Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Μαραθώνιος: γιατί είναι διεθνής μόδα και πώς η Αθήνα μπαίνει στον αγώνα Sponsored Content

 3, 2, 1, φύγαμε!35.000 δρομείς θα κατακλύσουν την επόμενη Κυριακή 9 Νοεμβρίου τους δρόμους τρέχοντας στους αγώνες του Μαραθώνιου της Αθήνας, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Το πιο μαζικό δρομικό γεγονός επιστρέφει και όλοι –τρέξουμε δεν τρέξουμε– μπορούμε να μείνουμε πιστοί στα ιδανικά του μαραθωνίου αφού μέσω της ΟΠΑΠ συνεισφέρουμε στην ανακαίνιση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.

3, 2, 1, φύγαμε!
Τρέχουμε ­τώρα, όλο και ­περισσότεροι
Το να διανύεις μεγάλες αποστάσεις τρέχοντας είναι μια τάση που βρίσκεται στα πάνω της τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Στο διαδίκτυο μπορείς πλέον να αλιεύσεις αγωνιστικά ραντεβού στις πιο απίστευτες γωνιές του πλανήτη: από το Σινικό Τείχος μέχρι την Ανταρκτική και από τις ανεμοδαρμένες εξοχές της Δυτικής Σκοτίας μέχρι τις παγόδες του Μπαγκάν στη Μιανμάρ. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Running USA, 541.000 δρομείς τερμάτισαν­ σε 1.100 και πλέον μαραθωνίους ανά τη χώρα, ενώ το διάσημο ραντεβού της Νέας Υόρκης έσπασε το φράγμα των 50.000 δρομέων στον τερματισμό!

Ας μην πάμε όμως μακριά, μόνο στην Αττική τον Οκτώβριο μετρήσαμε 10 αγώνες διαφορετικών αποστάσεων, ανάμεσά τους και δύο νέοι, το Πειραιάς City Run και τα απογευματινά Παναθήναια. Την άλλη Κυριακή γύρω στους 13.000 συμμετέχοντες θα βρεθούν στην αφετηρία στον Μαραθώνα. Πώς φτάσαμε σε αυτό το νούμερο; Και γιατί 2.700 δρομείς της διπλανής πόρτας περιμένουν σε λίστα αναμονής για την παράλληλη διαδρομή των 5 χλμ.;

