Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η Λαυρεωτική έσπασε το «μέτωπο» των Δημάρχων για την ΕΥΔΑΠ

Δήμος Λαυρεωτικής Αττικής
ΔΙΑΧΩΡΙΣΕ τη θέση του ο Δήμος Λαυρεωτικής, σπάζοντας το μέτωπο που είχε σχηματιστεί από άλλους επτά δήμους, Ελευσίνας, Μαρκοπούλου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παιανίας, Σπάτων και Φυλής, να υπογράψουν συμβάσεις παράδοσης των δικτύων τους στην ΕΥΔΑΠ. Ο Δήμος Λαυρεωτικής, ζητώντας να λειτουργούν τα δίκτυα με φθηνό νερό, αρνείται να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας.

Η ΕΥΔΑΠ παρέδωσε ήδη στους οκτώ δημάρχους σχέδιο σύμβασης, το οποίο αφού συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια των δήμων και εγκριθεί, θα υπογραφεί. Οι λόγοι που οι δήμοι παραδίδουν τα δίκτυά τους αδυνατώντας να πληρώσουν τις οφειλές τους είναι αφενός μεν ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει σκληρύνει τη στάση της, εφαρμόζοντας τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, προχωρώντας σε εισπράξεις περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ, και αφετέρου ότι με τους νέους δημοσιοοικονομικούς κανόνες οι ελλειμματικοί δήμοι χάνουν τη δυνατότητα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Βασικοί κανόνες της συμφωνίας είναι ότι οι δήμοι παραδίδουν στην ΕΥΔΑΠ τη χρήση, ενώ διατηρούν την κυριότητα των δικτύων. Προβλέπεται να υλοποιηθούν έργα ενισχύσεως και επεκτάσεως των δικτύων με συμμετοχή των δήμων και να ισχύσουν οι προδιαγραφές εξυπηρέτησης της ΕΥΔΑΠ (επιδιορθώσεις βλαβών, πίεση νερού, συνεχής υδροδότηση χωρίς διακοπές κ.ά). Η παραλαβή των δικτύων μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013.
Στα άκρα η κόντρα με τη Δραπετσώνα
ΣΤΑ ΑΚΡΑ οδηγείται η κόντρα της ΕΥΔΑΠ με το Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου για οφειλές και η σχετική διαμάχη αναμένεται να κριθεί σε βάθος χρόνου στα δικαστήρια. Η ΕΥΔΑΠ, έναντι οφειλών για παροχή νερού της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε κατάσχεση χρημάτων του δήμου, μέσω τράπεζας. Ο δήμος, κατηγορώντας την ΕΥΔΑΠ ότι έχει προκαλέσει διαχρονική υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής του, αφού πριν γίνει η Ψυττάλεια ένας τεράστιος αγωγός λυμάτων κατέληγε στο θαλάσσιο μέτωπο του δήμου, αποφάσισε να τιμολογήσει τη διέλευση αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης από το δήμο, καταλογίζοντας στην ΕΥΔΑΠ ετήσια δαπάνη 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα ο δήμος κίνησε διαδικασίες και δέσμευσε εγγυητική επιστολή της ΕΥΔΑΠ ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (40% της οφειλής). Η ΕΥΔΑΠ σε πρώτη φάση κινείται να μετατρέψει την εγγυητική σε υποσχετική επιστολή, για να κινεί τα χρήματά της, ενώ έχει στραφεί δικαστικά κατά της απόφασης του δήμου.

Πηγή: 
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.