Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΤΑ "ΠΟΝΤΙΚΙΑ" και η ...Φάκα του ΗΛΙΑ ΨΙΝΑΚΗ.

Τώρα που έκατσε ο κουρνιαχτός των εκλογών, μπορούμε να δούμε με λιγότερη θολούρα κάποια πράγματα και να προσεγγίσουμε τα αποτελέσματα με μια ματιά πιο κοντινή στην πραγματικότητα.
 
Μπορεί την ιστορία να γράφουν οι νικητές, αλλά εμείς ξεκινάμε από τους ηττημένους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο απερχόμενος δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουΐζος, ο οποίος σαφώς και έχασε. Οι καταγγελίες του που συνόδευσαν και την παραδοχή της ήττας του, για «το σύστημα, το κατεστημένο και τα συμφέροντα που τον καταπολέμησαν», χρήζουν ειδικής ερμηνείας την οποία μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει.
Διότι απλούστατα οι Μαραθωνίτες, όπως υποστήριζαν, σε κάθε ευκαιρία, τον καταψήφισαν ως εκφραστή του συστήματος και του κατεστημένου και για τα γενικά και αόριστα συμφέροντα, όπως λένε οι ίδιοι, πως εξυπηρετούσε. Εκτός και αν εννοεί ότι το σύστημα, το κατεστημένο και τα συμφέροντα τον εγκατέλειψαν την πιο κρίσιμη στιγμή.


ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Η θέση που βρίσκεται του Ιορδάνη Λουΐζου είναι δεινή και κατανοητή, ήταν όμως προβλέψιμη και προαναγγελθείσα. Δεν ήθελε δα και ικανότητες προφήτη για να καταλάβει κάποιος ακόμα και την περίοδο που ήταν στα πολύ πάνω του, ότι η πτώση θα ήταν ηχηρή. Όπως και έγινε. Όπως γίνεται συνήθως. Το γεγονός πάντως ότι κάποιοι στενοί συνεργάτες του τον εγκατέλειψαν από τις παραμονές αλλά και το πρώτο κιόλας βράδυ της ήττας, πρέπει να προβληματίσει τον ίδιο. Το καράβι άρχισε να βουλιάζει και τα ποντίκια την κοπάνησαν πρώτα. Και είμαι ξεκάθαρος στα ποντίκια και όχι στα τρωκτικά, για ν’ αποφεύγονται οι συγχύσεις και οι υπερβολές.

ΤΑ ΛΑΘΗ

Ο Λουίζος θα μπορούσε να είχε φύγει από τη Ν. Μάκρη, καβάλα στ’ άλογο και να μείνει στην ιστορία ως ο δήμαρχος του υψηλών ποσοστών. Επέλεξε όμως να διεκδικήσει και μια πέμπτη θητεία σε λάθος χρόνο, με λάθος πρόσωπα (ψηφοδέλτιο) και με λάθος κινήσεις, που του στοίχισαν σε σχέση με τις παλιές καλές ημέρες.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ

Πάμε τώρα και στο στρατόπεδο του Ηλία Ψινάκη, ο οποίος προετοιμάζεται για τη δική του θητεία, που δεν θα είναι ρόδινη. Ο ενθουσιασμός της πρωτόγνωρης νίκης θα υποχωρήσει για να δώσει την σκυτάλη στην καθημερινότητα και τα προβλήματά της, των οποίων θα επιληφθεί ο νέος δήμαρχος και οι συνεργάτες του. Οι φιλοδοξίες των συμβούλων του Ψινάκη άρχισαν κιόλας να εκδηλώνονται, δεν θα έλεγα και με τη μεγαλύτερη κομψότητα. Κάποιοι νομίζουν ότι συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι για τη νομή της εξουσίας. Παρατρεχάμενοι πρώην και νυν στολίζουν ενοχλητικά κάθε δημόσια εμφάνισή του Ηλία πράγμα που προβληματίζει. Πιστεύω όμως στο ήθος και στη σοβαρότητα του κ. Ψινάκη, που θα κόψει, αν δεν το έχει πράξει ήδη, το βήχα σε πολλούς. Από κοντά ελάχιστοι ικανοί και σοβαροί που έχουν την πείρα, από τέτοιες συμπεριφορές αποδοκιμάζουν τα φαινόμενα εν τη γενέσει τους. Ήδη μαθαίνω έχει στείλει τα μηνύματα σε κάποιους που δείχνουν να ενθουσιάζονται με τις καρέκλες.

