Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ - ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΡΟΜΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ – Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει…


ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΟΥΝ, ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ


ΠΟΥΡΙΘΙ -ΟΔΟΣ ΧΩΡΑΦΙΑ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΓΚΑΘΙΑ …

AG00339_

Κατ’ αρχήν η Τοπική Κοινότητα πρέπει να λάβει σχετική απόφαση εισήγησης - πρότασης για «Ονοματοδοσία οδών εκτός οικισμού Βαρνάβα», που θα φαίνονται σημειωμένες πάνω σε  σχέδιο το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης για την προώθηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα.
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ...αλλά εδώ τα πράγματα κινούνται πολύ αργά ίσως και να παραμένουν στάσιμα.
Το αίτημα Αρ. Πρωτ. 81- 10/7/2007 είχε υποβληθεί στον τότε κοινοτάρχη Βαρνάβα αλλά και μετέπειτα στον νέο Δήμαρχο Μαραθώνα οπως προκύπτει

From: Μιχάλη Αποστολόπουλο 
Sent: Monday, September 05, 2011 10:52 AM
To: 'ΛΟΥΙΖΟ ΙΟΡΔΑΝΗ'
Cc: 'ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΜΙΝΗ

 Subject: ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΔΡΟΜΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ – Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει… 

Δυστυχώς η μελέτη-σχέδιο που είχαμε υποβάλει εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητη από την σημερινή ηγεσία της τοπικής Κοινότητας.
Περιμένουμε επιτέλους να δούμε κάτι παραγωγικό να υλοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση που έχει και μικρό κόστος.
 “Για να καταστεί εφικτό αυτό απαιτείται να υπάρχει ονοματοδοσία και αρίθμηση των οδών, πράγμα που στον τόπο μας δεν υφίσταται.”
Εκτιμούμε πως ο Δήμαρχος Μαραθώνα θα  ενσκήψει στην λύση του προβλήματος που απασχολεί το σύνολο (εκτός οικισμού) κατοίκων  της περιφέρειας Βαρνάβα.

Σχετικά:
 Οι συσκευές πλοήγησης (PDA, PNA με δέκτες λήψης δορυφορικού σήματος GPS) έχουν αρχίσει να μπαίνουν για καλά στη ζωή μας. To λογισμικό (προγράμματα – χάρτες) που τα υποστηρίζει όμως, αν και εξελίσσεται συνεχώς, αδυνατεί να αποδώσει με ακρίβεια την χαρτογραφία, για λόγους που δεν οφείλονται κατ’ ανάγκη στις ίδιες τις εταιρείες, αλλά στους δήμους.

Για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές, αποστείλαμε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e mail) σχεδόν σε όλες τις εταιρείες παραγωγής χαρτών για GPS που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ζητήσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει ορθή και πλήρη κάλυψη του οδικού δικτύου του χωριού μας.
Όλες οι εταιρείες (θυγατρικές οι περισσότερες πολυεθνικών) έστειλαν την ίδια απάντηση:
Για να καταστεί εφικτό αυτό απαιτείται να υπάρχει ονοματοδοσία και αρίθμηση των οδών, πράγμα που στον τόπο μας δεν υφίσταται.
Να λοιπόν ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει άμεσα ο Δήμος και το τοπικό συμβούλιο του χωριού.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την κίνηση αυτή θα είναι πολλαπλά:

- Εύκολος εντοπισμός από επισκέπτες της θέσης των κατοικιών μέσω συσκευών πλοήγησης.
 - Ευκολότερη παράδοση εγγράφων και πακέτων από εταιρείες σε πελάτες (courier, παράδοση συσκευών κλπ).

Επιμέλεια Μελέτης Ονοματοδοσίας Μ. Αποστολόπουλος.

 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ
Το ότι σε ολόκληρες περιοχές τα ονόματα των οδών σχετίζονται, δεν έχουν να κάνουν με την "κουλτούρα" της περιοχής, αλλά κυρίως γίνεται για λόγους ευκολίας. Εδώ προέχει η διευκόλυνση κρίσιμων για τους πολίτες Υπηρεσιών του Δημοσίου  (ΕΛΤΑ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) αλλά και της Οδικής Βοήθειας.

Για παράδειγμα, στην παλιά μου γειτονιά (πριν έρθω στον Βαρνάβα) όλοι οι δρόμοι έχουν ονόματα “Ηρώων της Eπανάστασης”. Έτσι, όταν για παράδειγμα ακούσεις την οδό "Κολοκοτρώνη" θα σκεφτείς ότι μάλλον η οδός αυτή βρίσκεται στην τάδε περιοχή όπου όλοι οι δρόμοι έχουν πάρει ονόματα των Ηρώων της Επανάστασης. Μια άλλη περιοχή έχει οδούς με ονόματα Ανθέων π.χ  οδό “Ρόδων” ή οδό “Καστανιάς”. Έτσι όταν ακούς ας πούμε οδό "Καστανιάς" ξέρεις ότι είναι εκεί.
Η τοποθέτηση πινακίδας/ες με Χάρτη- οδόγραμμα με τα ονόματα οδών σε επιλεγμένα σημεία διευκολύνουν  τις υπηρεσίες αλλά και τους  επισκέπτες να βρουν εύκολα τον δρόμο.

Πως ψάχνουμε τον χάρτη  οδογράμματος. Αναζητούμε π.χ την “οδό Κολοκοτρώνη” πηγαίνουμε στην περιοχή (ενότητα περιοχής Ηρώων της Επανάστασης) και στην συνέχεια αναζητούμε το όνομα του δρόμου “οδό Κολοκοτρώνη” που απεικονίζεται στον χάρτη. Απλό και εύκολο!
Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρήσουμε την απλή αυτή λογική εύκολης ανεύρεσης με επιλεγμένες ενότητες (περιοχές: Ηρώων, Ανθέων ή Ποιητών κλπ) χωρίς να τις ανακατέψουμε με άλλες  μη συναφείς ονομασίες ή τοπωνύμια που αποπροσανατολίζουν την λογική που προαναφέραμε. Αναφέρομαι πάντα στους περιφερειακούς δρόμους και όχι στον οικισμό του Βαρνάβα.

Τώρα για το τι όνομα θα πάρει η κάθε οδός, αποφασίζει η υπηρεσία ονοματοδοσίας του κάθε δήμου και την έγκριση δίνει το δημοτικό συμβούλιο. Οι κάτοικοι της κάθε περιοχής μπορούν να έχουν λόγο στην ονοματοδοσία και μάλιστα άμεσα. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος από τους κατοίκους να πάρει την πρωτοβουλία και να μαζέψει υπογραφές με την πρόταση των κατοίκων και να τις καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία.
Αυτά…
Μ. Αποστολόπουλος
Κάτοικος Βαρνάβα

Σχετικά ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΔΡΟΜΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ – Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει…

------------ 

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.