Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΟΧΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΠΙΣΗΜΟ – ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) κάλεσε την Τουρκία να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την Κύπρο και να καταβάλει τις αποζημιώσεις που οφείλει με τόκο.

Στην απόφαση που έλαβαν την Πέμπτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών του ΣτΕ την Πέμπτη, εκφράζεται για άλλη μια φορά «βαθιά αποδοκιμασία για τη μη καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης που επιδικάστηκε» από το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις «Βαρνάβα και άλλοι» που αφορούν τους αγνοούμενους, καθώς και στην ομάδα υποθέσεων υπό την «Ξενίδη-Αρέστη» που αφορά κατεχόμενες περιουσίες.
Αναφέρεται παράλληλα ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι «επιμένουν έντονα στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει την δίκαιη ικανοποίηση». Η Επιτροπή Υπουργών υπενθυμίζει παράλληλα την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων κατά τις επαφές του με τις τουρκικές αρχές, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταβολή των πληρωμών. Ενθαρρύνει παράλληλα τις αρχές των κρατών μελών να πράξουν το ίδιο.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα στην επόμενή συνάντησή τους, τον Δεκέμβριο. Σε άλλη απόφασή της αναφορικά με την απόφαση επί της διακρατικής προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας, του 2001, η Επιτροπή Υπουργών εκφράζει ευαρέσκεια αναφορικά με τα μέτρα που πάρθηκαν για τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και των κληρονόμων τους.
Παρόλα αυτά, εκφράζεται η επιθυμία να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στα θέματα αυτά της απόφασης της 12ης Μαΐου του 2014, αναφορικά με τη δίκαιη ικανοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2014, σε συνέχεια της απόφασης του 2001, το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Άγκυρα την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 εκ. αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκ. την ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων στην Καρπασία.
Στην απόφαση της Πέμπτης αναφέρεται ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα επανέλθουν στο θέμα τον Ιούνιο του 2016, αφού προηγηθεί η συζήτηση που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όσον αφορά τον αντίκτυπο της απόφασης στο πλαίσιο της συζήτησης για τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων προσώπων. Ενόψει της συζήτησης αυτής, καλούνται οι εθνικές αντιπροσωπείες να υποβάλουν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών τυχόν ερωτήματα, ώστε να διεξαχθεί ένας στοχευμένος διάλογος για αναφορικά με τις επιπτώσεις της απόφασης.
Τέλος, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τα 90 εκ. που επιδίκασε το ΕΔΑΔ.
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.