ΤΑ ΚΟΖΑ

Η πτώση Λουίζου δεν παρέσυρε μόνο τον ίδιο αλλά και μια σειρά πρόσωπων έξω από τη Ν. Μάκρη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατείνονταν ότι έχουν τα «κόζα» στο Δήμο. Ένας ολόκληρος (μικρό)κοσμος βρέθηκε από κάτω. Προφανώς κάποιοι άλλοι θα θελήσουν τώρα να πάρουν τα «κόζα» προσεταιριζόμενοι τη νέα δημοτική αρχή και αυτό άρχισε να γίνεται φανερό. Το καλό είναι ότι ο Ψινάκης σκαμπάζει από νύχτα και μαγαζιά, και επιχειρηματίες και άρα πολύ πιο εύκολα θα αποστρέφεται τέτοια φαινόμενα και ενδεχομένως προσεγγίσεις που έχει.

ΜΟΝΟΚΟΥΚΙ

  Από τη παράταξη Ψινάκη. Ο Νίκος Βούλγαρης 30 χρόνια πρώην κοινοτάρχης του Βαρνάβα που πάλι έχασε. Όσο και αν πικράθηκε όσο και αν στεναχωρήθηκε όσο κι αν έκλαψε δεν μπορούσε να πάει παραπάνω, έπιασε ταβάνι παρόλα αυτά το “παίζει” τώρα μεγαλοπαράγοντας του Ψινάκη. Επειδή το αίμα νερό δε γίνεται και όσο απαξιωμένος και αν ήταν, μεγάλη διαρροή του ποσοστού Βούλγαρη το κέρδισε ο Πέτρος Στάμου έδειξε ότι όλοι πήγαν μονοκούκι στο “ευέλικτο” Πέτρο. Τελικά ο Πέτρος Στάμου ήταν ο μόνος που ξέφυγε από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κουνήσει καμία σημαία. ούτε να βγει να πουλήσει νομιμοφροσύνη. Απλά στην περίπτωση του λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του μεταπηδώντας από τη μια παράταξη στην άλλη, όπως εξάλλου συνηθίζει να κάνει με  επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα περιμένουμε να μας εξηγήσει τι έκανε επί 3,5 χρόνια για τον Βαρνάβα σαν δημοτικός σύμβουλος του Λουίζου.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΨΙΝΑΚΗ
Μέχρι ο Ηλίας Ψινάκης και τα πρωτοπαλίκαρα του να στρατοπεδεύσουν εντός του Δημαρχιακού  Μεγάρου  και φοβούμενοι κάποια δολιοφθορά ακολουθούν μια ήπια στρατηγική συμπεριφορά δημοσίων σχέσεων με ανοίγματα κατανόησης προς όλες τις πλευρές. Μπορούν όμως στο μέλλον και μετά την διανομή της πίτας εξουσίας και την έναρξη των προβλημάτων καθημερινότητας να συνεχίσουν τη στρατηγική αυτή;
Προεκλογικά ο Ηλίας σαν έξυπνος άνθρωπος αξιοποίησε και έβαλε στο συνδυασμό του διάφορους αμφιλεγόμενους και "αυτόβουλους" στην ανάγκη "αγρας" ψήφων καταφέρνοντας  να εκλεγεί Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό επιτυχίας 53,55% . Τώρα πλέον από την επίσημη θέση του Δημάρχου και γνωρίζοντας εκ βαθέων το "βιός και τη πολιτεία" του καθενός από αυτούς, είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει την “φύρα από το στάρι” για να μπορέσει να διοικήσει χωρίς να τον βαρύνουν αμαρτήματα από τα βαρίδια του παρελθόντος. Θα περιοριστεί σε μια στενή ομάδα διοίκησης αξιόλογων ατόμων και τεχνοκρατών υπό την άμεση εποπτεία έμπειρων και καθαρών περί τα αυτοδιοικητικά στελεχών. Σημαντική είναι και η βοήθεια που έχει από τον αδελφό του (επιχειρηματίας τεχνοκράτης) που από ότι φαίνεται παίξει σημαντικό ρόλο στα εσωτερικά οργάνωσης και διοίκησης. Η επιλογή των Αντιδήμαρχων θα είναι το πρώτο Crash Test μιας εξελιγμένης ή όχι πορείας. Αυτό παραμένει να το δούμε. Ποιους θα περιλάβει στην ομάδα,  ποιους θα παροπλίσει, ποιους θα “χαιρετίσει” για τις υπηρεσίες τους;
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι πάρτι της Eurovision, με χορευτές και παγέτες, ούτε βόλτες με κότερα στη Μύκονο. Υπάρχει γραφειοκρατία, υπάρχουν κονδύλια που πρέπει να τύχουν διαχείρισης και τα οποία συνεχώς μειώνονται, έργα που πρέπει να περατωθούν, προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και βαρετά δημοτικά συμβούλια στα οποία ο τοπικός άρχοντας πρέπει να δίνει λύσεις και όχι να πετά λεκτικά πυροτεχνήματα, όπως το χαρακτηριστικό «αϊ μωρή κοντή» που εκτόξευσε στη διάρκεια συνεδρίασης την περίοδο που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Όπως λένε και οι κακεντρεχείς, αν δεν υπήρχε και αυτός ο καβγάς, ίσως να μη θυμόταν κανείς ότι πέρασε και από εκεί.
Ο Ηλίας Ψινάκης είναι πλέον ο νέος τοπικός άρχοντας Μαραθώνα. Εφόσον δουλέψει και αφοσιωθεί, όπως δηλώνει, ίσως πραγματικά αναδειχθεί σε έναν καλό δήμαρχο. Ο Απόστολος Γκλέτσος έχει ήδη δείξει τον δρόμο. Και έπειτα απ’ όλα αυτά οι εθνικές εκλογές μπορεί να τους περιμένουν. Ας είμαστε τουλάχιστον προετοιμασμένοι.