 Μόνο στην Αττική τον Οκτώβριο μετρήσαμε 
10 αγώνες διαφορετικών αποστάσεων
Μόνο στην Αττική τον Οκτώβριο μετρήσαμε 10 αγώνες διαφορετικών αποστάσεων
Πυρετός για την κλασική διαδρομή Ο φετινός 32ος Μαραθώνιος Αθήνας κινείται σε τροχιά-ρεκόρ. Την Κυριακή 9/11 στην αφετηρία του Μαραθώνα θα βρεθούν περισσότεροι δρομείς και από τους 12.500 της επετειακής διοργάνωσης του 2010 για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Στις διαδρομές των 5 και 10 χλμ. στο κέντρο της πόλης θα πάρουν εκκίνηση ακόμη 18.000, ενώ 4.000 πιτσιρίκια θα διαγωνιστούν από τη Βουλή μέχρι το Καλλιμάρμαρο αλλά και σε τμήματα της μαραθώνιας διαδρομής στους όμορους δήμους. Συζητώντας με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Γιάννη Σταματόπουλο διαπιστώσαμε την έκδηλη χαρά των διοργανωτών για τη μαζικοποίηση του αγώνα. «Το τρέξιμο μπορεί να έχει γίνει και λίγο μόδα, αλλά το απαιτούν οι συνθήκες της ζωής μας όπως έχουν διαμορφωθεί. Δεν χρειάζεται πολλά έξοδα, μπορείς να τρέξεις οπουδήποτε, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Επιπλέον όμως νομίζω ότι στην Ελλάδα της κρίσης δείχνει και μια αλλαγή του τρόπου ζωής: όταν τρέχεις, ξεφεύγεις από τις δύσκολες σκέψεις της καθημερινότητας, ενώ η σωματική άσκηση βοηθά την υγεία. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι χομπίστες 25-45 ετών οι οποίοι έχουν μυηθεί και θέλουν να ζήσουν τη χαρά της συμμετοχής και της συνάντησης σε ένα μεγάλο δρομικό γεγονός». Είτε μιλάμε για ταγμένους αθλητικούς τύπους που δοκιμάζονται στα 42.195 χλμ. της κλασικής διαδρομής είτε για τον συνάδελφο στο γραφείο που επιδιώκει να καταρρίψει το ατομικό του ρεκόρ στα 5 ή στα 10 χλμ., στο τρέξιμο ο καθένας είναι νικητής. Διότι αν ο στόχος δεν είναι το βάθρο, το μετάλλιο στο τέλος της ημέρας είναι το ίδιο για όλους και σου θυμίζει ότι κέρδισες επειδή τερμάτισες.
 Η ατμόσφαιρα του τερματισμού 
στο Καλλιμάρμαρο είναι 
πανηγυρική
Η ατμόσφαιρα του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο είναι πανηγυρική
Μαραθώνιος και τουρισμός Οι διοργανωτές δεν παύουν να τονίζουν τη σημασία του Μαραθωνίου και ως τουριστικού γεγονότος. «Έχουν συνειδητοποιήσει όλοι, ο Δήμος Αθηναίων, το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, την τεράστια σημασία που έχει για μια πόλη η διοργάνωση διεθνούς μαραθωνίου», μας λέει ο Γιάννης Σταματόπουλος. «Βέβαια, ακόμη είμαστε πιο πίσω σε νούμερα συμμετοχών από ό,τι οι μεγάλες διοργανώσεις της Νέας Υόρκης, του Σικάγο, της Βοστόνης, του Παρισιού και του Βερολίνου. Καθώς όμως πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, προσφέρει στην πόλη την ευκαιρία να την επισκεφθούν ξένοι δρομείς και η συνοδεία τους, σε μια περίοδο πέραν της κατεξοχήν τουριστικής.

Έχουμε υπολογίσει ότι στην αγορά της πόλης μένουν 18-20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο». Με νέα επωνυμία από φέτος, «Μαραθώνιος Αθήνας ο αυθεντικός», η οποία εστιάζει στη μοναδικότητα της αθηναϊκής διαδρομής («Μόνο εδώ θα ζήσεις την εμπειρία στην αυθεντική διαδρομή που ενέπνευσε το αγώνισμα» ), ο αγώνας αναμένεται να προσελκύσει δρομείς περίπου από 80 χώρες. Οι ξένες συμμετοχές είναι αυξημένες κατά­ 35%, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς η διοργάνωση φιγουράρει­ σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης ως μία από τις μεγάλες ταξιδιωτικές και δρομικές εμπειρίες που αξίζει να βιώσεις. Πόσες γλώσσες θα ακούσουμε κατά μήκος της διαδρομής; Ετοιμαστείτε για κινέζικη απόβαση!

