρια!
perierga.gr - Gyotaku: Μια παράξενη τεχνική "αποτύπωσης" σε χαρτί με αληθινά ψάρια!

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.