Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή με το περίγραμμα της λίστας μεταρρυθμίσεων στέλνει η Αθήνα

Περίγραμμα των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της 4μηνης παράτασης του προγράμματος, θα αποστείλει -σύμφωνα με πληροφορίες- σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς και τους εταίρους...
Αυτή η κίνηση γίνεται προκειμένου οι εκπρόσωποι των θεσμών να δουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να τις μελετήσουν στο πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους μας, πριν από την τελική κατάθεση της λίστας τη Δευτέρα.
Η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής οι δυνατότητες που διανοίγονται για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης αλλά και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η κυβέρνηση την Δευτέρα στους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ενημέρωσαν εκτενώς τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου ενώ οι υπουργοί έκαναν πολλές ερωτήσεις για το κλίμα των διασκέψεων στις Βρυξέλλες και τα λεπτά σημεία της κατ αρχήν συμφωνίας. Πάντως σύμφωνα με το protothema.gr, κυβερνητικές πηγές στις "τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη". Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι "συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή.
Αισιόδοξος για την έγκριση των θεσμών της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, δήλωσε, αμέσως μετά το τέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τους θεσμούς, πράγμα που όπως σημείωσε ο υπουργός πιστεύει ότι δεν θα γίνει, την Δευτέρα, «θα συγκληθεί, "τύποις" νέο Eurogroup δια ζώσης την Τρίτη».
«Έχουμε συζητήσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς αλλά η σύνταξη γίνεται αποκλειστικά από εμάς», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών που αρνήθηκε την ύπαρξη κόκκινων γραμμών από πλευράς Ελλάδας και Εταίρων.
«Δεν θα υπάρξει νέο Eurogroup τώρα, παρά μόνο αν οι θεσμοί απαντήσουν όχι στην απάντηση που του έχει θέσει το Eurogroup», επανέλαβε.
«Ο κατάλογος θα κατατεθεί και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί», σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Eurogroup της Παρασκευής, ότι αν δεν γίνει δεκτός ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση την Δευτέρα, αυτή η συμφωνία είναι νεκρή (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Άρχισαν ήδη οι επαφές Βρυξελλών – Αθήνας για την λίστα των μέτρων μεταρρυθμίσεων
Είναι συνεχείς οι επαφές της κυβέρνησης με τους εταίρους, ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, κάποια από τα μέτρα μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν στην λίστα που ζητούν οι εταίροι. «Δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία», υπογράμμισε.
Ο κ. Βαρουφάκης πήγε στο κυβερνητικό συμβούλιο που ξεκίνησε τις 17:00 το απόγευμα στην Βουλή, μαζί με την γυναίκα του, κατευθείαν από το αεροδρόμιο, μετά την πτήση του από τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει το Mega, ο υπουργός ήδη από το αεροπλάνο προετοίμαζε την λίστα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Την Δευτέρα η τηλεδιάσκεψη των τριών θεσμών (Λαγκάρντ-Ντράγκι-Μοσκοβισι), οι οποίοι έχοντας την λίστα στα χέρια τους θα την αξιολογήσουν. Αν δεν εγκριθούν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν αποκλείεται και τέταρτο έκτακτο Eurogroup, αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.
Καταπολέμηση διαφθοράς, αντιμετώπιση της κυβερνητικής κρίσης, πάταξη φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα είναι η τέσσερις πυλώνες της ελληνικής πρότασης, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι ευχής έργον να αποσταλεί ήδη από το βράδυ της Κυριακής.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του". Υπουργός που μετείχε έλεγε μετά ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί την Δευτέρα.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, στην ενημέρωση που έκανε μετά την συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στο επόμενο Eurogorup. Υπογράμμισε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αναζητείται κοινός τόπος με τους εταίρους. Διευκρίνισε πάντως ότι "δεν τίθεται θέμα συζήτησης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης. Είπε ακόμη ότι δεν προβλέπεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα στο επόμενο τριήμερο.
Παρά την αισιοδοξία τα πράγματα βέβαια μόνο εύκολα δεν είναι. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνουν έξω από το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι επιμένει ότι δεν θα υπάρχει στο πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Σε καμία περίπτωση λέει δεν θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων και μισθών. Επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Βουλή αφού κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την συμφωνία της Παρασκευής.
Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτιμούν διαφορετικά το δημοσινομικό κόστος των εξαγγελιών για τις 100 δόσεις και για τα κόκκινα δάνεια. Γενικότερα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην πρώτη φάση τουλάχιστον δεν θα είναι κοστολογημένες αφού επιμένει στον πολιτικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης. Αγκάθι όμως αποτελούν και τα εργασιακά καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας και να συνεχίσει την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης θεωρείται ότι στα θέματα αυτά θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση όπως και στην ανακατανομή του ΕΣΠΑ και σε αρκετές από τις προτάσεις της προηγούμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.