Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ολα αλλάζουν στο ισοζύγιο ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τις αλλαγές...

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ του Βασίλη Καπούλα  
Ολα αλλάζουν στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μετά την στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας-Αιγύπτου με αφορμή την κοινή αντιμετώπιση του ISIL. Μία συμφωνία στην οποία, φυσικά, συμμετέχει και η Συρία. Πρόκειται για μία αλλαγή που ευνοεί πολλαπλώς την Ελλάδα, όπως θα δούμε.

Πρακτικά αλλάζουν οι συσχετισμοί σχύος της Ανατολικής Μεσογείου, μία εξέλιξη που αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία είναι η κορυφαία στρατηγική σύμμαχος στην περιοχή, ενώ ταυτοχρόνως έχει προνομιακές σχέσεις και συμμαχία και με το Ισραήλ το οποίο ουσιαστικά είναι μέρος της "αμερικανικής" συμμαχίας κατά του ISIL στην οποία συμμετέχει (όταν δεν συμμαχεί με τους ισλαμιστές) και η Τουρκία.
Η Ελλάδα είναι η "γέφυρα" μεταξύ των δύο συνασπισμών, ειδικά αφ'ότου η Αίγυπτος, έχει αναγάγει σε υπ'αριθμόν 1 εχθρό της την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν. Κάτι που ισχύει και για το Ισραήλ που έχει και πιθανότατα θα έχει για πολλά χρόνια "παγωμένες" σχέσεις, αν όχι εχθρικές με την Αγκυρα!
Ο ρόλος αυτός της Ελλάδας είναι ανεκτίμητος για όλους: Μόσχα, Ουάσιγκτον, Κάϊρο, Τελ Αβίβ, τόσο αντίθετοι, αλλά και τόσο εναγωνίως αναζητούντες την φιλία της Ελλάδας, δημιουργούν έναν σταθερό δακτύλιο ασφαλείας γύρω από την χώρα σε διάφορα επίπεδα σε μία σπάνια στρατηγική συγκυρία, ενώ η Αγκυρα "φλερτάρει" συνεχώς με άνοιγμα "δεύτερου μετώπου" στα δυτικά για να διασκεδαστούν οι αποτυχίες στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ.
Ειδικά σε αυτή την συγκυρία που η χώρα λόγω της οικονομικής καταστροφής κινδυνεύει να εκλείψει γεωστρατηγικά (οι Ενοπλες Δυνάμεις λόγω ανυπαρξίας αμυντικών επενδύσεων έχουν απωλέσει το 50% της ισχύος τους σε συγκεκριμένους τομείς σε σχέση με αυτή που είχαν πριν 10 χρόνια) η συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη...
H Αίγυπτος προμηθεύεται 50 επιθετικά ελικόπτερα Kamov Ka-52 'Hokum-B' (διαβάστε σχετικά εδώ) ενώ εκδήλωσε και την πρόθεση να αγοράσει τα δύο LPD Mistral που προορίζοντα για τη Ρωσία, έχει ήδη παραλάβει σε χρόνο ρεκόρ τα πρώτα τρία Rafale σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Istres από τς 24 που αγόρασε.
Από τη Ρωσία θα προμηθευτεί επίσης 46 μαχητικά MiG-29, μια κίνηση που αλλάζει πρακτικά τα δεδομένα στη Ν.Α. Μεσόγειο.
Την συμφωνία υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος στη Μόσχα.
Στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται και η χρήση αιγυπτιακών αεροδρομίων από ρωσικά μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη όπως και ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε λιμάνια της Αιγύπτου.
Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η συμφωνία που προβλέπει και χρήση των αιγυπτιακών αεροδρομίων από ρωσικά μαχητικά το αποκάλυψε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί  στην οποία μπορείτε να διαβάσετε και πολλές άλλες άγνωστες πτυχές της ανάπτυξης των ρωσικών μαχητικών στην Α. Μεσόγειο,.
Έτσι διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο της νέας αυτής,  με γεωστρατηγικές ανακατατάξεις, συμμαχίας της Ρωσίας και της Αιγύπτου, με την Τουρκία να βρίσκεται σε ιδιαίτερα άβολη θέση, καθώς η συμμαχία αυτή θα κινείται κυρίως στο χώρο της Ν.Α. Μεσογείου.
