Ελλάδα και Λετονία ζήτησαν εξαίρεση από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες της Monsanto στην Ευρώπη και σέρνουν το χορό των αντιδράσεων σε όλη την ήπειρο. Οργισμένη αντίδραση του αμερικανικού κολοσσού!
Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί στο αίτημα Λετονίας και Ελλάδας, υπό έναν νέο νόμο opt-out της ΕΕ, να εξαιρεθούν από την εφαρμογή της ανάπτυξης γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τις κατηγόρησε ότι αγνοούν την επιστήμη.
Σύμφωνα με νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο, μεμονωμένες χώρες μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια ΓΤΠ (γενετικά τροποποιημένων προϊόντων) σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, τα αιτήματα εξαίρεσης θα πρέπει να υποβάλλονται επίσης και στην εταιρεία.
Οι ΓΤ καλλιέργειες καλλιεργούνται ευρέως στην Αμερική και την Ασία, αλλά η ποικιλία MON810, σούπερ ανθεκτική στα παράσιτα, της Monsanto είναι η μόνη ποικιλία που καλλιεργείται στην Ευρώπη, όπου η αντίθεση είναι έντονη.
Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετες με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων και ενώ η Βρετανία τάσσεται υπέρ, η κυβέρνηση της Σκωτίας είναι εναντίον.
Η νομοθεσία της ΕΕ έχει ενοχλήσει την βιομηχανία ΓΤΠ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θέλει την Ευρώπη να ανοίξει τις πόρτες της πλήρως στις αμερικανικές γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ως μέρος μιας σχεδιασμένης ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.
Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής μόνο η Λετονία και η Ελλάδα είχαν ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από την αίτηση της Monsanto να συνεχίσει να καλλιεργείται η ΜΟΝ810.
Στην επίσημη απάντησή της στη Λετονία, η Monsanto λέει ότι το αίτημα «αντιφάσκει και υπονομεύει την επιστημονική συναίνεση ως προς την ασφάλεια του ΜΟΝ810».
Τα ΓΤΠ στην Ευρώπη είναι ένα μικρό ποσοστό της δραστηριότητας της Monsanto και η Monsanto είπε σε μια δήλωση ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν θα έχουν καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις της.
«Παρ ‘όλα αυτά, λυπούμαστε που ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια επιστημονική προσέγγιση στην καινοτομία στη γεωργία και επέλεξαν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου ΓΤ προϊόντος για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους», ανέφερε η δήλωση.
Την Πέμπτη, περιβαλλοντικοί αγωνιστές παρότρυναν τα άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λετονίας και της Ελλάδας.
«Φίλοι της Γης Ευρώπης» κυκλοφόρησαν επίσης γράμματα που δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τους κανόνες για τις εισαγωγές προϊόντων με ίχνη της GM και είχε ζητήσει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η Κομισιόν δήλωσε ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των μη εγκεκριμένων ΓΤ προϊόντων παραμένει ως έχει και απλώς αναζητούσε συμβουλές σχετικά με «ένα επιστημονικό ερώτημα» άσχετο με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η EFSA ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με το θέμα μέχρι το τέλος του 2017.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.