Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Το πιο τρομακτικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι η μεγάλη διαρροή «εγκεφάλων» - 200.000 Έλληνες έφυγαν...

Aν η Αρχαία Ελλάδα ήταν ο γενέθλιος τόπος όλων των μεγάλων επιτευγμάτων, των σκέψεων και των διανοημάτων του κόσμου, η σύγχρονη εκδοχή της δεν έχει αυτό το προνόμιο.

Κατά το Market Watch, το πιο τρομακτικό έλλειμμα της Ελλάδας δεν έχει να κάνει με την οικονομία – τουλάχιστον όχι με άμεσο τρόπο.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται να επιτύχει μια συμφωνία έτσι ώστε να καταφέρει -κάποια στιγμή- να αποπληρώσει τα 300 δισεκατομμύρια που οφείλει στους πιστωτές της, βλέπει το βασικότερο απόθεμά της να εξαντλείται. Και αυτό δεν είναι τα χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά το ανθρώπινο κεφάλαιό της.
Το άρθρο σημειώνει πως στην Ελλάδα της κρίσης παρατηρείται μια καταστροφική διαρροή «εγκεφάλων» που μην μπορώντας να αντέξουν την κατάσταση στη χώρα τους, δελεάζονται από άλλες χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) που τους υπόσχονται καλύτερες προοπτικές. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 180.000-200.000 καλά εκπαιδευμένους Έλληνες πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπρινίδη, αυτός ο αριθμός μεταφράζεται στο 10% του συνόλου του πανεπιστημιακού εργατικού δυναμικού της χώρας. Σε μακροικονομικό επίπεδο, δε, η αποχώρηση ατόμων τέτοιων ικανοτήτων μπορεί να μεταφραστεί ως «διαρροή εγκεφάλων», σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Queens College CUNY, Νικόλα Αλεξίου, ο οποίος μελετάει τα ελληνικά μοτίβα μετανάστευσης.
Αυτού του είδους η μετανάστευση είναι διαφορετική σε σχέσεις με άλλου τύπου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μετανάστες ειδικευμένους και μορφωμένους που εγκαταλείπουν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, για το Μάρτιο του 2014, δείχνει πως η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα και τα πιο φωτεινά μυαλά της. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 88% εκείνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, πάνω από το 60% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 11% εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Επιπροσθέτως, η έκθεση του ΕΠΙ δείχνει πως το 79% εκείνων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, εργάζονταν, αλλά είτε δεν έβλεπαν κανένα μέλλον στην Ελλάδα (το 50%), είτε δεν είχαν επαγγελματικές ευκαιρίες (25%).
Η διαρροή εγκεφάλων έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, σε μια εποχή που η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης – αριθμός που ξαναφέρνει στο νου την απώλεια του ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Τμήμα ειδήσεωνΒαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.