Του Αθανάσιου Κριτσινέλη
Έφτασε πια η ώρα να σκεφτούμε τη διάδοχο κατάσταση στον Ιστορικό Δήμο Μαραθώνα. Ακούγονται πολλά και διάφορα, γράφονται πολλές απόψεις, μερικές από τις οποίες είναι ενδιαφέρουσες, ωραία και διανθισμένα σχόλια, προτάσεις και παροτρύνσεις για τις ανάγκες του Δήμου και φυσικά ιδιαίτερες αναφορές για την αξία και τις κινήσεις των υποψήφιων ηγετών.Τα παχιά και ωραία λόγια ήταν μία από τις αιτίες που δημιούργησαν τον ορυμαγδό Ψηνάκη και αυτός είναι ο λόγος της παρούσας αναφοράς που αποσκοπεί στην έρευνα για την αξία που πρέπει να έχει ένας ηγέτης.
- Ηγέτης ήταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο οποίος προσπάθησε βίαια να υποδουλώσει όλη την Ευρώπη.
- Ηγέτης ήταν ο Γκάντι, που ελευθέρωσε την τεράστια χώρα του χωρίς να πιάσει όπλο.
- Ηγέτης ήταν ο Μαντέλα που πολέμησε τις φυλετικές διακρίσεις.
Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες και υπάρχουν πολλές πολλές άλλες, οι οποίες σύμφωνα με τη θεωρία του Νικολό Μακιαβέλι, η πρώτη είναι η εκπροσώπηση του Κυνικού και Επίφοβου, η δεύτερη του Αγαπητού και η Τρίτη του Δημοκρατικού ηγέτη.
Ας περιοριστούμε τώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμαρχος είναι και αυτός ένας ηγέτης και αυτονόητο είναι ότι πρέπει να είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες και στα προβλήματα της περιοχής του. Αυτά είναι γνωστά σε όλους και άπαντες υπόσχονται τα πάντα. Νομίζω όμως ότι πρέπει να κριθεί ο μελλοντικός ηγέτης όχι μόνο κάνοντας ανάλυση των ικανοτήτων του, αλλά να επεκταθούμε σ’ αυτήν ταύτην την προσωπικότητά του. Είναι ικανός να διοικήσει; Έχει τα φόντα για αυτό; Όλοι βέβαια ή σχεδόν όλοι διατείνονται ότι είναι οι άριστοι. Πρέπει όμως να έχουν την αυτογνωσία εάν ο χαρακτήρας τους είναι δομημένος έτσι ώστε να μπορούν να ηγηθούν. Σ’ αυτόν τον τομέα ο ηγέτης πρέπει να είναι αποφασιστικός, ευγενής, αγαπητός και ενίοτε αν χρειαστεί, σκληρός.
Δεν είναι δικές μου σκέψεις αυτές, αλλά σκέψεις του Νικολό Μακιαβέλι γύρω στα 1500 μ.Χ., ο οποίος έθεσε τις φιλοσοφικές βάσεις του ηγέτη και ακόμα και σήμερα θεωρείται πατέρας της σύγχρονης Πολιτικής Επιστήμης αν και αρκετοί τον θεωρούν κυνικό και αυταρχικό.
Ο Δήμαρχος αποκτά κύρος με το να είναι είτε αληθινός φίλος, είτε πραγματικός αντίπαλος. Εξαρτάται από τη θέση που παίρνει και όχι από την ουδετερότητα που τον καθιστά ανεπαρκή και μειονεκτούντα.
Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι αυτόφωτος και να σκέπτεται προοδευτικά για τον τόπο του και όχι να προσπαθεί να μιμηθεί άλλο Δήμο με διαφορετικά ποιοτικά, τοπογραφικά και κοινωνικά στοιχεία. Βέβαια το να παίρνει κάποιος ιδέες από οπουδήποτε δεν είναι κακό, αλλά ό,τι ενστερνίζεται να το κρατά για τον εαυτό του και να προσαρμόζει ότι είναι δυνατόν σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου του. Προσωπικά έχω επισκεφθεί περισσότερες από 100 πόλεις ανά τον κόσμο και αν θεωρητικά βέβαια πάντα –γιατί δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση- ως υποψήφιος Δήμαρχος, ανακοίνωνα αυτά που μου έκαναν εντύπωση ως πρότυπο για το Μαραθώνα, τότε εσύ αναγνώστη της παρούσης εύκολα και δίκαια θα με χαρακτήριζες γραφικό και αιθεροβάμονα. Ο ηγέτης λοιπόν πρέπει να είναι αυτόφωτος και να μπορεί με κάθε τρόπο να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, βασιζόμενος στον εαυτό του, στους Συμβούλους του και στο Προσωπικό του. Εάν και πάλι υπάρχουν δυσκολίες, να μπορεί να επηρεάσει την Κεντρική Εξουσία ή να έχει δυνατότητες να τύχει βοηθείας από εξωγενείς παράγοντες που θα την παράσχουν γιατί τον εκτιμούν και τον παραδέχονται.
Απευθύνομαι λοιπόν στους υποψήφιους Δημάρχους και Συμβούλους να κάνουν την αυτοκριτική τους και αν είναι αυτάρκεις, έχουν ελεύθερο χρόνο, έχουν σχετικές γνώσεις, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Δήμου και να θέτουν το Γενικό Συμφέρον πάνω από το ατομικό τους, ας βάλουν υποψηφιότητα. Άλλως καλό είναι να μείνουν στο σπίτι τους για να μη γίνουν ρεζίλι, όπως τόσοι και τόσοι έγιναν γιατί ήθελαν να δείξουν ότι είναι σπουδαίοι, ενώ είναι πολιτικά μηδενικοί.
Μα και εμείς οι ψηφοφόροι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Όχι τον φίλο, τον γείτονα, τον συγγενή, τον φουκαρά γιατί μας παρακάλεσε, αλλά το άξιο, ικανό και εκτιμητέο στέλεχος της Κοινωνίας μας. Ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΙΤΣΙΝΕΛΗΣ
Δημότης και Επίτιμος Δημότης Μαραθώνα
Υ.Γ. Σε παλιότερη δημοσίευση είχαν ενοχληθεί μερικοί με το «Επίτιμος Δημότης Δ. Μαραθώνα», αδιαφορώντας για την ουσία των αναγραφέντων. Το ξαναγράφω όμως γιατί θεωρώ ύψιστη τιμή να αναγνωρίσει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κάποια προσφορά μου και να με ανακηρύξει επίτιμο Δημότη. Δεν γράφεται για φιγούρα, αλλά γιατί τιμώ, εκτιμώ και σέβομαι τον ιστορικότερο χώρο της γης, τον Μαραθώνα.
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.