Η συμμαχία αυτή  της Αιγύπτου, η οποία είναι και ο σημαντικότερος «παίκτης» του αραβικού κόσμου διεθνώς αναμένεται να επηρεάσει και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες του Κόλπου αλλά και τις χώρες της  βόρειας Αφρικής  οι οποίες πάντα πρόσβλεπαν και προσβλέπουν στην αναβάθμιση των σχέσεών τους με τη Μόσχα.
Το σημαντικότερο όμως, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος,  είναι ότι Ρωσία και Αίγυπτος θα αποτελέσουν τον πυρήνα της δημιουργίας ενός στρατιωτικού σχηματισμού  ταχείας αντίδρασης  ο οποίος θα αναλαμβάνει να κτυπά στόχους της ISIS και στη Συρία!
«Υπογραμμίζουμε τον φονταμενταλιστικό κίνδυνο και την ανάγκη της δημιουργίας ενός  αντιτρομοκρατικού σχηματισμού κρούσης, που θα περιλαμβάνει διεθνείς παίκτες και χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας», ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο Β.Πούτιν.
Η Γαλλία μεταβίβασε στο αιγυπτιακό Nαυτικό την φρεγάτα κλάσης FREMM Multi-Missions που έλαβε το όνομα Tahya Misr (Που σημαίνει μακροημέρευση στην Αίγυπτο)  και με αριθμό σκάφους 1001 στις 23 Ιουνίου στα ναυπηγεία της DCNS στο Λοριέντ της Βρετάνης. 
Έχει πλήρωμα 126 μελών, σύστημα αεράμυνας SYLVER A70 για πυραύλους ASTER και δύο πυργίσκους  Nexter Narwhal 20B των 20mm εκτός από το πυροβόλο των 76mm.
Η Αίγυπτος παρήγγειλε τη φρεγάτα και 24 μαχητικά Rafale στις 16 Φεβρουαρίου ενώ έχει προμηθευτεί και δύο κορβέτες Gowind 2500 από τη Γαλλία, με προοπτική απόκτησης άλλων δύο.
Τα πλοία αυτά θα παραδοθούν μεταξύ του 2017 και 2019. Το πρόγραμμα ύψους 1 δις.ευρώ που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014 και αφορά την προμήθεια 4 κορβετών εκτοπίσματος 2.600τόνων θα έχουν μήκος 102μ., πλήρωμα 65 ανδρών ενώ θα φέρουν 8 πυραύλους Exocet MM40 Blck3, 16 κάθετα εκτοξευόμενοι MICA πυροβόλο των 76mm τορπίλες MU-90 και υπόστεγο για ελικόπτερο κατηγορίας 10τ.
Σήμερα η αιγυπτιακή Αεροπορία διαθέτει ένα σύνολο από 228 F-16, 18 Mirage 2000, 82 Mirage v (τα περισσότερα βρίσκονται υπό απόσυρση), 34 F-4E, 58 MiG-21 (από σύνολο 400 που είχαν παραδοθεί), ενώ διαθέτει και ίδιο αριθμό κινεζικών Chengdu J-7. Παράλληλα, έχει υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 24 Rafale από τη Γαλλία.
Στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται και η χρήση αιγυπτιακών αεροδρομίων από ρωσικά μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη όπως και ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε λιμάνια της Αιγύπτου.
Tέλος, πολύ κοντά είναι οι δύο χώρες στη συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο. Αυτό έγινε γνωστό κατά την συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αιγύπτιου ομόλογου του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στη Μόσχα, αναφέρει  πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  Sputnik. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Κάϊρο θέλει στο μέλλον να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία ισχύος με το Ιράν..
Οι δύο χώρες ευρίσκονται σε προκαταρτικές συνομιλίες για την συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, στην  κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου, από τον Φεβρουάριο του 2015.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η ρωσική εταιρεία  Rosatom Business υπέβαλε επίσημη πρόταση για την κατασκευή του αιγυπτιακού πυρηνικού σταθμού στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.
gwd-egypte_vueenmer_2_03-ps
20141120215259_gow2
France handed over the FREMM Multi-Missions frigate Tahya Misr (meaning Long Live Egypt) with hull number 1001 to the Egyptian Navy during a ceremony held June 23rd at the DCNS shipyard of Lorient in Brittany. Egypt becomes the second FREMM export customer for DCNS following Morocco which commissioned the Mohammed VI frigate in 2014.
Egyptian Rafale breaking
000 000 000
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.