Τετρακόσιοι δρομείς έρχονται φέτος από τον γίγαντα της Ανατολής (έναντι μόλις δέκα πέρυσι ), γεγονός που ο κ. Σταματόπουλος πιστώνει και στις ενέργειες του Δημήτρη Κυριακίδη, κατοίκου της Σανγκάης κι εκ των διοργανωτών του εκεί μαραθωνίου. Οι Ευρωπαίοι είναι σταθερά παρόντες, όπως και οι Αμερικανοί. Σημειωτέον δε ότι το εξειδικευμένο­ τουριστικό γραφείο της Βοστόνης Marathon Tours έχει δημιουργήσει πακέτο για όσους πέρα από την Αθήνα θέλουν να τρέξουν έπειτα από μία εβδομάδα και στην Κωνσταντινούπολη. οι 43 από τους 81 ταξιδιώτες θα το τολμήσουν!
 Τα πρόσωπα των 
δρομέων που 
τερματίζουν μιλάνε 
από μόνα τους
Τα πρόσωπα των δρομέων που τερματίζουν μιλάνε από μόνα τους
Λάβετε θέσεις Η 32η διοργάνωση θα ανοίξει από τις 6/10 με το 8o Συμπόσιο Μαραθωνίου Δρόμου ΑΙΜS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων ) στο ξενοδοχείο «Athenaeum Intercontinental» και τη Marathon Εxpo (με προϊόντα και υπηρεσίες αθλητισμού, τουρισμού και υγείας ) στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Στις 7/11 στο αμφιθέατρο του Κολλεγίου Αθηνών θα αναδειχτεί ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος για το 2014, με τον Ντένις Κιμέτο να παραλαμβάνει τη διάκριση σαράντα ημέρες αφότου κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο.
Η τελετή έναρξης του αγώνα­ είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8/11 με την αφή της φλόγας στον Τύμβο του Μαραθώνα, ενώ ο πυροβολισμός της εκκίνησης για τους κορυφαίους αθλητές θα πέσει στις 9/11, στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, στις 9 το πρωί και μέχρι τις 9.23 π.μ. θα ακολουθήσουν ακόμη επτά κύματα δρομέων.
 Ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης 
έσπασε το φράγμα των 50.000 
δρομέων που τερμάτισαν
Ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης έσπασε το φράγμα των 50.000 δρομέων που τερμάτισαν
Ο «χρυσός» μαραθωνοδρόμος αναμένεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο δεκάλεπτο μετά τις 11 π.μ. Για τα 5 χλμ. η έναρξη ορίζεται στο διάστημα 7.50-8.01 π.μ. και για τα 10 χλμ. στις 8.50 π.μ., με αφετηρία τη Λεωφόρο Αμαλίας. Οι αγώνες για τα παιδιά (1.200 μ. ) και για τους αθλητές Special Olympics ξεκινούν από τη Βασιλίσσης Σοφίας (στο ύψος της Βουλής ) στις 10.40 π.μ. και στις 9.05 π.μ. αντίστοιχα. Για καλύτερη θέα στον τερματισμό προτιμήστε την αριστερή πλευρά του σταδίου, αφού εκεί κλείνει ο κάθε αγώνας.
Ακόμη πάντως κι αν σταθείτε σε κάποιο πεζοδρόμιο, αξίζει να παρακολουθήσετε τη δια­δρομή για τις μικρές ή μεγάλες, αθλητικές και ανθρώπινες εκπλήξεις που μπορεί να προσφέρει το πολύχρωμο πλήθος των δρομέων, το οποίο θα ενθαρρύνουν κατά τόπους και μουσικά σχήματα. Αν μάλιστα δώσουμε βάση στα όσα συζητιούνται στα κοινωνικά δίκτυα, φέτος δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και υπόσχεση γάμου στον αγώνα!

Οι μεγάλοι μαραθώνιοι ανά τον κόσμο

 Και το Λονδίνο τρέχει!
Και το Λονδίνο τρέχει!
Τόκιο Σε μια χώρα με ισχυρή δρομική κουλτούρα, ο Μαραθώνιος του Τόκιο αποτελεί δυνατό χαρτί για τον τουρισμό της ιαπωνικής μεγαλούπολης. Ξεκίνησε το 2007, με 25.000 να περνάνε τη γραμμή του τερματισμού. (Επόμενος αγώνας: 22/2/2015 )
Λονδίνο Σκηνικό για διαφήμιση, η διαδρομή περνά από τα εμβληματικά αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας: Big Ben, London Eye, Τάμεσης, Buckingham palace κ.ά. Μετά μπορείς να πεταχτείς σε μια μπιραρία για ένα pint. (Επόμενος αγώνας: 26/4/2015 )
Βοστόνη Ο παλιός είναι αλλιώς! Από το 1897, οπότε και ξεκίνησε, διοργανώνεται ανελλιπώς ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό την αρχική διαδρομή. Για να πάρεις θέση στην εκκίνηση, θα πρέπει να έχεις πιάσει τα απαιτούμενα χρονικά όρια. (Επόμενος ­αγώνας: 20/4/2015 )
Νέα Υόρκη Ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες, αθλητές σε αναπηρικό καρότσι, εραστές των μεγάλων αποστάσεων: πολυσυλλεκτική και δημοφιλέστατη η διαδρομή από το staten Island στο Central Park. Το 2013 τερμάτισαν 50.266 δρομείς! (Επόμενος αγώνας: 1/112015 )

