Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η «Αποπολιτικοποίηση της Διοίκησης» στο επίκεντρο της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΣ – Όσα ειπώθηκαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής

«Κωδικός: Αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης». Είναι ο τίτλος που περιγράφει τις τοποθετήσεις τόσο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όσο και του πρώην υπηρεσιακού υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο κτήριο της οδού Σταδίου.
Όρος ο οποίος μεταφράζεται με βέλτιστο τρόπο ως «αποκομματικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης.
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή της ομιλία του νέου υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή: «Το ζητούμενο είναι η Δημόσια Διοίκηση να μην αποτελεί το χώρο βολέματος των κομματικών επιλογών. Πρέπει να καταστεί εργαλείο», συμπλήρωσε δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του δημοσίου, ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης.
Διαβεβαίωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στο στελεχιακό δυναμικό του υπουργείο, όσο και στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. «Δεν υπάρχουν “ημέτεροι” και άλλοι», πρόσθεσε. Τόνισε τις προθέσεις του να σπάσει το «καρκίνωμα» της γραφειοκρατίας, με ταυτόχρονο στόχο την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας. «Το κρίσιμο είναι να μπορούμε να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», είπε, μεταξύ άλλων.
Τη στήριξη της νέας ηγεσίας του υπουργείου στους εργαζόμενους, επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. «Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», τόνισε.
Έκανε λόγο για «απαλλαγή από κομματικούς στρατούς», καθώς, όπως είπε αναφερόμενος στην αποπολιτικοποίηση – αποκομματικοποίηση της Διοίκησης, «είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να το κάνουμε». Συμπλήρωσε ότι ως νέα ηγεσία «θα συνεχίσουμε ο,τιδήποτε θετικό προέρχεται από οποιονδήποτε».
«Τα λιθαράκια για την οικοδόμηση του Κράτους», σύμφωνα με το νέο υφυπουργό, Γιάννη Μπαλάφα, «κινούνται σε δύο ράγες: Τη συνεχή μας επαφή με την κοινωνία, είτε από τη μεριά των συλλογικοτήτων ή των θεσμών. Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου».
Από την πλευρά του, ο πρώην πλέον υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, πρότεινε στους διαδόχους του να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή νομικού φορμαλισμού.
«Με βάση και τη συμφωνία της χώρας με τους εταίρους της, η Ελλάδα πλέον διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, μια στρατηγική μακράς πνοής για την αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης», είπε συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο θα προχωρήσει στο εξής με την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με οδηγό τους Όρους Αναφοράς για την Τεχνική Βοήθεια που έχουν συμφωνηθεί.
Δημόσιο απαλλαγμένο από ποσοτικούς στόχους
«Η σημαντική τομή είναι ότι πλέον η μεταρρύθμιση του κράτους και της διοίκησης αποσυνδέεται από δημοσιονομικούς και ποσοτικούς στόχους και στοχεύει σε βαθιές, ποιοτικού χαρακτήρα διαρθρωτικές αλλαγές», επισήμανε, δείχνοντας ότι η δημόσια διοίκηση μπαίνει σε μια νέα εποχή, μακριά από την «προκρούστεια» λογική των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων.
Τόνισε ότι αποπολιτικοποίηση σημαίνει ότι «η θεσμικά θωρακισμένη και πολιτικά ουδέτερη διοίκηση θα ασκηθεί στην επεξεργασία και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής που διαμορφώνει η εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση»
«Σημαίνει ειδικότερα: αξιολόγηση των διοικητικών δομών και αντίστοιχα προγραμματισμό των προσλήψεων με βάση τα νέα οργανογράμματα, με βάση συγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης και όρια δαπανών, σε πιστοδοτούμενες θέσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», συμπλήρωσε.
«Πάνω από όλα όμως σημαίνει αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης με κριτήριο τα τυπικά και κυρίως τα ουσιαστικά προσόντα, τις διοικητικές ικανότητες, ώστε να εντοπίζονται οι ικανότεροι και όχι απλώς οι τυπικά προσοντούχοι, ιδίως στις θέσεις ευθύνης μέχρι και το επίπεδο των Γενικών Γραμματέων. Έτσι, η κορυφή της διοίκησης θα μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, με όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις ανεξαρτησίας», είπε μεταξύ άλλων.
ÁÈÇÍÁ// ÐÁÑÁËÁÂÇ-ÐÁÑÁÄÏÓÇ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÓÙÔÅÑÉÊÙÍ.(EUROKINISSI-ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)
Απολογισμός
Στον απολογισμό του κ. Μανιτάκη, αναφέρονται τα εξής:
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όλες οι σχετικές με την εκλογική διαδικασία πράξεις εκδόθηκαν εντός των προβλεπόμενων από το νόμο προθεσμιών.
Η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου και η χρηματοδότηση των κομμάτων προσδιορίστηκε στις σχετικές ΚΥΑ, σύμφωνα με αντικειμενικά και πρόσφορα κριτήρια, τηρώντας την αρχή της αναλογικής ισότητας, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Το Υπουργείο προχώρησε σε μείωση των εκλογικών δαπανών. Ειδικότερα το κόστος των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 33,2 εκατομμύρια Ευρώ (το δημοψήφισμα είχε κοστίσει 26,7 εκατ. Ευρώ, ενώ οι εκλογές του Ιανουαρίου 51,1 εκατ. ευρώ).
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνέβαλε ουσιαστικά στην άμεση αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, εφαρμόζοντας τα αναγκαία μέτρα που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκροτήθηκαν έγκαιρα οι αρμόδιες αρχές για την ενεργοποίηση των Εθνικών Προγραμμάτων των Ταμείων Ασύλου, Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το Ν. 4332/2015 και την εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων.
Καταρτίστηκε ο οδικός χάρτης των μέτρων στους τομείς του ασύλου, της πρώτης υποδοχής και επιστροφής, καθώς και η πρακτική εφαρμογή των “Hotspots” και υποβλήθηκε έγκαιρα (15/9/2015) στην ΕΕ.
Ξεκίνησε η επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών στην οικονομία και, κυρίως, στα νησιά που είναι όμορα με την Τουρκία.
Η έγκαιρη συγκρότηση των αρχών και των μηχανισμών επέτρεψαν στη χώρα μας να εξασφαλίσει τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς πόρους της τακτικής χρηματοδότησης καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση των Ταμείων για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Με την 31636/2015 (Β΄ 1931) ΚΥΑ την από ΠΝΠ της 10/9/2015 (Α’ 108) επιλύθηκε το σοβαρό και ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων, για το σχολικό έτος 2015-2016. Η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη επίλυσης του ζητήματος προέκυψε από το γεγονός της μη ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για σύναψη δημόσιων συμβάσεων μεταφοράς ή από το γεγονός ότι αρκετοί διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Διασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, με την άρση της αναστολής των προσλήψεων και της ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού, το οποίο αμοίβεται από πιστώσεις προερχόμενες, κυρίως, από κοινοτικούς πόρους, με μικρή εθνική συμμετοχή.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη 13.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.