MikeA Άρθρο: Εμπλουτισμένο και προσαρμοσμένο από συρραφή κειμένων και σχολίων από το διαδικτύο”. 
-------


Σχόλιο που ενσωματώνουμε στο άρθρο:
Διογένης Κουτρουμπάς9 Ιουλίου 2014 - 12:21 μ.μ.
Πολλοί από αυτούς που είναι δίπλα στο νέο δήμαρχο βρήκαν το αποκούμπι τους και παίζουν τα ρέστα τους. Επειδή δεν έχουν ηθικούς φραγμούς χρησιμοποίησαν το ψηφοδέλτιό ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνίσουν τις παλιές τους αμαρτίες"
Συμφωνούμε στο ότι συγκρούονται δυο κόσμοι:
Ο κόσμος της ρεμούλας και ο κόσμος της εντιμότητας
Ο κόσμος των κάθε κατηγορίας «εργολάβων» με τα διπλο-τριπλοπληρωμένα τιμολόγια με τον κόσμο του μόχθου και της τιμιότητας
Ο κόσμος των καταπατητών δημόσιων εκτάσεων και ο κόσμος της νομιμότητας
Ο κόσμος του ψέματος - που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας σε έξι μήνες - και ο κόσμος που αγωνίζεται για το μεροκάματο
Ο κόσμος της φυγομαχίας και ο κόσμος του διαλόγου
Ο κόσμος που δοξάζεται κρυπτόμενος και γελοιοποιείται εμφανιζόμενος

Αν δεν ξεκαθαρίσει την “κόπρο” του Αυγεία θα μετανιώσουμε οικτρά όσοι τον ψηφίσαμε.
-----------
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

1 σχόλιο:

  1. Διογένης Κουτρουμπάς9 Ιουλίου 2014 στις 12:21 μ.μ.

    Πολλοί από αυτούς που είναι δίπλα στο νέο δήμαρχο βρήκαν το αποκούμπι τους και παίζουν τα ρέστα τους. Επειδή δεν έχουν ηθικούς φραγμούς χρησιμοποίησαν το ψηφοδέλτιό ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνίσουν τις παλιές τους αμαρτίες"
    Συμφωνούμε στο ότι συγκρούονται δυο κόσμοι:
    Ο κόσμος της ρεμούλας και ο κόσμος της εντιμότητας
    Ο κόσμος των κάθε κατηγορίας «εργολάβων» με τα διπλο-τριπλοπληρωμένα τιμολόγια με τον κόσμο του μόχθου και της τιμιότητας
    Ο κόσμος των καταπατητών δημόσιων εκτάσεων και ο κόσμος της νομιμότητας
    Ο κόσμος του ψέματος - που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας σε έξι μήνες - και ο κόσμος που αγωνίζεται για το μεροκάματο
    Ο κόσμος της φυγομαχίας και ο κόσμος του διαλόγου
    Ο κόσμος που δοξάζεται κρυπτόμενος και γελοιοποιείται εμφανιζόμενος

    Αν δεν ξεκαθαρίσει την “κόπρο” του Αυγεία θα μετανιώσουμε οικτρά όσοι τον ψηφίσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.