Ο 32ος μαραθώνιος σε αριθμούς

 Υπάρχουν και δρομείς  που δεν τρέχουν!
Υπάρχουν και δρομείς που δεν τρέχουν!
42.195 μέτρα διαδρομής για 13.000 μαραθωνοδρόμους
35.000 δρομείς από 80 χώρες σε 5+7 αγώνες
5.000 ξένοι δρομείς στον Μαραθώνιο, δηλαδή 35% περισσότεροι σε σχέση με το 2013
92
ετών είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία δρομέας!
80 δημοσιογράφοι και 180 φωτορεπόρτερ θα καλύψουν τη διοργάνωση
100.000 εργαζόμενοι κι εθελοντές θα στηρίξουν τον αγώνα
Στη διαδρομή θα τοποθετηθούν 8.000 μέτρα κάγκελα ασφαλείας
270.000 μπουκάλια νερό θα διατεθούν στους δρομείς

Βήματα προσφοράς από την ΟΠΑΠ

Θέλεις να μετρήσεις τα βήματά σου και να συμμετέχεις ταυτόχρονα στο κοινό καλό; H ΟΠΑΠ ΑΕ, ως Μέγας Χορηγός του 32ου Μαραθώνιου Αθήνας και κύριος υποστηρικτής για τη διαδρομή των 42 χλμ, αλλά και όλης της διοργάνωσης, χαράζει μια διαφορετική, πολύτιμη «Διαδρομή Προσφοράς». Πρόκειται για μια ειδική εφαρμογή, διαθέσιμη μέσω υπολογιστή στο http://www.diadromiprosforas.gr και "Διαδρομή Προσφοράς" για κινητά (android και iOS ) που καταγράφει αυτόματα τα βήματα του κάθε χρήστη, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται από την ΟΠΑΠ σε οικονομική συνεισφορά για την ανακαίνιση των 2 παιδιατρικών νοσοκομείων.

Κάθε ένας μπορεί να συνεισφέρει, κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή "Διαδρομή Προσφοράς" στο κινητό του και δωρίζοντας τα βήματά του καθημερινά στην πρωτοβουλία της ΟΠΑΠ. Ακόμη και μόνο για κάθε «κατέβασμα» της εφαρμογής η ΟΠΑΠ θα προσφέρει ένα 1 ευρώ για το συγκεκριμένο σκοπό.
Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί, μέχρι και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, να προσθέσει τα βήματά του στη «Διαδρομή Προσφοράς» της ΟΠΑΠ και μέσω του υπολογιστή του μπαίνοντας στην ιστοσελίδα  http://www.diadromiprosforas.gr αλλά και να μοιραστεί τη συμμετοχή του στη δράση της ΟΠΑΠ μέσω των social media, καλώντας ακόμα περισσότερους να πάρουν μέρος στην διαδρομή προσφοράς για τα παιδιά.

Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί από την ΟΠΑΠ για την ανακαίνιση των παιδιατρικών νοσοκομείων "Αγία Σοφία" και "Παν. και Αγλαΐας Κυριακού".

Όπως δήλωσε ο κ. Petr Matejovsky, Chief Marketing Officer της ΟΠΑΠ ΑΕ. στην Συνέντευξη Τύπου του ΣΕΓΑΣ για τον 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας «Η χορηγία της ΟΠΑΠ αυτή τη χρονιά έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς καθώς για πρώτη φορά συνδέουμε το σημαντικό αυτό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, (Ε.Κ.Ε. ) της Εταιρείας μας. Αυτή τη χρονιά ο Μαραθώνιος θα αποτελέσει μια πραγματική «Διαδρομή Προσφοράς», στην οποία όλοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και η οποία θα οδηγήσει στην ανακαίνιση των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων (Παν. & Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία ).

Αποφασίσαμε να συνδέσουμε το ιστορικό αυτό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, τον Μαραθώνιο της Αθήνας, με το πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ώστε να λάβει μέρος στη μοναδική αυτή προσπάθεια για το μέλλον των παιδιών. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει μαζί μας στην προσπάθεια αυτή και να γίνει μέλος της ομάδας μας. Για τα παιδιά αξίζει να κάνουμε την πιο σπουδαία διαδρομή!»
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.