Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Δικαίωση για Κώστα Βαξεβάνη - Διεθνείς Οργανισμοί καταδικάζουν την ποινή που του επιβλήθηκε και καλούν την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η ποινή φυλάκισης 26 μηνών που επιβλήθηκε στο δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμηση του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Μετά την εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία καταδίκασε την απόφαση, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)  και ο Οργανισμός Μέσων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), έρχονται με τη σειρά τους να καταδικάσουν την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου αλλά και να καλέσουν την Ελλάδα να αλλάξει την «απαρχαιωμένη» νομοθεσία της περί συκοφαντικής δυσφήμησης. Την ίδια στιγμή, ελληνικά ΜΜΕ αποσιωπούν το θέμα.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και ο Οργανισμός Μέσων Νοτιοανατολικής Ευρώπης καταδικάζουν την ποινή που επιβλήθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για την καταδίκη και την ποινή που επιβλήθηκε στον ερευνητή δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη οι οποίες αντιτίθενται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αξίες γύρω από την ελευθερία του Τύπου», υπογραμμίζει ο Διευθυντής των Προγραμμάτων Ελευθερίας Τύπου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Scott Griffen.
«Η χρήση του ποινικού δικαίου για την επίλυση αξιώσεων για συκοφαντική δυσφήμιση - και ειδικά η επιβολή ποινής φυλάκισης - είναι περιττή, δυσανάλογη και επιρρεπής σε καταχρήσεις. Για την απόφαση αυτή θα πρέπει να ασκηθεί αμέσως έφεση για επανεξέταση. Καλούμε τους Έλληνες νομοθέτες να μεταρρυθμίσουν και να αναθεωρήσουν τους απαρχαιωμένους νόμους για συκοφαντική δυσφήμιση στην Ελλάδα ιδίως μέσω της κατάργησης όλων των σχετικών ποινικών διατάξεων», συμπληρώνει στη δήλωσή του ο Griffen.
Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του SEEMO, Oliver Vujovic σημειώνει ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα, ως γενέτερια της δημοκρατίας αλλά και ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελεύθερη ροή των πληροφοριών, εξαιτίας τέτοιων δικαστικών αποφάσεων».
«Καλούμε την Ελλάδα να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αναλάβει επειγόντως την αναγκαία μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για δυσφήμηση», συμπληρώνει.
Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένως αποφανθεί ότι η επιβολή φυλάκισης σε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Σημειώνεται ότι εκτός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλοι διεθνούς εμβέλειας οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι ειδικοί εισηγητές για την ελεύθερη έκφραση των Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχουν δηλώσει ότι η φυλάκιση δεν είναι η κατάλληλη ποινή για συκοφαντική δυσφήμηση.

IFJ - EFJ: Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία της και να σταματήσει να ποινικοποιεί δημοσιογράφους
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση, στηρίζουν τον Κώστα Βαξεβάνη και καταδικάζουν την ποινή που του επιβλήθηκε. Ταυτόχρονα, κάνουν επείγουσα έκκληση στις Ελληνικές αρχές να προβούν σε μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαίου για τη συκοφαντική δυσφήμηση.
«Αυτή είναι μια δυσανάλογη ποινή εναντίον του δημοσιογράφου που είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα», δηλώνει η Γενική Γραμματέας του IFJ, Beth Costa.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής νομοθεσίας για τη δυσφήμηση ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία που θα προστατεύει τόσο τα δικαιώματα των δημοσιογράφων όσο και τη φήμη των ατόμων», προσθέτει.
«Αυτή η καταδίκη ισοδυναμεί με εκφοβισμό των δημοσιογράφων που προσπαθούν να αναφέρουν χωρίς φόβο τις δραστηριότητες των ατόμων με δύναμη και επιρροή στις κοινωνίες μας», αναφέρει με τη σειρά του ο πρόεδρος του EFJ, Mogens Blicher Bjerregård.
«Προσβλέπουμε στο Εφετείο να αναγνωρίσει αυτό το σημαντικό ρόλο και να επανεξετάσει την παρούσα απόφαση», συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ο Κώστας Βαξεβάνης κρίθηκε ένοχος από τις ελληνικές αρχές και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 26 μηνών για τις αποκαλύψεις του γύρω από τις τραπεζικές πρακτικές της Marfin. Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις του HOT DOC βασίζονταν σε περισσότερα από 5.000 επίσημα έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν και στο Δικαστήριο. Μεταξύ των επισήμων εγγράφων συγκαταλέγονται πορίσματα των κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου, πορίσματα της Κυπριακής Βουλής, δικαστική απόφαση που καταδικάζει τη Marfin για αστική απάτη και αποδεικνύει πως χρησιμοποιήθηκαν συγκαλυμμένα κεφάλαια της Τράπεζας για να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, εκθέσεις της Price Water House με πλήρη ανάλυση των δανείων που δόθηκαν από τη Marfin σε επιχειρηματίες φίλους του Βγενόπουλου, αλλά δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου ΕΔΩ
Διαβάστε την ανακοίνωση της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ΕΔΩ
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.