Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ξεκίνησε το «τελευταίο ταξίδι» του Ριχάρδου του Γ'

Πεντακόσια χρόνια μετά το θάνατό του
Ξεκίνησε το «τελευταίο ταξίδι» του Ριχάρδου του Γ'

Τα οστά του Άγγλου μονάρχη, που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες, μεταφέρονται με τιμές στο πεδίο της μάχης όπου σκοτώθηκε το 1485 και θα ταφούν στον καθεδρικό του Λέισεστερ 

Περισσότερα από 500 χρόνια χρειάστηκαν ώστε να οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία ο Ριχάρδος ο Γ', όμως τελικά αυτό έγινε με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν τέτοιον ηγεμόνα.

Το φέρετρο, επενδεδυμένο με μόλυβδο και φτιαγμένο από βελανιδιά, έφυγε το μεσημέρι της Κυριακής από το Πανεπιστήμιο του Λέισεστερ, όπου βρισκόταν από όταν ανακαλύφθηκαν το 2012 τα οστά του Ριχάρδου, θαμμένα κάτω από ένα δημοτικό πάρκινγκ στην περιοχή. Στο τελευταίο του, συμβολικό ταξίδι, θα διασχίσει το Λέισεστερ μέχρι το Μποσγουορθ, όπου το 1485 έπεσε από τον Ερρίκο της δυναστείας των Τυδόρ.



Στη συνέχεια, το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα στον Καθεδρικό Ναό του Λέστερ, όπου θα μείνει φρουρούμενο έως την ταφή, την ερχόμενη Πέμπτη. Το κοινό θα μπορεί να «επισκέπτεται» τον νεκρό βασιλιά από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη.



Η συναρπαστική ιστορία του τελευταίου Αγγλου βασιλιά, που πέθανε κατ'αυτό τον τρόπο και παρέμεινε χαμένος για περίπου 500 χρόνια συγκινεί τα πλήθη στην Αγγλία, που συρρέουν για το τελευταίο αντίο στον Ριχάρδο. Την ώρα που το φέρετρο βγήκε από το πανεπιστήμιο, ακριβώς το μεσημέρι της Κυριακής, λευκά ροδοπέταλα το έραναν, ενώ η σημαία του Ιδρύματος, είχε αντικατασταθεί από εκείνη του Ριχάρδου του Γ', που έπνεε μεσίστια.

Το ίδιο το φέρετρο είναι κατασκευής ενός απογόνου του ίδιου του Ριχάρδου, από τη μεριά της αδερφής του, της Αννας του Γιορκ. Ο 16ος στη γενεαλογική σειρά ανηψιός του Ριχάρδου ήταν εκείνος που χρησιμοποιήθηκε και για την ταυτοποίηση του DNA των οστών. Τυχαίνει να είναι επιπλοποιός και έφτιαξε με κάθε επιμέλεια την τελευταία κατοικία του σπουδαίου του προγόνου.



Ο πρώτος σταθμός της πομπής ήταν το Φεν Λέιν, όπου υπολογίζεται πως ο Ριχάρδος έχασε το άλογό του, το κράνος του και τη ζωή του, κατά τις τελευταίες ώρες της Μάχης του Μπόσγουόρθ.

Στο Κρόουν Χιλ, οι καμπάνες χτυπούν στο Κράουν Χιλ, όπου ο Ερρίκος των Τυδόρ στεφόταν βασιλιάς, ενώ παρακολουθούσε τον Ριχάρδο τον Γ' να σκοτώνεται στη μάχη.

Πηγή:

Με τιμές, που αρμόζουν σε έναν μεγάλο ηγεμόνα οι Άγγλοι ετοιμάζονται να ενταφιάσουν, τον Ριχάρδο Γ’, τον τελευταίο βασιλιά του Οίκου της Υόρκης και τελευταίο βασιλιά της δυναστείας των Πλανταγενετών.
Το μεσημέρι της Κυριακής το φέρετρο, που φέρει επένδυση από μόλυβδο και είναι φτιαγμένο από βελανιδιά, έφυγε από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Εκεί βρίσκονταν από το 2012 τα οστά του, που ανακαλύφθηκαν κάτω από έναν δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Ο Ριχάρδος Γ’ σκοτώθηκε το 1485 στην περίφημη μάχη Μπόσγουορθ, την οποίαν έχασε από τον Ερρίκο Ζ’ μετέπειτα Ερρίκο Τυδώρ, στην σημαντικότερη καμπή του πολέμου των Ρόδων.
Το φέρετρο αφού έκανε την συμβολική πορεία ανάμεσα στα δύο σημεία μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα στον Καθεδρικό του Λέστερ, όπου θα παραμείνει φρουρούμενο μέχρι να ταφεί την Πέμπτη.
«Ο Ριχάρδος Γ’ είναι ένας ήρωας για εμένα. Είναι ένας παρεξηγημένος βασιλιάς και γι’ αυτό θέλω να γίνω μέρος της μνημόνευσής του κατά τέτοιον τρόπο, που ταιριάζει σε μία εμβληματική μορφή της αγγλικής ιστορίας», λέει ο Τζεντ Τζάγκαρντ, κάτοικος του Λέστερ.
«Ήταν θαμμένος στο χώμα για 500 χρόνια και τώρα εδώ σχεδόν λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι απερίγραπτο», υποστηρίζει η Σάρα Μπέιντερς, Αμερικανίδα τουρίστρια.
Για να ταυτοποιηθούν τα οστά του Ριχάρδου Γ’, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του DNA κι έγιεν αντιπαραβολή με τον 16ο στη γενεαλογική σειρά απόγονο του, ο οποίος είναι επιπλοποιός και κατασκευαστής του φερέτρου.
 ΄Πηγή
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.